По заръка на Борисов Добрев спи с документите за „Белене“

Премиерът сложи очила, за да оборва лъжите на Станишев
Обновена: 25 яну 2013 14:58 | 25 яну 2013 09:58,
708
По заръка на Борисов Добрев спи с документите за „Белене“

Премиерът Бойко Борисов прибегна до очила, за да изчете документ, с който да покаже на лидера на БСП Сергей Станишев, че подписаният меморандум за цена на АЕЦ „Белене“ от 6.3 млрд. евро няма никаква правна стойност.

С студиото на bTV той пристигна, придружаван от министрите Сергей Игнатов, който трябваше да съобщи колко повече пари за наука дава това правителство в отговор на Меглена Кунева, и Делян Добрев.

„В министерството на икономиката вече нямам доверие на никого освен на министъра. Министърът на икономиката носи постоянно оригиналните документи за АЕЦ "Белене", прибира ги, спи с тях, за да не изчезнат“, обясни присъствието на икономическия министър премиерът.

След ваденето на кашони и стенограми по темата от страна на управляващите в четвъртък из бумагите на Станишев излезе меморандум, който „червените” изтълкуваха като доказателство, че още през 2010 година Борисов е знаел, че цената на централата е 6,3 милиарда евро.

С обяснението, че е „опитен човек”, който знае, че рано или късно може да се спекулира, и слагайки очила, тъй като „сутрин почнал малко да не вижда”, премиерът цитира част от текста на подписания документ.

По заръка на Борисов Добрев спи с документите за „Белене“
Снимка: bTV

„Целта на този меморандум е единствено да се изрази желанието на страните за взаимно изгодно сътрудничество в рамките на проекта(...) Този меморандум не ражда никаква форма на отговорност”.

Премиерът обясни, че този меморандум няма никаква правна стойност и е имал за цел да се даде отсрочка от шест месеца да се реши какво ще се прави с този проект.

„Ако Станишев е искал да строи ядрена централа, е щял да подпише договора между 2006 и 2007 година”, за пореден път заяви премиерът. Той отново обясни, че цената на проекта „Белене“ е много повече от тези 6.3 млрд. евро, тъй като е нужно и изграждането на необходимата инфраструктура, с което цената набъбвала до над 10 млрд. евро.

„Остави 6,3, остави 5. Те казват 3,8. Те казват 3 млрд. и 800 млн., но не казват за инфлацията. Освен това, за радост на българите, Станишев проявява характер и не подписва този договор, за което аз винаги съм му благодарил, защото държавата щеше да бъде фалирала.

Но истината е, че за да отговори на кръговете в БСП, които са искали този строеж, те взимат решение на Министерски съвет да дадат много пари, включително след малко ще ви покажа за 300-те млн.“, обясни отново Борисов, носейки стенограмата, от която става ясно, че правителството на Станишев е отпуснало тези пари от бюджета, а лидерът на БСП твърди, че не са давани държавни пари.

На това заседание бил и Даниел Вълчев, вицепремиер в кабинета „Станишев“, а сега – дясната ръка на Меглена Кунева, изрично посочи Борисов.

Той напомни отново и за германската компания RWE, която още 2008 г. знаела, че цената на проекта е 10 млрд. евро.

„Ако не намерим голям европейски инвеститор с име, няма да строим АЕЦ „Белене”, каза още Борисов.

„Ние нямаме пари, защото държавата ги няма. Българите са ми по-мили от инвеститорите, добави премиерът.

По думите му тече процедура животът на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде удължен и те ще работят до 2030 година. В централата ще бъде изграден и седми блок, който е предплатен на "Атомстройекспорт".

Непосредствено след като лидерът на БСП Сергей Станишев хвърли в публичното пространство поредната бомба за АЕЦ „Белене” – че темата била обсъждана на 4 очи между него и Борисов в дома на премиера в „Бояна” през 2011 г., самият министър-председател потвърди пред bTV, че такава среща действително е имало.

Той разкри, че срещата е била по инициатива на социалиста. „Станишев ми се обади и поиска да дойде у нас – дойде. Но темата „Белене” почти не беше засегната, както твърди той. Единствено му благодарих му, че не е подписал за строежа, защото България щеше да е разорена”, каза премиерът.

Премиерът все пак намекна, че Станишев е ходатайствал за дейността на половинката си Моника Йосифова. „Аз обаче му казах, че тя е опитна и способна сама да се справи с всичко. Моля Станишев да не ожълтява по този начин”, добави правителственият ръководител.

Относно атаката над Ахмед Доган в събота премиерът заяви, че категорично осъжда нападението и отношението към задържаните. Той коментира позицията на ДПС, че партията  не вярват на българските служби и на МВР и иска международно разследване на инцидента.

„Аз на мястото на ДПС бих си мълчал, за да може прокуратурата да си свърши работата. Осъждам отношението към задържаните - да го ритат и да му свалят гащите“, добави премиерът.

Той добави, че както ДПС са повярвали на службите и специално прокуратурата за заключенията им покрай "странното самоубийство" на секретаря на Доган Ахмед Емин, така да ги оставят да си свършат работата и сега. Борисов поясни, че няма притеснения за сигурността си и не е увеличил охраната си. 

Той изтъкна, че въпреки случилото се вярва на професионалистите от НСО – „публичните мероприятия винаги са рискови, а партийните събития "затъпяват бдителността”.

Борисов отново избухна по темата за състоянието на ВМЗ Сопот и за жената, която му прати символичната си вечеря – лук и филия с чубрица, а премиерът й преброи златните пръстени.

„Праща ми лук, а аз съм се скъсал и всеки ден се борим за този завод да го спасим. С какво съм заслужил да ми го прати този лук на мен, като съм положил толкова усилия. Ние бяхме в Кърджали, в Рудозем и спасявахме подобни предприятия. С какво съм заслужил, съжалявам – 100 пъти ще си извиня на госпожата, ама при толкова усилия и аз имам нерви“, пламенно обясни премиерът.

По думите му той също заслужавал извинение от работничката, защото бил положил максимални усилия за спасяването на завода и посъветва жената с пръстените да прати лук на Станишев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
603
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бих гласувала, само ако ме убедите, че вотът ще бъде честно преброен. Бих гласувала, само ако ме убедите, че ЕС няма да реши след няколко години, че и Белене им пречи, щото 4-те реактора на АЕЦ Козлодуй им пречеха. НЕ можете да отречете, че себестойността на ел.енергията от АЕЦ е най-ниската в сравнение с всички други енергоносители.Въпросът тук е кой ще краде после.Как се намериха пари за магистрали и 300 млн. евро за вноската на БГв Пакта за еврото, а за АЕЦ няма....
602
0
 
10
 
! Отговори
Тоникс преди 11 години
Мисля, че е време да се обединим и да дадем своя глас за едно по-добро бъдеще и една по-добра икономическа ситуация. Гласувайте! Българите заслужават да имат работа, да получават заплащане за труда си и да не плащат безсилни сметки
601
0
 
15
 
! Отговори
Нели преди 11 години
Да не забравяме, че референдумът е за хората. Ако днес повярваме, че утре можем да променим нещо заедно като общество, това ще е най-голямата крачка, която ще направим към реализирането на по-добрия живот!
600
0
 
8
 
! Отговори
брат МУ на винету преди 11 години
от сън спомен няма .ДА на АЕЦ,, БЕЛЕНЕ,,
599
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей мутра еничарска утре ще гласувам с ДА на референдума !!!
598
2
 
8
 
! Отговори
о преди 11 години
Всеки да гласува както е решил!Но да гласува!И все пак не е лошо,тези които са решили да гласуват даа си отговорят на няколко въпроса:-Кой притежава ветро или други източници на ел.енергия/напр.Цветелина Бориславова има стотици/-Как корумпирани политици взимат рушвет ако В МОМЕНТА не са власт?Кой ще им позволи? Как тези,които дават рушвета ще се споразумеят с властимащите за това?Обещали?Не се връзва!-До 1963г. са напрввени над хиляда ядрени опита в атмосферата!Какъв Чернобил!Не става!Блъф!
597
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ще дам моето ДА!Другите не ме интересуват!
596
0
 
13
 
! Отговори
Стар Коцкар преди 11 години
Аз пред документите за БелЯне,предпочитам да спа със здравната министърка .
595
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Все едно да питаш продавач на риба дали е прясна", шегува се, запитан за рисковете, свързани с централата, един от главните й инженери Румен Христов. Той ще гласува "за" на референдума в неделя: "Тук знаем най-добре, че тази енергия означава развитие и напредък".
594
1
 
17
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Е, НИЕ, българите, трябва да помислим, какво е изгодно на българския народ. Великобритания вече иска да излиза от европейския съюз... Защо ли... ????? Отговорът е ***: Брюксел твърде много навлиза в националните й интереси. Тоест - интересите на НАРОДА на Великобритания.НАРОДЕ!!!!Мисли с главата си!
593
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
НО ПАРИТЕ и ВЛИЯНИЕТО могат да заставят едни или други политици да вземат дадени решения под натиск. Европа не иска авангардна и евтина ядрена технология в България. Всъщност, Европа ВЪОБЩЕ не вижда България като ядрена държава за в бъдеще... ;-))))))))))))))))))))
592
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
..С други думи, АКО Уестингхаус, Арева или друга компания, на този етап се конкурират за изграждане на ядрена мощност в България, с Атомстройекспорт, ще загубят по фактора "цена" за единица безопасност и инсталирана мощност.Парите не миришат. ;-)))))))))))))
591
0
 
8
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 664Изграждането на АЕЦ е Геополитика. С други думи, ако два проекта за АЕЦ са почти еднакво безопасни, Европа (или САЩ, ИЛИ Русия) ще предпочетат проекта, който им е изгоден. С други думи, когато става въпрос за неприлично много пари, емоционалните аргументи нямат почва. Затова Европа лобира да няма авангардна руска ядрена технология в България. Както няма подобна Европейска, в Русия. Въпрос на неприлично много пари и власт.За нас истината е, че руският проект е най-евтин за качеството си.
590
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Путин май е курназ защото спря газа на Меркел в така наречената "газова криза"
589
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Русия въобще не и пука, има къде да строи (Турция, Идния, Китай, Виетнам), просто ние не можем да си позволим като Германия да купуваме ток не сме и на ръста просто
588
1
 
7
 
! Отговори
Борислав преди 11 години
Значи "Б'ат" Бойко говори много едно сутрин и друго вечер, но пък за сметка на това винаги е ""прав" има си собствено мнение човека :))) а пък и какво е виновен, че имаме часова разлика със САЩ :)) сега за референдума нека всеки гласува това ни остана.
587
0
 
9
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 658А къде забравяш развитието на българската икономика? То не изисква ли ЕВТИНА елетроенергия? ;-)))
586
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 658..От тока на съседите след време. Пазар ще има, защото Европа все повече ще ни налага незамърсяващи природата производства, екологична енергетика, електромобили и др. мощни устройства задвижвани на ток. Освен това, кой няма да иска да си купи ток от най-евтиния ЗА МОМЕНТА производител? ;-))))))))))
585
0
 
8
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
...Истината е, че нова ядрена централа ще налее огромно количество евтина енергия в българската икономика, което ще направи всички български стоки по-евтини и по-конкуретноспособни. А самото строителство ще създаде работа за хиляди българи и поръчки за десетки български предприятия и заводи. Ще е налице рязък скок в стокооборота на държавата, което е условие за повишаване стандарта на живот.Не мислиш ли, че що се строят нови мощности, редно е и ние да си построим, за да не зависим....
584
2
 
10
 
! Отговори
ТЪПИТЕ ГЕРБ-ДОЛУ! преди 11 години
ЦИРКЪТ В БТВ ДНЕС БЕШЕ ПЪЛЕН,А КАТО ЗА КАПАК,15 МИНУТИ БОКО БЕШЕ НА ЗАПИС В НОВА ТВ И ДИРЕКТНО В БТВ. АНА И НИКОЛАЕВ БЯХА НАВЕДЕНИ И НЕПРЕКЪСНАТО ПРЕДУПРЕЖДАВАНИ В СЛУШАЛКИТЕ,ЧЕ АКО НЕ ВНИМАВАТ,КАКВО ПИТАТ БАНКЯНСКИЯ ***, КОЙТО ДНЕС РАЗИГРА ПОРЕДНИЯ СИ ЦИРК,ЩЕ ЗАГУБЯТ КОМИСИОНИТЕ МУ.БОКО БЕШЕ ЖАЛЪК,УЖ НЕРВЕН И ОБИДЕН,А ТАЯ *** БАНКЯНСКА ТИКВА РАБОТИ СЪЗНАТЕЛНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ И ЗА СМЕТКА НА ЦЕЛИЯ НАРОД И БЪЛГАРИЯ.ДОКАТО МУТРАТА Е НА ВЛАСТ ЩЕ Е ТАКА.ГЛАСУВАЙТЕ,НО МИСЛЕТЕ