Високите сметки за ток са заради забавено отчитане

Така смята министър Делян Добрев
10 фев 2013 16:16, Петя Славова
514
Високите сметки за ток са заради забавено отчитане
Делян Добрев по време на протеста. Снимка: Булфото

Забавено отчитане на електромерите е една от причините за увеличените сметки за ток. Това заяви на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод на днешния протест на граждани пред сградата на министерството.

Недоволството на протестиращите в столицата, както и в много други градове бе породено от големите сметки за електро- и топлоенергия. Делян Добрев посочи, че е поканил в министерството организаторите на протеста, за да изложат своите искания, но те са отказали.

Добрев призова да бъде направена разлика между сметките за топлоенергия и тези за ток, тъй като едните са на базата на прогнозни данни, пише БТА. По думите на министъра в резултат на проверките е установено е, че по време на Коледните и Новогодишните празници електроразпределителните дружества са пуснали повече от своите инкасатори в отпуска и така се е удължил периодът на инкасиране на сметките. Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 38, дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета, обясни министърът на енергетиката.

Още по темата

По думите му друг от установените проблеми в дейността на електроразпределителните дружества е подаването на ниско напрежение в някои по-малки населени места в страната, което води до увеличаване на сметките за изразходваната енергия. Ние трябва да имаме ясно определен и регламентиран срок, в който дружествата да направят необходимите инвестиции, за да може тези малки населени места да получават нормална енергия, каза министърът.

Добрев заяви, че министерство прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни. Ако се констатират нарушения, ще бъдат предприети съответните мерки, включително и имуществени санкции, заяви Добрев и добави, че максималната глоба е 1 млн. лева, но ако имас ъществени нарушения, санкцията може да не бъде достатъчна.

Министърът отбеляза, че при засичането на електроенергията има две възможни грешки - или инкасаторът да не е засякъл правилно потреблението, или самият електромер да не отчита правилно. По думите му всички получени жалби ще бъдат проверени.Делян Добрев коментира, че решението да бъдат приватизирани електроразпределителните дружества не е на това правителство и добави, че тяхната дейност ще бъде много внимателно анализирана и ако е необходимо, ще бъдат предприети законови промени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
0
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Кражби,кражби и отново кражби от Българския народ!!!! Нямаме нужда от крадци, имаме си достатъчно много.
305
4
 
1
 
! Отговори
ТАКА Е 462.... преди 11 години
ГЯВОЛЪЦИТЕ ---ВИНАГИ СЕ ВРЪЗВАТ СКЪПО НА БЪЛГАРИНА!НАЛИ , НЕ ИСКАТЕ ШИСТОВ ГАЗ....ПЛАЩАЙТЕ СЕГА СКЪП ТОК И ПАРНО!ЛАНИ РУСНАЦИТЕ ПРОДАВАХА ГАЗТА НА 400дол.--ЗАЦЯЛА ЕВРОПА ...а ,на нас "братята" по 500-дол.!!!!!!МЪКИТЕ СА ЗА *** --ОТ ТЯХ ТЕ СТАВАТ , ПО-УМНИ!
304
0
 
10
 
! Отговори
dertu преди 11 години
Просто е - драснали са чартата за 2012 и са видяли огромния дефицит(къде от крадене на кабели, къде от неплащане на ток от мангурите)и са решили да го разфърлят малко из хорските сметки !!! Ако мине номера става както е казал дедо - и агнето цяло и вълкът сит. В момента ЕРП-тата избръснаха народа без съпун, а министрите го плакнат със студена вода.образно казано
303
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
van van izvan balgaria gadove ,ne manipolirai xorata tva peavite 23 godini
302
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добрев отново посочи, че една от причините за завишените сметки е по-дългия отчетен период - заради празниците. Освен това, той отбеляза и по-ниските температури през последния месец на миналата година, пише БТА.
301
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по празниците ме нямаше 10 дни, отопление на дърва и пак по-висока сметка
300
0
 
3
 
! Отговори
Йово преди 11 години
Периода на отчитане е 20 работни дни(за декември беше 18) или 28 календарни +2, поради почивните дни се получава така например, че вместо на 25.12 е отчетен на 15.12. И после е отчетен навреме на 25.01. Но това е само един от проблемите, важен проблем е, че ЕРП дружества работят с намален персонал от инкасатори(отчетници или техници) ако навремето за даден район е обслужван от 20 работника сега е от 10. Просто ЕРП-тата пестят от заплати на служителите си и затова и качеството е по ниско.
299
1
 
7
 
! Отговори
Пожарникаров с.Банкя преди 11 години
Da изгорим чешското и австриското знаме публично.
298
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господа от ГЕРБ ЕРП-тата крадат България!Направете нещо,не си заривайте главата в пясъка!
297
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я, СТИГА ГЛУПОСТИ....ДА НЕ СМЕ НЕНОРМАЛНИ,ЧЕ НИ ПРОБУТВАТЕ СТУДЕНО ВРЕМЕ,НЕНАВРЕМЕ ОТЧЕТЕНО И ДР. ПОДОБНИ...ТЕЗИ НА СТАРАТА МИ ШАПКА.
296
1
 
16
 
! Отговори
Кати преди 11 години
Нашата инкасаторка дойде навреме и сметката ми пак е висока.Дилян Добрев говори глупости!!
295
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън ЕРП-тата и щателно разследване на дейността им, както и кой ни ги засади - поименно и ДУМ!
294
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зимните месеци имам 200 -250 киловатчаса. Последната ми сметка е за 400?????Според мен това е така нареченият"Ластик" - последните месеци са ни отчитали по 10-20 киловата по-малко и в последната ни сметка са ги наблъскали на един път. Това се права за да издивее народа от непосилните сматки и да излезе на улицата! Кой има сметка от това ? БКП-БСП и Доган ! Явно личи ченгеджийско мероприятие с цел сваляне на правителството.
293
0
 
15
 
! Отговори
ПОтребител преди 11 години
Уважаеми клиенти, Системата за онлайн проверка и плащане на задължения EVN Онлайн плюс временно не е на разположение поради технически причини.хахахаха как удобно и точно навреме им се прецака системата...
292
0
 
21
 
! Отговори
внучето преди 11 години
Баба ми живее в село в гората сама. Досега винаги е плащала по 2-3 лева за ток. Декември има сметка 10 лева. Има нещо гнило в декемврийските сметки.
291
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нека продават щом има в повече но нека това се отрази на нашите фактури с по ниска цена ,никога до сега нито един от трите енергийни дружества не са направили някаква отстъпка например за лоялните си клиентинека несъбираемите суми си ги събират от нередовните платци,а не за наша сметка да бъдат....не може да манипулират електромерите като пускат по малко мощност и т.нвсеки ден ще протестираме срещу тези иззедници,мафиоти
290
0
 
9
 
! Отговори
до 426 преди 11 години
Тая Социалистическа "куха икономика" се разграбва 23 години и все има и още, и още......
289
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам какво става.. тези ЕВН и ЧЕЗ, кой ги докара въобще да крадат държавата ни .. но да съдите ГЕРБ, че цялото положение за всичко те са виновни, тук не съм съгласен. Ако БСП обаче дойде на власт отново и ми ги изберете, значи не сте с всичкия си ! И ако те дойдат, аз вече ще си събера багажа от тази държава !
288
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
народа вече подаде жалба с тези протести от енергийния монопол! вън енерго дружествата и герб с тях! това ли е политиката на герб в икономиката и енергетиката - хората да не могат да си плащат отоплението, да сточт на студено и алчни монополисти да им завишават баснословно сметките! вместо да си подаде оставката този министър има наглостта да защитава чез и другите
287
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В края на миналата е отчетен по-къс период, за да се прехвърли печалбата от миналата година в тази. По този начин се крият данъци от Топлофикация и Енерго монополите, не без знанието на Дянков.