В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС

Кабинетът даде мандат на Ангелов да преговаря за закупуване на бойните машини
Обновена: 19 дек 2012 17:30 | 19 дек 2012 15:11,
293
В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС
Снимка: архив Булфото

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да започне преговори за закупуване на многоцелеви бойни самолети, съобщи самият Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

Правителството днес гласува доклада на министъра, който беше отлаган два пъти. На предишното заседание на кабинета точката беше отложена, защото не всички министерства бяха представили становищата си. Ангелов уточни, че ще бъдат купени поне 8 изтребителя, като в решението на МС от днес не е посочена цена. Причината е да се даде свобода на преговорите. По думите на военния министър няма ограничение дали многоцелевите изтребители да бъдат нови или втора ръка.

Няма да бъде обявяван конкурс за изтребителите, за да се запази възможността за закупуване на машини втора ръка, допълни министърът. В последните седмици срещу МО бяха отправени остри критики, че няма да има търг за придобиването на машините, а това ще стане чрез преговори.

Ангелов заяви, че ще се преговаря с Германия, САЩ, Португалия, Италия, Израел, Швеция и други. Министърът съобщи още, че до 1 март трябва да докладва на кабинета за резултатите от преговорите и тогава ще се гласува инвестиционният проект.

Ангелов допълни, че все пак финалното решение за закупуване на изтребителите ще бъде на Народното събрание, защото всички договори за над 100 милиона лева се одобряват от депутатите.

Още по темата

Министърът на отбраната обясни още, че не вижда нищо нередно в закупуването на изтребителите точно в края на мандата на това правителство и дори се пошегува, че предстои следващ.

Няма нищо нередно, това не е сделка, това е многогодишен договор, допълни Ангелов. Министърът определи закупуването на изтребителите като истинско стратегическо сътрудничество.

Ангелов посочи още, че и сегашното правителство доскоро е плащало за сделки на предишния кабинет. По негови думи казусът със закупуването е трябвало да се реши от предишните управници. Според министъра такива опити е правил и кабинетът на Иван Костов, и този на Симеон Сакскобургготски, и на тройната коалиция.

Левицата остро разкритикува плановете на правителство за многоцелевите самолети, защото се очаква правителствата до 2020 година да плащат за машините. По неофициална информация цената ще бъде между 600 и 700 млн. лева. По неофициална информация страната ни ще купува португалски F-16 на възраст над 30 години.

През септември стана ясно, че и Европейската комисия се противопоставя на сделката, защото тя ще бъде осъществена без обществена поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
15
 
! Отговори
дъртака Аню преди 11 години
купува стари кранти Ф16
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТА по-големи комунисти от вожда те Б.Б и теб в този сайт едва ли има
27
0
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
ДА СА ИМ ЖИВИ И ЗДРАВИ НА ГЕЙберския МАТ`РЯЛ АНЮ- НЬОЙСКИ И ПАТРОНЪТ МУ БОКО-ТИКВАТА! В СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ ЩЕ ИМ ОТКРИВАМЕ САМОЛЕТНИ МОРГИ, ЗАЩОТО ПРЕЗ ТОЯ ВСИЧКО ОТИДЕ ДА ОТГЛЕЖДА КАРТОФИ!
26
0
 
12
 
! Отговори
ТВ преди 11 години
Какво очаквате да купи ***? Скрап! Точно така, имаме участник познал точният отговор. За колко? Отново правилен отговор - на цената на нов. Само че не е тв игра и ще го плащаме всички много години, а тези които летят ще псуват и ще се страхуват.
25
0
 
0
 
! Отговори
Peter Georgiev преди 11 години
Moga da se obzaloja sas vsichki ot vas,che modernizaciq ili zakopuvane nqma da ima.. ot 2001 godina do 2004 bqh voennoslujesht v BA i moga da vi uverq,che vsqka godina izkachashe edna takava novina(zapochva modernizaciqta na MIG-29 , shte zakopuvame fremski MiRAGE 2000, sht zakopuvame GRIPEN, shte zakopuvame EUROFITHER) i taka do dnes. Shte vidite che nishto nqma da naparvq vsichko e PR i gavra s horata koito ot godini chakat tova da se sluchi.Ne se goreshtete gledam i parite ste smtnali veche
24
2
 
17
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Приятели,Корумпираните БОКО и Аньо Ангелов не признават понятия като Държавна изгода! - Защото превъоръжаването на авиацията, може да прерасне в ТЕХНОЛОГИЧНО превъоръжаване на БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ!!! Най-важното при съвременните сделки с оръжие е ОФСЕТА...!!!Това са обратните инвестиции, които продавача на оръжие прави в държавата купувач, във военни (преки) и цивилни (не преки) обратни инвестиции. Например Швеция предлага нови самолети със 120% офсет, а е тя е държавата с най-висока производителност на труда в Европа (България с най-ниската).- Про купуване на бракувани самолети (втора нъка) ОФСЕТ НЯМА И ПАРИТЕ НИ ЩЕ СЕ ЗАГУБЯТ БЕЗВЪЗВРАТНО ЗА ИКОНОМИКАТА НИ!!!Да вземем като пример закупуването на нов универсален тактически изтребител, защото разходите по поддръжка на изтребители втора ръка са поне двойно по-големи и не носят никакви икономически ползи, що се отнася до индустриалното сътрудничество (офсет)"Примерно - Даваме на Швеция 1.0 милиард Евро за нови самолети Грипен, срещу което Швеция, при 120% офсет (какъвто предложиха на Чехия, Полша и Унгария), с техни пари построяват в България цивилни (или цивилни и военни) заводи, за 1.2 милиарда Евро...!!!- ТАКА ПАРИТЕ НИ ЗА ОРЪЖИЯ МОГАТ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В СВРЪХ-ТЕХНОЛОГИЧНО ОБНОВЯВАНЕ НА ИНДУСТРИЯТА НИ!!!
23
0
 
11
 
! Отговори
гАню преди 11 години
Мислите на Аню летят по-високо от БГ изтребителите.
22
0
 
18
 
! Отговори
циркаджии преди 11 години
Гласувахте за Тиква и получихте.... тиква!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТА оооо не Аню не е пич той е тиква като теб
20
0
 
13
 
! Отговори
Pff преди 11 години
Нека позная, че ще ни натресат стари Ф16 от 1986-та "модернизирани" на цена за нови...
19
0
 
21
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
Е ТОВА Е ГРОБ ПРОСТОТИЯ НЕ ВСЕКИ 10 МИНУТИ ТОЛКОВА ПАРИ ЗА ВТОРА РЪКА АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ АМА НЕ МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ ТИКВАТА ЗА НЕГО АМЕРИКА Е КАТО БОГ
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
далавера , далавераааа
17
0
 
17
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
30 годишни изтребител! Браво! Ми то по-добре да купим Щуки от ВСВ, само на 70 години ще са, а и после можем да ги продадем с печалба, на някой колекционер или музей!
16
1
 
23
 
! Отговори
Вашта м@м@ преди 11 години
Гербаджиска. Първата работа на Б. Боклуков като кмет бе да прилапа *** на София - т.е изгони СДС-арския донор Вълка и да докара фирмата ТИТАН, която редовно се отчита на дебелата Фидоска. Сега пак се готви сделка да се купят старите *** на американците, дето са поне с 10 години по-стари от нашите МИГ29. За последно преди избори да се вземе комисионна и да се пррецака следващото правителство, щото и най-заблудените разбраха, че ГЕРБ пада от власт завинаги
15
1
 
30
 
! Отговори
аеро преди 11 години
Ще трябва да качат Фидосова на тези изтребители, да проверят дали ще могат да носят и бомби!
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"цената ще бъде между 600 и 700 млн. лева."Докато икономиката ни е в кома и безработните както и хората ровещи по кофите за *** се увеличават."По неофициална информация страната ни ще купува португалски F-16 на възраст над 30 години."На всичкото отгоре ще купуваме старо поколение трошки от 82ра (бай Тошово време), крайно амортизирани след 30 години ползване.Както се казва *** народ, слаба държава. Търпете още, овце такива.
13
1
 
12
 
! Отговори
qq преди 11 години
Трябва да се закупят 2-ра ръка, добре поддържани изтребители, стелт - не се хващат от радари защото са повечето дървени - Месершмит 108 !
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
700 милиона за 8 изтребителя втора употреба, това са по 58 милиона долара на парче, нещо много голяма ми се струва комисионната. За справка чисто новите МИГ-29 са по 11 милиона, а СУ-35 45-60 милиона в зависимост от оборудването.
11
3
 
28
 
! Отговори
аха преди 11 години
Значи за нова атомна електроцентрала пари НЯМА, а 8 милиарда евро за 8 кирливи 30 годишни самолетчета има, така ли ??????????????????/ *** на степен *** сте !!!!!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи пари за детски надбавки няма,пари за коледни надбавки за пенсионерите няма ,ама за да пълним гушите на циониските *** в лицето на сащ ,като им купуваме *** пари има ,по долно,нагло,продажно на *** правителство от това на герб-гроб България никога не е имала и по противни същества от ББ Цвъко и еврейчето кабалист Н.Младенов в политиката в България няма! Да излезем догодина и да гласуваме масово за националистите от ВМРО и Атака и да изметем тези гнусни продажници от герб