АЕЦ "Белене" щяла да ни излезе над 10 милиарда евро

Сумата била причина RWE да се оттегли от проекта
Обновена: 15 яну 2013 19:57 | 15 яну 2013 19:52,
93
АЕЦ "Белене" щяла да ни излезе над 10 милиарда евро
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: БТА

АЕЦ "Белене" щяла да струва на България над 10 милиарда евро. Това сочи доклад на британската банка HSBC, която бе наета за консултант на проекта, и кореспонденция с германската компания RWE, съобщи БТА.

Числата са посочени в междинния доклад на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства по проекта от 2002 г. до края на март 2012 г., приет днес на заседание на комисията с 8 гласа "за" и 3 "против".

Председателят на комисията Диан Червенкондев от ГЕРБ посочи, че в споразумението с "Атомекспортстрой" е записана цена от около 3,997 млрд. евро, но се допълва, че ще бъде отчитана и ескалация. По думите му така трудно може да се изчисли истинската цена.

Според експертизата на HSBC проектът ще струва около 10,353 млрд евро. В кореспонденцията със стратегическия инвеститор RWE също се потвърждава цената от 10 милиарда евро.

Това е била и една от причините RWE да се оттегли от проекта. Другата причина е, че няма окончателно подписан договор за строителството на централата, допълни Червенкондев.

От Синята коалиция подкрепиха междинния доклад. Иван Иванов от ДСБ заяви, че в споразумението е записана цена от около 3 997 000 000 евро, но се уточнява, че сумата се коригира с ескалацията, а формулата за ескалация е трябвало да бъде договорена в рамките на следващите 12 месеца. Ако това беше толкова просто, щеше да бъде направено и правителството на Сергей Станишев щеше да подпише окончателния договор, коментира Иванов.

Според него има два документа, които посочват крайната цена на Белене - единият е докладът на HSBC, в който е записана сумата от 10,353 млрд. евро, и другия - в кореспонденцията между RWE и НЕК, където RWE призовава НЕК, като притежател на 51% от "Белене", да осигури своята част от 5,4 млрд. евро.

Лесно може да се изчисли цялата сума, като се има предвид делът на НЕК, поясни Иванов. По думите му сумата е над 21 милиарда лева и ще бъде платена от хората, най-малкото чрез цената на тока.

Колегата му Мартин Димитров посочи, че е несериозно да се мисли, че RWE не знае цената. Според него, ако се построи Белене, ще фалира държавата, и то при положение, че никой не е доказал, че за българското потребление на ток е необходима втора централа, коментира той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че според споразумението с "Атомекспортстрой" договорената сума за АЕЦ "Белене" е 3 997 260 000 евро. Споразумението и до днес не е прекратено, заяви той и попита защо това не е направено, след като правителството е взело решение да не строи централата. "Атомекспортстрой" ще ни съди и ще ни осъди, защото имат договор за тази сума и никакви 10 милиарда не са подписани там, посочи Сидеров.

Според него това са суми, които RWE дава като прогноза. Той попита защо се прави междинен доклад и посочи, че това е пропагандна дейност заради референдума.

Румен Овчаров от левицата изчисли, че дори с ескалацията и разходите на собственика цената излиза малко над 6 млрд. евро.

Колегата му Петър Димитров допълни, че ескалацията всъщност е наказание за забавянето. Ако обаче се забавим още и обсъждаме темата и през 2022 г., цената вече ще бъде 40 млрд., а не 20 млрд., предупреди той. Ако българите си купуват ток от фотоволтаици, ще плащат пет пъти повече, а от въглища - поне двойно, каза Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: АЕЦHSBCRWE
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
17
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До gjtjty Е то сигурно за това и герб тръбят,че цената ще е по-висока от обявената.За да остане и те какво да си делнат.безсрамници!!!
76
0
 
17
 
! Отговори
Yadrenov преди 11 години
komichno e : v nito edna bg media ne sam vidyal oste paralelno predstaveni ot bg diplomirani ucheni spetzialisti yadreni fizitzi na BAN obosnovani nauchno dokazani prezentazii na dvete vazmojnosti za planirania referendum ta dobro osvedomyavane na bg narod.pitam se za kakvo sa togava bg medii?! kato kardjalipress naprimer - da psyhyasvat bg narod s kartinki na politzeiski koli, dokato savsem se udavi v sinite im svetlini li?! pfuuuuu.... kak li gi chete onazi Neli Krus tesi povarni?!
75
0
 
17
 
! Отговори
gjtjty преди 11 години
комунистите са взели парите за комисионни и сага ако не почне строеж ,може да не се събудят някоя сутрин ... за това е цялата борба . пука им на тях колко щял да струва тока и колко щяла да излезе централата.. да не го прлащат те ... жалкото е че доста народ си мисли, че го правят за ефтин ток ..ами българинът си е *** и толкоз...
74
0
 
17
 
! Отговори
Ани преди 11 години
..////referendumbelene/?p=252,.,.,
73
0
 
17
 
! Отговори
Киви преди 11 години
А АЕЦ няма да работи само 60 години, като се сметнат + 15 г. от рехабилитация......
72
0
 
17
 
! Отговори
до 78 (Иван) преди 11 години
А бе други работи си купуваме от Петрич ;)
71
0
 
18
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Каква е Стойността на ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ,(ЦЕНАТА на АЕЦ- Белене е 6,3 -6,5 милиарда евро)Според HSBC, жизнения цикъл на АЕЦ-Белене за 60г. (включително извеждане от експлоатация), влиза на 10,3 милиарда евро, а себестойността на тока, СРЕДНО ЗА 60 години е изчислена на 1,21 евроцента = 2,42 стотинки(доклада на атгличаните стр.11 долу в ляво):НО ПАРИТЕ над 4,53 милиарда, не са ЦЕНА, А ЕКСПЛОАТАЦИОННИ РАЗХОДИ и НЕ СЕ ИЗИСКВАТ СЕГА, а ще СЕ ИЗПЛАЩАТ ОТ ПЕЧАЛБАТА...
70
0
 
17
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
БНТ: " Панорама",08.04.2011г- Борисов:" - Ако послушаме сините и се откажем от "Белене", отиваме на Арбитражен съд в Париж. 2017г. спира 5-ти реактор на "Козлодуй" и Русия не удължава срока му, 2019-спира 6-ти, пак няма удължаване.- Токът поскъпва 18 пъти. - Икономиката загива. - Трябва да внасяме ток от Турция, а мен ще ме съдят за национално предателство."- ЕДИН ПЪТ И БОКО ДА Е ПРАВ, НО СЪЩИЯ СЛЕДОБЯД СЕ ОТРЕЧЕ ТРИ ПЪТИ!- НО ПРИ БОКО НЕЩАТА НИКОГА НЕ СА ТАКИВА КАКВИТО ИЗГЛЕЖДАТ...
69
0
 
17
 
! Отговори
ГЕОРГИ преди 11 години
в цената от 10 милиарда евро са със 20% рушвети за политиците за това е толкова завишена
68
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Последствия:Складираме ядрения *** в Плевен и цените на имотите в града РАСТАТ;Складираме ядрения *** в землището на Самоков и цените на картофите от Самоков също РАСТАТ;Складираме ядрения *** в Петрич и всички се втурват да си купуват домати от Петрич.
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В доклада на HSBC (интерессно защо не го показват и е секретен?) се говори за 10 милиарда общо - цена за построяване + експлоатационни разходи, ремонти, цена за закриване на централата, горивото, непредвидени разходи и т.н. за 60 години!Все едно като си купуваш кола - да ти включат и бензина, гумите, винетките, ремонтите, глобите, рушветите за КАТ и т.н. за 10 - 15 години напред.
66
0
 
17
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Причината RWE да се оттеглят са ГЕРБ. И точка по въпроса. Никой не иска да инвестира в държава, чието управление мени мнението си всеки ден.
65
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Къде ще се складират ядрените отпадъци/отработеното ядрено гориво/ от новата атомна/ядрена/ централа????Предложения: 1.Пловдив--имат опит-взеха софийският *** да вземат и ядрения;2.В Плевен в двора на др.Цачева.3.У Перник или в с.Сирищник- в двора на др.Първанов;4.В землището на онзи град или село отговорили с най-много ДА на допитването-така е най-справедливо.
64
0
 
17
 
! Отговори
do 72 преди 11 години
ХахахахахаСтарата ти е информацията още преди месец Япония обяви, че няма реална алтернатива на ядрената енергетика и се връща към нея. И Англия го обяви преди година и Франция строй, и Чехия ще строй и Полша, Че дори любимата ви Хамерика строй нови в Румъния също се строят още два блока, за Китай не говорим даже. Но естествено те не разбират добре реалността и затова са толкова изостана ли от нас. И ми се ще някой дето разказва за тези баснословни суми барем с едно докуменчтче да ги докаже, два листа да е но документ. Изредиха се сумати и експерти да обясняват и доказвад, представиха обос
63
0
 
18
 
! Отговори
да спрем Белене преди 11 години
Япония се отказва от ядрената енергетика до 2040 г., Германия също, гласоподавателите в Литва отхвърлиха на референдум плановете за строителство на нова атомна електроцентрала в страната им. Трябва да се отбележи, че техните комунисти бяха против, защото това е в интерес на Русия, а нашите комунисти искат в Белене да строят руска атомна централа - от най-опасните...
62
0
 
18
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ!!! преди 11 години
Гласуването за БСП е престъпление спрямо българския народ. Гласувайки за БСП ще получите и ДПС. Това ще спре отново европарите към България, както това се случи през предишния им мандат.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 56,До Литва отхвърлиха АЕЦ аз два пъти гласувам за ГЕРБ!!! И СЪМ ЗА ЦЕНТРАЛА!!!!!Стига си ***, че комунистите искали централа!!!!
60
0
 
17
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ АЛАБАШИ преди 11 години
ЧЕРВЕНИТЕ АЛАБАШИ СА ЗА белене! УВИРАЛИ САМО В РУСКИ ЯДРЕН САМОВАР!!! МНОГО ТРУДНО!!!
59
0
 
17
 
! Отговори
Дърт кюмюрджия преди 11 години
Аз пък си искам пушека на братския "американски" Иван Костовски ТЕЦ
58
0
 
17
 
! Отговори
Безкрайни балони преди 11 години
от 2009 г само БАЛОНИ, БАЛОНИ, БАЛОНИ, БАЛОНИ, цяло небе от ГЕЙбърски БАЛОНИ....