Нелегитимно ще е решението на България за „Бургас - Александруполис“

Предупреждението дойде от руската компания Транснефт
6 фев 2013 17:54, Елка Василева
55
Нелегитимно ще е решението на България за „Бургас - Александруполис“
Снимка: архив, Reuters

Решението на парламента на България за възможността страната да излезе от проекта "Бургас-Александруполис" във всички случаи ще бъде нелегитимно, заяви днес Игор Демин, говорител на компанията Транснефт, която представлява руските интереси в проекта, предаде ИТАР-ТАСС.

Днес правителството на България внесе за одобрение в парламента документ, позволяващ на българската страната да излезе от проекта. Той предвижда денонсиране на споразумението между правителствата на България, Гърция и Русия за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода „Бургас – Александруполис“. Това става, след като изтече направеното от страната ни преди година предложение за прекратяване действието на документа по взаимно съгласие.  Решението е взето, тъй като съгласно анализите петролопроводът не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 г. споразумение.

Според Демин излизането на която и да е страна от проекта се регламентира от два документа. Договорът на консорциума по строителството на петролопровода предполага, че излизането на която и да е страна от проекта е възможно само след приключването на периода на проучване или след началото на експлоатацията. Друг документ, регулиращ взаимоотношенията на страните, е Виенската конвенция, но тя влиза в сила, ако няма други регламентиращи документи, а такъв е договорът, отбелязва ИТАР-ТАСС.

През 2008 година бе подписано междуправителствено споразумение за изпълнението на проекта, в който Русия получи 51 на сто, а България и Гърция - по 24,5 на сто. Общата дължина на трасето на петролопровода "Бургас-Александруполис" е 300 километра. Целта му бе да намали натоварването на турските проливи, през които се транспортира петролът от Русия и Казахстан към световните пазари, припомня руската агенция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
2+2=4 преди 11 години
Нека да обобщим:Русия иска да прекара тръби през България и Гърция за да плаща по малко разходи по транспортиране на горивото си.Русия ще държи 51% от проекта,т.е. контролният пакет акции,а ние и Гърция по 24.5%.Ей не са глупави руснаците,ама лошото е че у нас е пълно с меки кишки.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другото нещо ... французи в черно море ...Американци да факват добруджа ....От тези колонизатори добро няма да видим.За справка колко вземаме от Канадците от Дънди за златото ?
6
3
 
3
 
! Отговори
сърГЕЯ ... преди 11 години
..МОЖЕ ДА ИСКА --ВСЯКА НЕДЕЛЯ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ-----АМА ПАРИТЕ ГИ ДАВАМЕ НИЕ , ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!КОМУНИСТИТЕ СА МНОГО УМНИ------КОГАТО ДРУГ ДАВА ПАРИТЕ....!...И АЗ СЪМ МНОГО ЛАРШ И ТОЛЕМ ПИЧ---КОГАТО ДРУГ МИ ПЛАЩА СМЕТКИТЕ...ХА,ХА,ХАААА
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей че досадници, сто пъти им казахме че не си струва да се рискуват 5млрд. лв приходи от туризъм годишно срещу съмнителна печалба от 100млн.лв.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова сме *** че чак ... ме е яд Руснаците имат петрол и проблеми с украйна, + не искат да минават през турция.Даваш им да си прекарат южен поток - искаш да ти построят Белене.И казваш докато Белене работи такса пренос няма да ви вземаме за тръбите.2% остава за нас и си го пазарим на пазарни цени.0.01% остава като такса за подръжка на тръбите.*** е че се иска дупе за голямата политика.
3
12
 
5
 
! Отговори
Ксеркс преди 11 години
Тия руски *** до кога ще ни изнудват?
2
8
 
2
 
! Отговори
Наско-Нафтата преди 11 години
Станишев трябва да организира още един референдум.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей да млъкваш, че ей ся ш ти пратим Вдянкуф да та ошамари... Той е един гиганть и на мисълттъ и на финанцийти и на всичкуту му.