Поляна по поляна, дърво по дърво ги гледайте!

Борисов търси "правилното сечение" по спора за втора кабинка в Банско
86
Поляна по поляна, дърво по дърво ги гледайте!
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА-архив

Спорният въпрос за втори кабинков лифт в Банско между местните хора и екоорганизации не бива да става „разделна граница”, а трябва да има добър баланс, заявява премиерът Бойко Борисов пред министрите по време на правителственото заседание в сряда.

Според Борисов по никакъв начин не трябва да се сблъсква енергията на неправителствените организации, които са против тези идеи и местното население, става ясно от стенограмата.

Министър-председателят подкрепя изграждането на втори кабинков лифт в курорта. Той заявява, че това е задължително, защото скиорите чакат с часове и започва отлив на туристи по тази причина.

Още по темата

“Много наранявания по пистите и милиардни инвестиции и български и чужди, които са отишли в този регион след две-три години, ако така върви, ще западнат по простата причина, че хората искат да карат ски, да направят 10, 15, 20 спускания за кратко време. Като зачакат два часа на лифта, веднага търси, особено в Австрия, дестинациите, които отдавна с хиляди километри писти и лифтове са си решили въпроса”, обяснява той.

Министър Добрев, министър Караджова съберете ги, разговаряйте, намерете правилното сечение, така че, ако се отсече дърво, да се посадят сто, ако се пуска допълнително писта, тя да бъде задължителна на място, където е имало писта, да не се сече и да се правят нови, защото съм виждал там има лифтове, които стоят и не се използват в момента. Намерете правилното сечение между желанието за поминък на местните хора и еко организациите. Съберете се там, отидете там поляна по поляна, дърво по дърво ги гледайте, поръчва още Борисов.

Той коментира, че това е изцяло урбанизирана зона, но незаконната сеч приключва, защото „пред хотела като има борове и красота идват повече туристи”.

Премиерът не пропуска да отчете и свършеното в тази посока: „Помня какво беше преди шест, седем години с незаконната сеч. Там като се прелети с хеликоптер като лунни пейзажи всичко е изрязано и са нанесени щети непоправими сигурно за природата за сто години, ако там не се залеси. Ето това е един начин да се компенсира, ако се прави втори лифт. Караджова, дайте им там, където е била незаконната сеч и са лунните пейзажи, всичко да залесят, сто пъти по-добре за природата”.

Вицепремиерът Цветан Цветанов коментира, че е изпуснато много ценно време да се разработи Национална стратегия за зимния туризъм в България. При посещението си в Банско в края на декември, когато разговаря за спиране на протестите по празниците, Цветанов обеща въпросът да е приоритен за правителството.

Смятам, че това трябва да бъде направено дори преди провеждането на парламентарните избори, за да може да има обществен дебат, да може да има дебат в българския парламент, с неправителствените организации, коментира вицепремиерът и вътрешен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
0
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
Този е ***.Да си ходи,от такъв *** и махленски политик България няма нужда.
71
1
 
0
 
! Отговори
Do 76 преди 11 години
Спрете с тези Австрия, Швейцария и пр.! Там са Алпите! Погледнете на Гугъл ърт Алпите, погледнете Пирин и пак се сравнявайте с курортите там! Нещастници! Пирин и Рила са като хълмчета в сравнение с Алпите! Там пистите започват от 2500 м. нагоре, колкото е Тодорка в Банско! Някой видял ли е в Алпите комплекс тип Слънчев бряг, какъвто се получи в Банско?В България, за нашите условия и планини трябва да се работи в комплекси като Боровец, Пампорово и както беше преди 15 г. Банско! Другото е боза!
70
1
 
0
 
! Отговори
Някоя си преди 11 години
Нека не съсипваме планината както съсипахме морето! Самите ние ходим по Гърция и Турция на почивка, че на нашето Черноморие ни идва малко в повече бетона!!! Никой не ходи на почивка в панелни комплекси, а който скоро е ходил в Банско, много добре знае, че там положението е трагично - като инфраструктура, като обслужване, да не говорим за строежите. Една гора ни остана - дай и нея да съсипемЧ
69
1
 
0
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Бюлетин на Интерпол: МОСАД и ЦРУ разкри тъмното и явно бандитско минало на Б.Борисов и от днес той е обявен за международно издирване.
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига с тези бисери
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
може и да асфалтираме гората
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с тия глупости!АВСТРИЯ,ИТАЛИЯ,ФРАНЦИЯ ,ШВЕЙЦАРИЯ И т.н,т.н.да не би да са си съсипали природата и държавата?!Стига с тая простотии и злоба!
65
1
 
0
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Нужно ли е на всяка новина да има по един *** от БКП.
64
1
 
0
 
! Отговори
монтански преди 11 години
Б.Борисов:България трябва да се изцеди до последната капка кръв.
63
1
 
0
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Не се ли нагледа ББ четери години как се секът горите ни и се изнася дървен материал за Турция и Гърция? Една природа ни остана и нея разпродадоха.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не става дума само за екология, а за заробването на планината от концесионера, който вече е извършил много нарушения. И зад този концесионер стоят няколко души, които като феодали се разпореждат със земята и селяните, които работят в туристическия бизнес. Какви нови работни места какви, ще има? Глупости! Само ще се създаде предпоставка за един туристически балон и още безперспективни строежи.
61
4
 
4
 
! Отговори
банско преди 11 години
банско не е на банскалии никакви писти,излъгаха англичаните за да купуват ,че ще построят летище ,как не се есетил *** да го реализира-за какво са пистите -за хотелите на цветелинка ,язък как го съсипаха банско-остана само чудесното мяста да църквата ,за друго не се сещам,а и за кока-колата по 8лв.
60
4
 
2
 
! Отговори
не не са преди 11 години
не са намаляли коментарите просто има мнооооого по-добри от днес.бг и много по-смислени коментари от вашите пъпчиви гробарчета ,отдалече светите платени герберуги
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо много намаляха "оригиналните коментари" на "умните" *** след въвеждането на новата система при гласуването... Ха-ха!
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това дето скиорите "чакат с часове" са малко манипулативни твърдения. По-миналата седмица бяхв Банско, беше сравнително спокойно и съм чакал не повече от 3 мин за лифт. Да - възможно е наистина около Нова година да има един-два дни, в които да е по-натоварено, но струва ли си заради тези няколко дни да се изсече толкова гора? Според мен не.Хайде сега скиорите и сноубордистите да кажаш колко часа са чакали на лифтовете в Банско, за да видим дали някой не е подлъгал доста жестоко Бойко и компания
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Барон Мюнхаузен ! Че си и вярва !
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички ***,които подкрепят гроб са пълни ***!!!!
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***,***,ограничен тиквун банкянски.Цялата гробарска *** на гробището!!!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поляна по поляна, дърво по дърво ги гледайте внимателно, да няма някоя землянка на зелена полянка и вътре скрит партизанин, който още не е разбрал, че е дошла демокрацията!
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-бързо да идват изборите,че този не мога да го трая вече !