България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас

Двама от тримата терористи били свързани с радикалната организация
Обновена: 7 фев 2013 15:39 | 5 фев 2013 16:50, Веселина Йорданова
812
България обяви официално: Хизбула стои зад атентата в Бургас
Взривеният автобус в Бургас. Снимка: Булфото

Двама от замесените в атентата в Бургас са свързани с ливанската радикална организация Хизбула. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. При терористичния акт от 18 юли 2012 г. на летището в Бургас загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса.

„Може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, съпричастни към атентата в Бургас, са принадлежали към военното формирование на Хизбула“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му има съпричастност на три лица към терористичния акт в Бургас.

Още по темата
Безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност с австралийски и канадски паспорт. Единият от 2006 г., а другият от 2010 г. са живели на територията на Ливан. Проследена е цялостната дейност на двете лица на територията на Австралия и Канада.

На територията на България те действали с фалшива самоличност и фалшиви шофьорски книжки от Мичиган. Така терористите са наемали автомобили и са се регистрирали в хотели. Фалшивите шофьорски книжки са изработени в Ливан.

Цветанов напомни, че беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичиган на името на Филип, а впоследствие още една, също от Мичиган, на името на Рико.
 
С фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Браян Джеймсън е нает автомобил на територията на Равда.

От намерените документи е изолиран ДНК-профил на Рико и на Филип.

„ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК профил от Филип, който е лицето, което се взриви на летището в Бургас“, обясни Цветанов.  „Има данни за финансиране и съпричастност към Хизбула“, добави той.

Движението на двама от терористите е проследено от Ливан към Европа. Направени са насрещни проверки с партньорски служби за тяхното пребиваване на територията на страните от ЕС, където са се регистрирали с истинската си самоличност. У нас двамата също са влезли с истинската си самоличност и са си тръгнали с истински документи. Установено е цялото движение у нас от момента на регистрация – 28 юни до 18 юли, когато е извършен атентатът.

Винаги сме разчитали на добрите си отношения, които са от взаимен интерес между българското правителство и правителството на Ливан, и се надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат възложени – някои от тях вече са изпратени към компетентните власти както на Ливан, така и на Австралия и на Канада, и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт, заяви Цветанов.

За обявяване на тази информация във връзка с атентата Цветанов каза, че е дадено разрешение от наблюдаващия прокурор. На журналистите не беше дадена възможност за въпроси с мотива, че повече данни не могат да бъдат оповестени.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че в разследването на атентата има много сериозен напредък, който се оценява и извън България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


812
Още по темата: Цветан ЦветановКСНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
600
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ БУШ НАПАДНА ИРАК ЗАТОВА,ЧЕ ПРИТЕЖАВАЛИ И РАЗРАБОТВАЛИ АТОМНО ОРЪЖИЕ, ИЗБИ СЪС СВОЯТА НАЕМНИЧЕСКА АРМИЯ ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ ИРАКСКИ ГРАЖДАНИ, ОБЕЗГЛАВИ САДДАМ ХЮСЕИН ПО НАЙ-ЖЕСТОК НАЧИН. И СЕГА ПРИЗНАВАТ ЧЕ В ИРАК НЕ Е ИМАЛО АТОМНО ОРЖЖИЕ,ЧЕ ВОЙНАТА НА САЩ ТАМ Е БИЛА НЕОСНОВАТЕЛНА.КЕЛ ФАЙДА. ТИ МЕ НАСТЪПИ ЗА ДА МЕ ЗАБОЛИ ТОЛКОВА МНОГО, А СЛЕД ТОВА МИ СЕ ИЗВИНЯВАШ.ГОРЕ-ДОЛУ СЪЩОТО СТАВА СЕГА В БЪЛГАРИЯ. НЯМАМЕ НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА,А ТВЪРДИМ ЧЕ Е ХИЗБУЛА. ЩЕ НИ ЯДЕ КУМЧО ВЪЛЧО!
599
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 713: винаги съм го казвал това: народен съд за предателите /сини,зелени,червени,пенбени, и т.н./. България загива стремително бързо, народа се стопява, а предателите трупат богатства чрез властта, която са заграбили по мошенически начин. ДОЛУ ПРЕДАТЕЛИТЕ ! ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ! ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА СИ. ДА ЗАПАЗИМ НАШИЯ ЖИВОТ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БГ НАРОД !!!
598
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, "Днес. бг" спите ли или така ви отърва??? Защо не напишете, че вчера на същата дата, когато съобщавата тази новина, паралено в САЩ излиза друга: Обама планира посещение в Израел през пролетта.Как е дами и господа, май и ние спим, а докога?
597
1
 
15
 
! Отговори
БЛИЦ преди 11 години
"Имайте предвид, че близо половината от населението на България живее под или на прага на мизерията. Това е истински праг на бедността, хората там едва изкарват за храна. За да добиете представа колко е зле положението - средната месечна работна заплата в България е 200 евро", каза Фарадж. "Пенсионерите получават по 100 евро на месец. Държавата е в ужасно състояние, съдебната система не е независима, мафията управлява икономиката." - описа британецът ситуацията в родината ни. И накрая категорично отсече: "Ако аз бях българин, вече щях да си стягам багажа."/БЛИЦ
596
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДВАМАТА ТИКВЕНИЦИ БОКО И ЦВЕТИ ВЪРШАТ МРЪСНАТА РАБОТА НА ИЗРАЕЛ И САЩ(ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ ИЛЮМИНАТИ) И ДОКАТО ЕВРЕЙТЕ ИМАТ АРМИИ И ВЛИЯНИЕ ДА СПРЪТ ИРАН,НИЕ С ХИПЕРМОДЕРНАТА 2 ХИЛЯДНА АРМИЯ И ДВА ЧУПЕНИ МИГ-А ЩЕ ДУХАМЕ СУПАТА@
595
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
594
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
709 призовава за смърт на невинни мюсулмани от човекомразство и ислямофобия,това явно е потенциален враг на България опитвайки се да насъска хората за небългарски интереси.
593
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи доколкото разбрах, сума ти хора тук искат да си мълчим, даже и да разберем кой стои зад атентата, понеже това можело да е опасно!?! Ми хубуу. Кажете си направо че сте или ***, или страхливци и не ми се обясняаайте мноо-мноо.
592
3
 
11
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 11 години
1. Дори и разследването да е вярно, нещо ме съмнява: били пребивавали на територията на Ливан. И кво? Пребивавали са и в Австралия и Канада. Да не би пък да не е някоя тамошна терористична организация да е организатора?2. "Фалшивите шофьорски книжки са изработени в Ливан." е това ако ми обяснят как по дяволите го установиха?3. Рико бил Филип? А сега де? Един ли е, 2ма ли са?4. Дори и наистина да има супер безупречни доказателства все ми се струва, че не трябваше да дърпаме дявола за опашката.
591
7
 
5
 
! Отговори
Уточнител преди 11 години
Наистина много трябва да мразиш Родината си, за да й желаеш такава съдба - Чалмата или смърт (защото тук вече бил стъпил кракът на Исляма и тази земя им принадлежи - изборът е: ислям или смърт) Преди около 650 години дилемата е била същата, резултатът е ясен. Да живее България!Смърт на ИслямоКомунизма!
590
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвсем случайно днес Обама е на посещение в Израел...С добри новини от БГ в куфара!
589
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според Соня Христова израел е от дявола,защото "всеки,който лъжел и убивал бил от дявола".Пример-етническото прочистване на Палестина и лъжите,че било "земя без хора,за хора без земя"и холокоста над жените и децата в концлагер Газа.
588
0
 
4
 
! Отговори
до Соня преди 11 години
Абе Соня ти защо не споменаваш името на Исус Господа си или говориш за някой"бог"но не тоя на Библията.Да,истината ще победи,не твоите лъжи и клевети и жажда за човешка кръв,я кажи кой уби милиони в СССР и кой внесе революцията дявол?Сталин и точка?Я изречи Енох Гершевич Иегуда-един от многото.
587
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Василев.....А ЗНАЕШЛИ НАЙ СТАРАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА КАК ХАМЕРИКАНЦИТЕ И АНГЛИЧАНИТЕ ПРЕЗ 43 И 44 ГОДИНА И Е.АХА МАМАТА НА НАЙ СТАРАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА ПАЛЕНЦЕ КЬОРАВА? ЗНАЕШЛИ КОЛКО МАЙКИ И ДЕЦА ИЗБИХА ТЕЗИ НА КОИТО ИМ СЕ ГЪ.ИТЕ *** ШИ.АНИ?
586
9
 
3
 
! Отговори
селянка преди 11 години
Ами като ви е толкова страх софенцета, елате да живеете на село.Тука няма да ви гръмнат в метрото.Като ви чета параноичните коментари, вие ще измрете от страх, а не от Хизбула.
585
0
 
9
 
! Отговори
До Соня Христова преди 11 години
Алооо.... не те знам от коя дупка излезна но айде по най бързия начин да се връщаш отново там !!!! Бас ловя,че НЕ СИ ОТ СОФИЯ.... НЕ ПОЛЗВАШ МЕТРО.... НЕ РАБОТИШ В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА СТОЛИЦАТА.... и както ти гледам култовото изявление си отявлена фенка на партия ГРОБ от еврейски произход!!!!! Бас ловя,че НЯМА ДА СИ ИЗОБЩО ТОЛКОВА "ОТВОРЕНА" ако всеки Божи ден децата ти... роднините ти... приятелите ти... пътуваха в пикови часове със Метрото и другия градски транспорт в централната част на София
584
2
 
7
 
! Отговори
Побеснял Българин преди 11 години
И какво направи сега тоя скапан физкултурник със неговото изявление днес?!?! Направи така,че в следващата година поне или да търся алтернативни на метрото превози до централната част на София от Люлин за дъщеря ми,жена ми,мен и роднините ми или да се возим в НЕпикови часове.... със по малко хора.... и да се качваме и слизаме от и на НЕоборотни станции със много пътникопоток като "Сердика" и СУ да кажем! *** и *** такава!!!
583
1
 
1
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
Соня младичко ли си??????
582
0
 
12
 
! Отговори
Реалистът преди 11 години
След тези култови изявления днес на тоя *** Цветанов искам да го помоля най учтиво в следващата една година НЕ ДА МИ СЕ ВОЗИ В ЛУКСОЗНИТЕ БРОНИРАНИ МЕРЦЕДЕСИ със тълпа охрана... а да дойде и всеки един работен ден в пиков час да се вози в метрото със онези обикновенни хора,които избраха него и партията му и да се притеснява заедно със тях дали от някъде няма да изскочи някой "отмъстител",обвързан със няколко кила тротил и да се перне на някоя метростанция!!! ПРЕДАТЕЛИ СКАПАНИ! *** ДОЛНИ!!!
581
0
 
11
 
! Отговори
мартин преди 11 години
Елементарно Уотсън!Цветанов отиде в Хамерика, външният министър в Израел, дадоха им наставления и срок нашата страна да се "изкаже"по разследването! Натиск върху независимостта на съдебната система!Следствието още се води, и може да се води още 2 години, защо се поддаваме да натиска да даваме информации, нужни на други държави! Никога не сме водили толкова зависима външна политика,от това място на нашата държава, врата между два свята,където е така нужно всичко да е претеглено!Позор политици!