"Мъртвите души" на Кунева били некоректни

МРРБ опроверга данните за списъците за референдума
Обновена: 14 яну 2013 19:43 | 14 яну 2013 19:43,
40
"Мъртвите души" на Кунева били некоректни
Снимка: архив, Булфото

Министерството на регионалното развитие определи като некоректни данните, изнесени от „България на гражданите“ за „мъртви души“ в избирателните списъци за референдума.

Партията на Меглена Кунева обяви, че около 950 000 са “мъртвите души”, като се позоваха на данни от последното преброяване, и призоваха премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност за това.

От регионалното ведомство обясниха, че обект на преброяването са били само българските граждани, живеещи постоянно в България, т.е. на практика преброяването не е обхванало всички български граждани.

Избирателните списъци за националния референдум съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление се съставят от общинските администрации, в които се води регистър на населението и се отпечатват въз основа на Националния регистър на населението.

Още по темата
Списъците включват всички български граждани, отговарящи на изискванията за избиратели, независимо от местопребиваването им (в страната или чужбина), се посочва още в съобщението на МРРБ.

Според ведомството разликите в целите и методите при преброяването (това е анкетния метод) и при гражданската регистрация (вписване срещу документ) предполагат и разлика в данните, отчитани с различните методики.
Преброяването на населението няма връзка с избирателните списъци, тъй като те не се съставят на базата на данни от преброяването, а въз основа на регистъра на населението.

„Мъртва душа” според твърденията на „България на гражданите” би се оказало лице (български гражданин), учещо или работещо повече от една година в САЩ например. Поради това то не е пребивавало на територията на Република България към момента на преброяването. В този случай лицето не е отчетено от НСИ като жител на страната, но това е български гражданин със законови избирателни права.

Следва адекватният въпрос: трябва ли този човек да бъде изваден от списъците, защото някои политически организации го квалифицират като „мъртва душа” и така да бъде лишен от избирателни права?“, питат от ведомството на Лиляна Павлова.

Оттам посочват, че такива са живеещите в чужбина около 2 милиона наши сънародници, необхванати от последното преброяване на населението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
в преди 11 години
а пръмовице аз като 10г съм навън мъртва душа ли съм, а защо тогава плащам данък сгради , значи за едното може а за другото не, ***.ка ти комунистическа
31
0
 
1
 
! Отговори
Не е коректно! преди 11 години
Вижте, годпожата се казва Пръмова - Кунева-Не е коректно да се представя като Кунева!Вижте, Г-жа Пръмова - Кунева психически е добре, не са добре психически хората които ще гласуват за Пръмова-Кунева
30
0
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 11 години
( България на селяните) не е ли по- точно? Като се има предвид хората които ще се полъжат да повярват на Пръмова !Какъв гражданин си ,ако тя може да те излъже?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Любопитни ще са резултатите отг освидетелстването на кунева. Предизборно, всички депутати и лидери на партии тхрябва да преминат през такава процедура. Психичните проблеми сполетяват най-вече индивиди с болни амбиции и с липси откъм мозъчен капацитет.
28
0
 
0
 
! Отговори
Дора преди 11 години
Свежаров пак не си е пил хапчетата :"Вече имам яснота кой е честен - Движение България на гражданите " :))) и ти няма да се научиш,че НЯМА ЧЕСТНИ ПОЛИТИЦИ!
27
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА СЕ ПРЕДОТВРЯТЯТ ИЗБОРНИ ИЗМАМИ Е ДАВАНЕ ТА НА ....7-"ЗАВЕРЕНИ КОПИЯ ОТ ПРОТОКОЛИТЕ НА СЕКЦИОННИТЕ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ, ЗА ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ...!!!- ВСИЧКО ДРУГО Е ДЕТСКА ИГРА, НАГЛА ИЗМАМА, С КОМПЮТЪРА НА ЦИК...!!!
26
0
 
1
 
! Отговори
SVEJAROV преди 11 години
Каква нагла кражба на избори ни чака.Както застрояват нагло Иракли и Пирин ,така ще има кражба на избори с тези мъртви души.Вече имам яснота кой е честен - Движение България на гражданите и кой лъже - ГЕРБ
25
0
 
0
 
! Отговори
TNT преди 11 години
Няма какво повече да им вярваме на тези. На 27-ми като се събудя ще реша какво да драсна на бюлетината. Поне ще знам, че по интуиция съм си го избрала.
24
0
 
0
 
! Отговори
Milly преди 11 години
"лицето не е отчетено от НСИ като жител на страната, но това е български гражданин със законови избирателни права". Въпросът е дали това лице ще използва избирателните си права или ще бъде злоупотребено с тях? Така или иначе това не е поемане на отговорност от страна на ГЕРБ ...
23
0
 
0
 
! Отговори
Филип преди 11 години
Росене,Росене...Демократичен процес?!?!?Да не би да живееш в чужбина и да сис си тук за малко?!
22
0
 
1
 
! Отговори
Hajmanata преди 11 години
За успешност на референдума са нужни над 4 300 000 души. Това трябва да се явяват 60% от имащите право на глас. Скоро излязоха данни от НСИ, че вече сме под 7 милиона като население. Остават значи още 40% имащи право на глас. Нещо сметките не ми излизат. Значи не само, че според тези списъци сме над 7 милиона, ами няма и 1 български гражданин под 18 години. Общ извод - вероятността тези мъртви души да съществуват е доста голяма.
21
0
 
1
 
! Отговори
fredman преди 11 години
Nа последните президентски избори в чужбина са гласували 47548 души, а мъртвите души са около 900 000. Разликата е 850 000, нека да не говорят глупости, да иазчистят списъците. results.cik.bg/tur2/aktivnost/29.html
20
0
 
1
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
О, УЖАС ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ АКТУАЛИЗИРАТ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ!!!Закон за референдумите - Чл. 8. (1) Национален и местен референдум се произвеждат по актуализирани списъци за изборите за народни представители - О, УЖАС И ТОВА ТОЧНО ПРЕДИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ О, УЖАС, ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ПРИ 7,2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ, ДА ИМА 6,9 МИЛИОНА ИЗБИРАТЕЛИЗАКОН ЗА ИЗБИРАНЕ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ Чл. 27. (1) Избирателните списъци се съставят поотделно за всяка избирателна секция. Те се отпечатват въз основа на Националния регистър на населението от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Чл. 28. (1) От избирателните списъци се заличават имената на гражданите, които до изборния ден са загубили правото си да избират или са ПОЧИНАЛИ.(2) ЗАЛИЧАВАТ се също и имената на гражданите, които са ЗАМИНАЛИ В ЧУЖБИНА не по-малко от два месеца преди изборния ден И НЕ СА СЕ ЗАВЪРНАЛИ до предаването на списъците на секционните избирателни комисии. Заличаването става по заявление на напусналите страната ИЛИ ПО СЛУЖЕБНО по данни, предоставени от Министерството на вътрешните работи. Министерството на вътрешните работи предоставя на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството данни за автоматизираното заличаване на лицата от избирателните списъци 55 дни и 15 дни преди изборния ден.- Е ДА, АМА НЕ - СПИСЪЦИТЕ НЕ СА АКТУАЛИЗИРАНИ ПОНЕ 10 ГОДИНИ - ТА, МЪРТВИТЕ ДУШИ НАИСТИНА СА ПОВЕЧЕ ОТ 950 000
19
1
 
0
 
! Отговори
Bobi преди 11 години
Лельо Марче,не подценявай кукувицата!Нейната наглост и безочие са безгранични,но маскирани зад мазна и крива усмивка!Тепърва ще й гледаме сеира с наближаването на изборите.
18
0
 
0
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Герб броят емигрантите от Българи които са много по-вече от 1 милион без турците както когато им отърва Като броят населението броят всички и ги включват в изибирателните списъци , кога приемат избирателен кодекс почват да броят само уседналите на всички останали им орязвят правото за гласуване, целта е да има 1 милион разлика в списъците и в МВР и после да могат да тичат с торбите бюлетини и фалшивите протоколи през ноща нагоре на долу че да заслужат хонорара от Цветанов.
17
0
 
0
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
Кунева моралистика и играеща честна игра? Виц ли е това? Чрез структурите на царистите в страната Кунева се е сдобила с подписите за регистрация за участие в президентските избори. Меглена Кунева събра 26 хиляди подписа, като 25 хиляди от тях бяха осигурени от НДСВ. Какво по-нагло от това? Това значи, че тя няма СОБСТВЕН електорат, а разчита само на бившия от НДСВ.
16
0
 
0
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
Тя цялата партия на комунистическата снаха Кунева е некоректна и ненормална. Не знам за какво претендират, при положение, че тя самата открадна целия електората на НДСВ, като направи *** си Движение. И то буквално го купи!
15
0
 
0
 
! Отговори
unogondurite преди 11 години
Меглена Кунева вън от българската държава! След като съсипа атомната ни енергетика, като договори по-бързото затваряне на 3-ти и 4-ти блок от атомната ни електроцентрала в Козлодуй - няма място в темата, не трябва изобщо да се обажда.
14
0
 
0
 
! Отговори
svirchovina преди 11 години
Меглена Кунева, не я е срам, прави всичко възможно на събутира референдума за АЕЦ. Да не би някой да и плаща за нещо подобно? Ясно е, че иска да извлече дивиденти от това и да влезе във властта, ама няма да прескочи бариерата и няма кой да я пусне да управлява тази държава - тя не го заслужава, тя ни ограби тотално.
13
0
 
0
 
! Отговори
Майкопродавци преди 11 години
Оставете я тази майкопродавка. Тя и сега със своята партийка агитира срещу Българщината. Кой ли и плаща масрафите, кой стои зад нея. Вероятно Турция, защото си гледа интересите и не иска конкуренция. ДПС са ми ясни - те се считат за турци. Ама какво чинат ГЕРБ, Десните и продалата се Кунева?. Изводът се налага сам - слугуват на чужди интереси. Значи са Родинопродавци.