Финансовите министри на ЕС се договориха за единен банков надзор в еврозоната

Той ще започне да действа от 1 март 2014 г
Обновена: 13 дек 2012 15:00 | 13 дек 2012 08:53, Петя Славова
6
Финансовите министри на ЕС се договориха за единен банков надзор в еврозоната
Снимка: Reuters

Министрите на финансите на ЕС постигнаха съгласие за единен банков надзор в еврозоната, предадоха световните агенции. Създаването на общ надзор на банките в еврозоната, който е поверен на Европейската централна банка (ЕЦБ), е първият етап от банковия съюз, който европейските лидери искат да учредят за избягване на нови кризи.

Министрите на финансите постигнаха компромис по спорните от няколко месеци точки - обхвата на прекия надзор на ЕЦБ, съгласуването между общоевропейския банков орган, който касае 27-те страни от ЕС и ЕЦБ, която се занимава само със 17-те страни от еврозоната и начина за разделяне на двете функции на ЕЦБ (валутна политика на еврозоната и надзор, който ще засяга и страни извън еврозоната).

Европейският комисар за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние съобщи, че общият надзор на банките в еврозоната ще започне да действа от 1 март 2014 г., посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Константин преди 11 години
Естествено, че банките и тяхното поведение в Европейския съюз ще са малкото камъче което ще преобърне колата на евро зоната. В задълбочаването на кризата Европа се връща на позициите във времето от 1919 г. Не забравяйте, че тогавашните кризи бяха причината за първата и втората световна войни !
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bavno no sigurno vlastta preminava v Bruxel i upravlenieto v Sofia se obezlichava.
3
0
 
2
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ...
2
0
 
2
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 11 години
Не разбрах само дали този орган за единен банков надзор ще има правомощия да озаптява местните централни банки по отношение на лихвите по кредитите."Горките " испанци реват че лихвите им са 3-5%,а ние тук какво да кажем-дерат ни до голо с по 10-12%
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СБОГОМ КРИЗА!!!