Плевнелиев с рецепта за ниски сметки за ток

Трябва ни енергийна ефективност, а не национализация
Обновена: 11 фев 2013 16:56 | 11 фев 2013 16:56,
492
Плевнелиев с рецепта за ниски сметки за ток
Росен Плевнелиев се срещна с лидерите на "Синята коалиция".

Сметките на хората за електричество няма да паднат чрез национализация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с ръководството на Синята коалиция в рамките на месеца на политически консултации.

Сметките на хората могат да паднат чрез либерализация и инвестиции в енергийната ефективност, заяви държавният глава.

Плевнелиев посочи, че хората трябва да знаят какво плащат и допълни, че тук е ролята на държавните институции, на МИЕТ и на държавния регулатор, които трябва да довършат проверките и да кажат какви са резултатите.

Президентът изтъкна, че само с мерки за енергийна ефективност сметките на хората могат да паднат наполовина.

„Чрез създаване на свободен пазар и мерки за защита на битовите потребители може да имаме истински, бърз процес на либерализация, в който да се даде алтернатива за доставчици на ток, свободен пазар, борса за покупко-продажба и да се гарантират битовите потребители, допълни Плевнелиев.

Още по темата
Президентът смята също, че един сериозен пакет от акциите на БЕХ колкото по-бързо излезе на борсата, толкова по-добре ще бъде за България и за българите, защото ще се въведе повече прозрачност и ще се управлява професионално и ефективно системата. 

Вчера по повод протестите в страната срещу високите сметки за ток от БСП обещаха да върнат държавната собственост в електроразпределителните дружества, ако дойдат на власт. Подобна позиция защитават и от партия „Атака“.

„Сините“ са запознали държавния глава с предложенията им за борба с монополите.

Мартин Димитров посочи, че гражданските протести в момента се дължат на това, че държавата се е провалила в регулаторната си роля спрямо частните, държавните и общинските монополи. Тези монополни дружества в
момента са извън контрола на държавата и често нарушават законите, без да има санкции за това, отбеляза Димитров.

Държавата трябва чрез своите регулаторни органи да бъде много категорична в своите действия и да накаже всяко нарушение на законите и да преизчисли сметките там, където това е необходимо, каза Мартин Димитров.

По думите му в противен случай хората, виждайки, че няма държава, ще стават все по-радикални в своите
искания.

Мартин Димитров също изтъкна, че реално намаляване на сметките за ток и парно ще се получи от енергийната ефективност.

По думите му с парите, "прахосани" до момента по АЕЦ "Белене", е можело да се санират всички сгради в България. Сега вместо да се говори за проекта "Белене", нека да наблегнем на енергийната ефективност, която ще създаде хиляди работи места и ще намали сметките на хиляди домакинства, каза още Димитров, цитиран от БТА. 
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


492
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
0
 
17
 
! Отговори
AZ преди 11 години
МОЯТ АПАРТАМЕНТ Е САНИРАН НАПЪЛНО И ИМАМ ПАРНО 300 ЛВ И ТОК -300 ЛВ-ВСИЧКИ МЕ КРАДАТ И ЛЪЖАТ
293
0
 
3
 
! Отговори
дядо преди 11 години
До Анонимен в Индия ,сега му се молят преди да се изкъпят в Ганг;)
292
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе къде е Боко?
291
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 44Да спестяват има - няма 6 - 7 000 българи, останалите обедняват!Извода, ако е коректен е, че спестяванията се увеличават, а спестителите намаляват.Бас хващам, че 60% от тия "спестители" са симпатизанти и активисти на ГЕРБ!
290
0
 
8
 
! Отговори
художника преди 11 години
Сметките ще намалеят, ако се вкара в законова рамка следния текст!1. Инкасатора да отчита електромер само в присъствието на поне двама свидетели - съседи !2. При поставяне на нов електромер или смяната му да се уведоми собственикът, който да направи собствен белег върху него и го заснеме !3. На парното да се сложи топломер на входа в абонатната и всички ползващи услугата да са с еднакви радиатори /стая по стая/ и блендата ще е отворена само за тези стаи, които се отопляват!
289
0
 
2
 
! Отговори
ognian.varbev преди 11 години
dedenze.blog.bg/politika/2013/02/11/plevnaliev-pak-govori-gluposti.1052258 Бог не пази България !
288
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо да не ни трябва национализация бе *** мръсен, как си се прегърнал с ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
287
0
 
27
 
! Отговори
44 преди 11 години
БУДИСТИТЕ ПРОДАДОХА НА ЕРП 33%ДЪРЖАВЕН ДЯЛ ..СЕГА МЪЛЧАТ.... ВПРЕГНАЛИ СА ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ДА НИ МЪТЯТ ГЛАВИТЕ..ВОДЕЩА НОВИНА НА БТВ "ВЪПРЕКИ КРИЗАТА БЪЛГАРИТЕ СПЕСТЯВАТ"...БОЙКО СЛЕД ШОКА ОТ НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО ЩЕ НИ ОБЯСНИ С КАКВО Е ВИНОВЕН СТАНИШЕВ..ВСЕ ЕДНО ЧЕ НЕ УПРАВЛЯВА 4 г
286
0
 
7
 
! Отговори
... преди 11 години
А АЕЦ и без АЕЦ все тая. Проверете отчетите, а те са публични на ЕРП-тата. Вижте какви норми на възвращаемост- ПЕЧАЛБА генерират. Проблема не е в зелена, кафява и друга енергия. Ние така или иначе трябва да я имаме. Проблемът е в МОНОПОЛИСТИТЕ, които изписват ОГРОМИ разходи за нещо, което не стува и 10% от този разход. Там работят много българи, които според мен са истинклите ЕНИЧАРи на 20ти и 21ви век.
285
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
трябва да се търси сметка на онзи пич който си подаде оставката от ДКЕВР, на онзи който раздаде на ЧЕЗ ЕОН и ЕВН бизнес за милиярди, и не на последно място този който още ги търпи.Трудно ще бъдат изгонени монополистите от България защото пълнят партийни каси, но щом Иван Иванов го е направил преди ВСВ, значи можем и сега
284
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще писнете на хората и някой ще Ви изнесе всичките в Биволъ, ще лъснете отвсякъде!
283
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ей тия двете плюнки до г-н Плевналиев не трябва да са на свобода
282
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво ли увеличение са ни приготвили от ДКЕВР след Юни тази година?
281
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев, ти в Бизнес Парка - а не работеше ли за Иво Прокопиев или Алфа Файнанс Холдинг?
280
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се учудвайте на министъра на енергетиката, че не знае своята сметка за ток. Токът за него е безплатен.
279
0
 
20
 
! Отговори
... преди 11 години
Продължение: Та, кажете ми как след 13% увеличение на тока и то от ЮЛИ, а не от януари, сметката ми за ток е три пъти по- висока! Повече няма каво да санира.ПС Тази разлика от 260лв няма да ми създаде голям проблем. Въпросът е принципен. Има много хора вкл и мои познати, кото НЕМОГАТ да си платят тока, защото трябва да не ядат единмесец!
278
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
човек трябва да е много ***, за да твърди, че национализацията няма да има добри последици за България. Дори и да не падне цената на тока, парите от потреблението няма да отиват в Чехия и Австрия, а в държавния бюджет.
277
1
 
8
 
! Отговори
ЛЕВСКИ преди 11 години
на площтадите храбри БЪЛГАРСКИ лъвове.да защтитим БЪЛГАРСКИЯ народ който тиранът БОРИСОВ погребва.ако е останала и частица от патриотизма на ЛЕВСКИ И БОТЕВ излизаите да раздаваме правосъдие така както ЛЕВСКИ е раздавал правосъдие на тираните.да продължим делото на ЛЕВСКИ И БОТЕВ и да свалим със всички средства тираните от ГЕРБ И БОРИСОВ.не чакаите а излизаите храбри БЪЛГАРСКИ лъвове БОСИЯ ви показа пътя на революцията сега ние сме на ход да напълним площтадите и да свалим тираните РЕВОЛЮЦИЯ,РЕВО
276
0
 
10
 
! Отговори
Българан преди 11 години
Е как бе Мартине санацията на блоковете ще намали сметката за ток? След десетина години като затворим реакторите в Козлудуй и започнем да внасяме ток вместо да изнасяме тогава ще видим сметки за ток! И от 7 милиона ще станем 5!
275
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
жалкият ни президент защитава монополите. Точно НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ни трябва! А след нея и народен съд за тези, които продадоха на чужди компании националните ни компании!