Благодаря на всички, задължен съм ви!

Доган обяви, че се оттегля и предложи за свой заместник Лютви Местан
Обновена: 19 яну 2013 19:57 | 19 яну 2013 17:47,
107
Благодаря на всички, задължен съм ви!
Снимка: БТА

Този път решението ми е категорично. С тези думи лидерът на ДПС Ахмед Доган обяви, че се оттегля от лидерския пост в партията.

Той отново застана на трибуната в залата, където продължава Осмата национална конференция на движението. Делегатите го посрещнаха със ставане на крака, ръкопляскания и възгласи "ДПС".

По-рано днес срещу Доган бе извършен опит за покушение с газов пистолет, докато представяше доклада си от трибуната.

По молба на председателя на ДПС докладът му беше изчетен от от Филиз Хюсменова. Освен, че предложи на поста да го наследи Лютви Местан, Доган отправи остри критики към управлението на ГЕРБ.

Борците за свобода трябва да имат правото на свободен избор кога да се оттеглят от нагнетения терен на борбите за свобода и демокрация, за да предоставят възможността на други да поемат щафетата. Правя това с дълбокото осъзнаване от необходимостта от подобен акт в името на свободата и развитието на ДПС, посочва Доган в доклада си.

Изтърканите клишета за профила на ДПС се въртят около идеята за партия от лидерски тип – това е вярно само за непросветени. ДПС е много повече от това. Моята роля се свежда до шанса на живота ми да дам първия тласък за развитието на ДПС. Благодаря на всички, че ме удостоихте с това призвание. След първия тласък ДПС и лидерът се създаваха взаимно. В тази сложна симетрия, във взаимното развитие се крие част от тайната за успехите на ДПС през последните десетилетия, посочва още в доклада си Доган.

ДПС е другото мое аз. Затова няма къде и как да избягам от него и не искам, защото ДПС е 28 години от живота ми. Оставам посветен с и на каузата ДПС. Но може с общи усилия да променим оптиката на обществото и образите на ДПС и лидера, за да дадем на колективното тяло на демокрацията по-висок праг на развитие. Благодаря за доверието, с което ме удостоихте десетилетия наред. Благодаря на репресираните, че рискуваха живота си с надеждата за по-голяма свобода и сигурност на следващото поколение. Благодаря на младежите, че превърнаха ДПС в свой начин на живот.

Доган предлага за председател на ДПС Лютви Местан. Мотивите са, че Местан се е изградил и утвърдил като респектиращ парламентарист, диалогичен е, но и достатъчно борбен с позицията си, има богат опит за преценка на ситуацията и вземане на политическо решение. Не на последно място, следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали, смята Доган.

Благодаря на всичките ни противници за усилията им да поддържат имунната ни система на високо равнище. Благодарен съм на цялата членска маса и на нашите избиратели. ДПС се превърна във визия за по-добър живот, посочва Доган.

Навярно тепърва ще се анализира "случаят ГЕРБ и Бойко Борисов в най-новата история на България", коментира лидерът на ДПС. Най-вече от гледна точка на въпроса - защо след близо 20-годишен преход към пазарна икономика и демокрация Властовата система на държавата беше обсебена от дентифицирани "летящи обекти" от подземния свят, заявява той.

Демокрацията се оказа много уязвима, с перманентна потребност от грижи за утвърждаване и развитие, смята Доган. Инерцията в нашите модели на поведение и рутинността във възприемането на нейните ценности се заплащат с много висока морална цена. До такава степен се объркваш, че не можеш да си обясниш какво се е случило и защо си бездействал, докато всичко е ставало пред очите ти, пише в доклада. Когато осъзнаваш какво си допуснал като част от политическия елит на страната, вместо търсене на рационално обяснение, се стъписваш още повече. Защото проумяваш за какво става въпрос, признава лидерът на ДПС.

"Виждайки как реагира медията и обществото на поведението на един мачо като Герой-спасител, ти става тъжно и мъчно...Но чувството за вина от политическо бездействие не те утешава, а те тормози дълбинно....", пише той.

"Диктаторите не разбират от базови ценности, политическо целеполагане и стратегия за развитие на страната. Но те по-добре от нас усещат инстинктивната сила на властовата система и нейните инструменти. Особено микрофона, камерата и силовите инструменти", коментира Доган. Могат да ти вземат бизнеса, но ти трябва да се чувстваш благодарен. Могат да те компрометират чрез медията до такава степен, че, гледайки се в огледалото, да не се познаеш. Могат да фалират и държавата, стига това да гарантира собственото им оцеляване и житейска сигурност, заявява той.

Но диктаторите, като нашия Герой-спасител, са странни хора, посочва лидерът на ДПС. Колкото и да са суетни и арогантни пред камерата, в същата степен са неуверени и страхливи в бъдещата посока на времето. Затова тях изключително много ги интересува Оцеляването, отбелязва той и допълва, че неслучайно основният предизборен трик на "нашия Герой-спасител" не е програма или модел, а събуждане на инстинкта на българина за оцеляване. Това внушение задължително се свързва с виртуалната турска опасност и с ДПС като продукт на Османското културно наследство на Балканите, посочва Доган.

Машината на страха е конструирана и започва да произвежда необходимия за събуждането на инстинкта за оцеляване продукт - страха, заключва Доган. "Стремежът на диктаторите към абсолютна власт е без граници.Те обикновено започват с показна прилежност, за да се харесат на публиката. Достигат своя апогей с популизъм и демагогия на тема Справедливост. И накрая стават жертва на същата машина на властта, която са създали. Но пакостите, които правят, са толкова големи, че след тях са необходими години за нормализиране на света, който са командвали", предупреждава лидерът на ДПС.

Българските либерали трябва да покажат - как трябва да се сменя председателят на партията. От тази година влизаме в петгодишен цикъл на избори, България се включва в нов цикъл на промени в гражданското общество. Апелирам към целия партиен актив - да подкрепим господин Лютви Местан, се казва още в доклада.

Доган посочва, че в своята неспирна дейност, наред с позитивите, е натрупал и много негативи: „от „проклятие” до „доганизация” и „сатанизация” на политическите реалности в страната, което обективно пречи за разширяване на либералната електорална ниша в България.

Ахмед Доган очертава основните проблеми пред страната. „Парламентарни избори 2013 г. трябва да имат за основна цел спасяване на демокрацията. Дори и с цената на непризнаване на изборните резултати. Защото от гледна точка на изборния закон, приет самосиндикално от управляващите, е важно кой брои бюлетините”, пише в доклада.

Според Доган българският бизнес е на колене и няма сигурност и предприемаческа мотивация. В доклада се представят стратегическите приоритети за България според ДПС – чиста екосреда, биоземеделие, модерни методи за съхранение и преработка, възстановителен и здравен туризъм. Докладът на Доган поставя и въпроса за етно-религиозните малцинства в Югоизточна Европа и по-точно – на Балканите.

„Очевидно е, че икономическата криза катализира чувството за историческа справедливост, както и за лични архетипове за разломи в Историческото време”, пише още в доклада на Ахмед Доган.

Благодаря на всички! Задължен съм ви!, завърши речта на Доган, изчетена от Филиз Хюсменова.

Изборът на председател на партията ще се състои по-късно днес на закрито заседание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дет се вика ,ВСЕ АГЕНТИ СМЕ .
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
na koi si zadaljen na tezi deto kradi s tiax li dosta ste no samo taka shte se otarvem ot straxlivite izmenici i predateli.
75
0
 
0
 
! Отговори
tinko преди 11 години
abe tova mom4e trqbva6e napravo da go gramne,i nego i posle i bate boko da dovar6i,kak moje nqkakva rqzana burgiq da se pravi na lider,aisektir be ***.a tezi ne6tastnici ot nso da ne se pravqt na maje da ritat bezza6titen 4ovek a da obarnat vnimanie na shofiorskite si umeniq za6toto samo katastrofi pravqt.i da se potarsi smetka na tezi deto ritaha i blaskaha mom4eto.smart za dogan svoboda za mom4eto.
74
0
 
0
 
! Отговори
ЦЕЦИ преди 11 години
ГАДЕН; ПО-ГАДЕН; НАЍ - ГАДЕН: АХМЕД ДОГАН - ТОВА Е ТОИ - САВА
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм ерн на ДПС,но Доган и Местан са на светлинни години пред Боко Тиквата и Цвъ Цвъ Физкултурника!!!
72
1
 
0
 
! Отговори
3goro преди 11 години
От 10 новини 9 за ДПС ашколсун,минете през централата за рушвета!
71
0
 
0
 
! Отговори
3goro преди 11 години
Ай сиктир ,направо се оляхте !!!!!Само с това ДПС ни занимавате!!!Как е момчето ? Ще има ли съд за БАШ БАБАИТИТЕ дето ритаха ?
70
0
 
0
 
! Отговори
Чавдар преди 11 години
що не му пръсна тиквата бе!!!! защоооооооооооо
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ние на теб благодарим, че най послеще се разкараш. Не че се беше появявал скоро.
68
0
 
1
 
! Отговори
batkata преди 11 години
дпс-държавна партийна сигурност е създадена отДС
67
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Задължен си на всички българи, за 23 години назад. Колко си задължен и идея си нямаш.Доносник на ДС, лидер на етническа партия, хидроинженер, слаб режисьор и сценарист.
66
0
 
1
 
! Отговори
а вие преди 11 години
а вие герб с това ви желание да бъдете само вие и единствено вие защо странно напомняте йосиф висарионович сталин и един друг ***-адолф хитлер ,за другите няма да говоря,но вашия вожд тиква ги боготвори ,та ето това сте вие гербери съчетание от най-голямото световно зло
65
0
 
0
 
! Отговори
чудех преди 11 години
чудех се какво ме отвращава в бойко борисов,по точно какво от всичките му ужасни качества ,но най-страшното ,че той е предвестник на антихриста-оня който ще се представя с най-милото лице,с най-добрите думи ,който е миротворец ,на който всички ще му се поклонят ,но ще бъде антихриста е това изчадие е бб
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво стана с разследването на атентата в Бургас и визитата на Н. Младенов в Израел.Много бързо изстина въпроса, покрай тая жалка комедия.
63
0
 
2
 
! Отговори
Йуй преди 11 години
Политическият труп доган , потърси начин да излезе като герой от политиката, но безкрайно безуспешно и смешно.Българино не се връзвай. Гласувай за която поискаш БЪЛГАРСКА партия и всичко е наред. НИКОГА ПОВЕЧЕ ДПС ВЪВ ВЛАСТА.Всички партии не биха влезли в комбина с тях. За БСП не съм сигурен.
62
0
 
0
 
! Отговори
za преди 11 години
74 kolko si balgarin sled kato babati e spala s moite pra dqdovci i rodnini praili sai osmanska troika :)
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
o6te koi ne e razbral 4e tova e cirk..ako iskaxa da go gramnat nema6e da se navirat v kamerite..
60
0
 
0
 
! Отговори
bateto преди 11 години
изобщо не ме интересува кой е организирал и дали е успял атентата,интересува ме защо храним тия хрантутници и репресивен апарат които се наричат СЛУЖБИ. Техните агенти стигнали първи до атентатора, а аз видях, че стигнаха последи
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бийте турките бийте турките.....
58
0
 
3
 
! Отговори
благодарен преди 11 години
Няма нужда да блогодариш,следващия път ще има пълнител !