Не сме крили документите, заяви министър Делян Добрев

Изтекъл срокът за конфиденциалност на кашона с документи
21 яну 2013 18:19, Елка Василева
102
Не сме крили документите, заяви министър Делян Добрев
Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Писмената кореспонденция между ръководството на немската компания RWE и Национална електрическа компания (НЕК) е била конфиденциална. Ние имахме информация за нея още преди време, но едва днес ми бе съобщено от правния ни отдел, че въпросните документи могат да станат публични, защото вече е изтекъл договорът за конфиденциалност между RWE и НЕК.

Това обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на извънреден брифинг, на който той представи въпросните документи, в които е описано, че финансирането на АЕЦ „Белене“ от българска страна трябва да бъде 5,4 млрд. евро. Тази сума е изчислена и представена от RWE, която посочва още, че стойността на целия проект е 10,4 млрд. евро.

Още по темата

Добрев представи въпросните писма, както и подписани договори между RWE, НЕК и министъра на икономиката и енергетиката по време на предишното правителство – Петър Димитров. Кореспонденцията ясно показва, че управляващите по времето на „тройната коалиция“ са били наясно за стойността на проекта за централата, както и причините, които са накарали RWE да се оттегли от проекта.

„Станишев трябва да престане да обвинява сегашното правителство за оттеглянето на RWE, както и да посочва неистинни суми за стойността на „Белене“, коментира Добрев.

Икономическият министър цитира един от въпросните документи, който ясно показва, че всъщност RWE е взела решение да се оттегли от проекта дни преди избирането на ГЕРБ за парламентарна власт.

Въпросният документ е с дата 13 юли 2009 година. В него се посочва, че към настоящия момент българската страна не е успяла да представи информация откъде ще се снабди с нужните 5,4 млрд. евро за да финансира изграждането на АЕЦ „Белене“ - проект, в който по договор НЕК трябва да държи дял от 51%. В писмото на RWE до изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков се посочва, че ако до 21 август 2009 година не бъдат получени обратни данни за произхода на българското финансиране, писмото може да се приеме като „предизвестие за оттегляне от проекта“.

„Станишев многократно обвини сегашното правителство за оттеглянето на RWE, но истината е, че немската компания е решила да не участва още по време на предишния кабинет“, заяви ресорният министър.

Добрев показа и още няколко документа, в които се посочва, че НЕК не може да намери нужното финансиране за изграждане на централата, както и  писма от страна на RWE,  които настойчиво искат да им бъде дадена информация откъде нашата държава ще успее да намери сумата от 5,4 млрд. евро, за да изпълни своята част от инвестицонното обещание.

Окончателното писмо от немската компания е с дата 27 октомври 2009 г. В него RWE заявява, че след множество опити от страна на ръководството й съвместно с правителството на Бойко Борисов, да бъдат потърсени начини за реализирането на проекта,  дружеството се оттегля от участието си в строежа на АЕЦ „Белене“.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
ДА на Белене е равнозначно на НЕ на ГЕРБ! Три пъти ДА на Белене!!!
93
0
 
2
 
! Отговори
Тина преди 11 години
Как да изградим нещо без да данем и стотинка?! Въпросът е в това, че днес като ги дадем, те утре ще ни се възвърнат. И ще носят приходи! За тока!
92
0
 
1
 
! Отговори
Тина преди 11 години
Герб са лъжци, които искат да ни превърнат в поредните си жертви. Този път вече знаем. Знаем, какви мръсни игри играят. Ако искаме да си имаме ток, който да намалява цената на енергийния микс, то ще отидем да гласуваме.
91
0
 
2
 
! Отговори
Тина преди 11 години
Като ГЕРБ са загрижени за нацията, защо не направиха така, че тези документи да излязат на яве. Всеки гражданин да може да ги прочете. А те от тук взели изречение, от там цифра, хоп станало доклад. Думи и цифри, които извадени от контекст се манипулират
90
0
 
2
 
! Отговори
Тина преди 11 години
Хех, не сте ги крили, а какво ги правехте. Гушкахте ги?! Защо като не сте ги крили по-рано не ги извадихте?
89
0
 
2
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До АнонименСпоред анализите на британския финансов консултант HSBC крайната цена на проекта АЕЦ Белене е между 6,5 и 7 млрд. евро, или между 13 14 млрд. лв. Това е най-ниската цена на проект за атомна централа в Света.
88
0
 
2
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До николаНе разбра ли най-накрая, че това е поредния прах в очите, който ГЕРБ хвърлят пред лицата на хората... По-пошъл ход не можаха да измислят...
87
0
 
2
 
! Отговори
Icelander преди 11 години
До Чурулик ПенчоЛъжа е, че строежът на АЕЦ Белене струва 22 милиарда лева. В подписаното споразумение цената за изграждане на два блока по 1000 мегавата е фиксирана на 3,997 милиарда евро. Разходите по покриване на инфлационния индекс на проекта са не повече от 1 млрд. евро. За изграждане на останалата инфраструктура са необходими не повече от 1 милиард евро.
86
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Доколкото си спомням,лично Боко разпореди на Делянчо да отива при РВЕ и да проучи въпроса защо са се Отказали,а сега Делянчо търби,че намерил кашон с Документи,Сапунения Балон май ще се Спука
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе сополанчо делянчо,спри да си играеш на министър.Разбра се ,че за нищо не ставаш!
84
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
спрете да си играете и се захванете сериозно за работа..23 години пълно безхаберие за бъдещата ни електроенергия която ще ни е нужна когато затворим Козлодуй след 10 или 15 години..и когато я затворим..туткайки се вече толкова години..след още 15 години..не 12 милиарда ами още толкова може и да не стигнат за да се построи..ако пък не можете да я направите..ще дойдат другите след вас.няма няма и не може..нямаме друга алтернатива
83
1
 
1
 
! Отговори
Заминаващ преди 11 години
Що не върнете Доган, СърГей на власт +Кукунева ?що не си построите още поне 3 АЕЦ-а,като са толкова евтини ? Пък седнете и напишете ~Живота е прекрасен !
82
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
м.даааа..вожда каза.Делиянчо.показвай документите.сега е момента.и Делиянчо ги показа.мислейки че хвърля голяма бомба и ще опорочи изборите.точно на време.тарикатски игри знаейки лостовите тайни във властта..аз се питам обаче друго..в "демократично време " живеем уж.всичко трябва да е прозрачно ,ясно и без тайни..Е..ДА..АМА НЕ Е.конфиденциална информация бил договора с чуждата компания.и защо бе господа? а вашите скрити договори и договорки..кога ще излязат на светло? когато си отидете ли?
81
1
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Да допълня 85 на другия ден след изборите почти всички големи Швейцарски застрахователи на бизнес препоръчаха на клиентите си от западна Европа които търгуват с България да намалят кредитните лимити максимално дори да ги направят нула, това означава че ако искаш да купиш нещо от Германия първо предплащаш 100% после получаваш , по време на тройната коалиция тези лимити достигаха до 100 000 евро за малки фирми. Осъзнали са се че мутра ще прави правителство и се стяга яко да краде
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
85 възмутения , 20 млрд са кой казва че не са 10млрд евро са 20 млрд лева или исаш точно дти се изчислят , ти разлика правиш ли между евро и лева
79
0
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 11 години
Нали бяха 20 милиарда по сметките на сегашните управляващи?Естествено че след като новото правителство ,тоест сегашното не са продължили преговорите ,инвеститора ще се оттегли.Сериозните бизнесмени не приемат такава политиката-днес решаваме за нещо,утре го отменяме.Само си припомнете колко решения се приеха от управляващите и на другия ден се отменяха.Направиха ни на луди.А сега ни обиждат и на интелект.Българино отвори очи.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
83 виж какво не знам с какво се занимаваш , аз работя в сферата на строителството , между 13 съвпада датата септември 2008 и 13 юли 2009 от България се изнесоха 90% от чъуждестранните инвеститори , многомилионни инвестиционни фондове избягаха , самото РВЕ както и повечето западни вкл.и немски корпорации съктаиха значителна част от задгранините си проекти , съкратиха офиси , свиха се както се казва за да оцелеят , естествено че щяха да избягат от един толкова несигурен проект като БЕЛЕНЕ .
77
0
 
2
 
! Отговори
REDvayler преди 11 години
До Анонимен 79Замисли се, защо на 13 \ли 2009 година инвеститор, който е спечелил международен търг решава, че политическия риск е неприемлив. Какво ли се е случило седмица по-рано? А знаеш ли, че това писмо е писано след лична среща на Борисов с изпълнителният директор на немците?
76
1
 
1
 
! Отговори
Пънчо преди 11 години
Дребната подробност е, че Станишев бе накарал RWE да плати 300 млн. евро като бонус на държавата ни, преди да започнат за плащат дела си
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ангеле *** си като ***