България може да получи от ЕС 7,7 млрд. евро за земеделие

За хигиенните изисквания в млечните ферми може да се иска пак отсрочка
Обновена: 8 фев 2013 20:38 | 8 фев 2013 20:16,
54
България може да получи от ЕС 7,7 млрд. евро за земеделие
Снимка: Bulphoto

Според предварителните договорки по бюджета за Европейския съюз (ЕС) за 2014 – 2020 година България ще получи 7,7 млрд. евро, или с над 2,7 млрд. евро допълнителни средства за следващия програмен период за селско стопанство. „Ще разполагаме с 220 евро на хектар и няма да има редукция на Програмата за развитието на селските региони”, обясни земеделският министър Мирослав Найденов по време на националната среща на земеделските производители в България.

На въпрос на Investor.bg Найденов отговори, че увеличението на средствата за селското стопанство ще бъде насочено основно към директните плащания. В сегашния програмен период, който изтича в края на тази година, по-голямата част от парите се усвояват през програмата за селските райони (т. нар. втори стълб), което затруднява усвояването на евросредствата за земеделие.

"По-малко пари ще бъдат насочени по Програмата за развитие на селските региони и това не е само за България, а за цялата общност ще бъде така. В страни като Франция 90% от средствата за селско стопанство се плащат по първия стълб", коментира още Найденов.

Остават изискванията за 30% "зелени" мерки, което е трудно изпълнимо за България, допълни земеделският министър и допълни, че все още у нас няма почти никакъв интерес към екологичните плащания. Той уточни обаче, че преговорите продължават и в момента.

Пред земеделските производители Найденов обясни, че може да се наложи и нова дерогация, за да бъдат защитени млечните ферми, които не отговарят на европейските хигиенни изисквания. Земеделският министър обаче отказа да даде еднозначен отговор дали България ще поиска още една отсрочка за достигането на европейските изисквания за хигиена с мотива, че ако отсега се знае за подобни действия, фермерите няма да имат стимул да модернизират стопанствата си.

Ще има ли средства за ранното изплащане на субсидиите можете да научите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
15
 
! Отговори
Танев преди 11 години
Това са пълни глупости! Знаете ли защо? Защото днес земята на България се управлява и стопанисва от 300-400 едри арендатори. Които дават на раята рента от по 30-40 лева. На декар. Половината от тези пари са по европрограми. Значи, арендаторите не дават нищо. Затова по селата няма хора, няма малък и среден фермер! Няма и Българиа! Има само чокои, ако знаете какво значи това! Няла ли го селото, няма отечество. Това е истината! България си отива!
27
9
 
4
 
! Отговори
Добрата новина преди 11 години
Още един малък успех на България към правилното ни европейско развитие.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А колко страннички от досие "Буда" ще получим още :)
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стратегия на АГЕНТ БУДА и малките му БУДИ(ДУДИ) : Всяка СДЕЛКА за БЪЛГАРИЯ от ,която НЕ МОЖЕ да се КРАДНЕ е ЛОША , Опозиционерска и пр. Всяка СДЕЛКА от , която може да се КРАДЕ ЯКО ( комисионни в размер на 10-ки мил. да не кажа и 100-ци ) добра за АГЕНТ БУДА. По аналогичен начин става и с ЕВРОФОНДОВЕТЕ. Всеки е виждал как във всеки град се УСВОЯВАТ ЕВРОПАРИ ( едно нещо на хартия пише , че е 1000 лв. но то струва 100лв. другите пари се КРАДЪТ)
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България може да получи! Ste vidim kakvo ste poluchi.
23
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Миро Мазния иска да изпревари Боко по лъжи,те като,че ли са на Световно по Надлъгване
22
3
 
2
 
! Отговори
ISTINA преди 11 години
ZNA4I ZA VAS MARZELIVITE ,DETO VE4NO SAMO MRANKATE I STE NEDOVOLNI I TOVA NE VI HARESVA .AKO PARITE BQHA PO -MALKO ,PAK 6QHTE DA MRANKATE .EI NQMATE RAVNI ZA ZLOBA I ZAVIST
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
partiiini sekretari monopolisti ,komsomolski sekretari s xoldingi.chengeta ot shesto s grypirovki ,direktori chlenove na partiata BKP s predpriatia vs.kradeno ot naroda .pari da im se davat nito edno evro na manipolatorskata paplach.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още една лъжа на българските журналисти предизборно за рейтинг на управниците....Следя тези проекти на ЕУ и при положение, че са окастрени всички средства на всички 27 страни за селското стопанство, някакси невероятно лъжливо ми звучи тази бг. новина от ЕУ :)))
19
7
 
6
 
! Отговори
Аз съм българче преди 11 години
Комунистите окрадоха ТКЗС-тата,опитаха се да окрадат и евросубсидиите за земеделието,ама не им мина номера и ги отрязаха като *** пред баничарница.Сега припикват от яд,че сме успели да убедим Европа да ни даде повече пари за селско стопанство.Другари милиционери умеете само да приказвате и да биете,а за работа никакви ви няма.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименАми пари откъде.Щом неможеш да ги платиш няма да можеш да ги усвоиш.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MOSHENIK
16
3
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
влез в някой форум да ти се изяснят нещата относно субсидиите . И стига с този Станишев и тези комунисти.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Може" ........ама ЕДВА ЛИ!Все пак го казва един ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЙ ЧЕСТИТО НА ОЛИГАРХИЯТА! НАЙ-ВЕЧЕ НА *** ФИРМИ, ЗАРОБИЛИ СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ. ЗА ТОВА СПОМОГНАХА ВСИЧКИ ТАРИКАТИ, КОИТО НИ УПРАВЛЯВАХА ОТ 1989 НАСАМ ТА ДО ДЕН ДНЕШЕН!
13
1
 
5
 
! Отговори
ЕС комисар преди 11 години
Според предварителните договорки по бюджета за Европейския съюз (ЕС) за 2014 TOВА СА САМО ПРЕДВАРИТЕЛНИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ОТХВЪРЛЕНИ, ИЛИ НАМАЛЕНИ ПРИ ВНАСЯНЕТО ИМ В ЗАСЕДАНИЕ НА ЕС...НЕ ГО ОТЧИТАЙТЕ ПРИБЪРЗАНО , КАТО НЯКАКВО ПОСТИЖЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12
9
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Станишев,ти ли пишеш анонимно по форумите?
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България ще получи 7,7 млрд. евро, или с над 2,7 млрд. евро УУУУУУУУУУУУУУУУ ХАААААААААААА че лапане ще паднееееееее!!!!!!!!!!!! А обикновения производител пак ще се хване за палците
10
2
 
11
 
! Отговори
на лов преди 11 години
Мирослав Найденов и Емил Димитров излизат на лов. Изведнъж Емил се строполява на земята. Изглежда, че той не диша, очите му са воднисти. Мирослав веднага звъни по мобилния на бърза помощ. -Струва ми се, че Емил е умрял. Какво да правя?, пита той паникьосан. -Спокойно, убедете се , първо, дали той наистина е умрял. Тишина в слушалката. По едно време се чува изстрел. Мирослав пита: Да, вече съм убеден, че е мъртъв. Какво да правя по-нататък?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може,може,ама на дали !