ЧЕЗ изхарчили 70 млн. лева без конкурси

Добрев оптимизира разходи в енергетиката със законови промени
Обновена: 15 фев 2013 18:18 | 15 фев 2013 18:10,
166
ЧЕЗ изхарчили 70 млн. лева без конкурси
Делян Добрев. Снимка: архив, БТА

Промени в Закона за обществените поръчки инициира енергийният министър Делян Добрев.

Поводът са резултатите от направена проверка в ЧЕЗ, която показала, че 83% от външните услуги и 92% от доставките не са преминали през процедура по обществени поръчки. Става въпрос за около 70 млн. лева, които са дадени на свързани лица, коментира министърът.

"Това не е нарушение, тъй като се оказа, че в закона има такава вратичка. Компаниите са се възползвали от член 12, ал. 1, т. 6, който им дава право, ако през последните 3 години 80% от външните услуги са били извършвани от даден доставчик, той да бъде ползван отново без обществена поръчка.", обясни Делян Добрев.

Още по темата

В тази връзка той е разпоредил в най-кратки срокове в Народното събрание да бъдат внесени текстове за промяна в Закона за обществените поръчки, за да може пропускът да бъде изчистен. От друга страна министърът иска да се приеме текст, според който контролните органи да са задължени да извършват проверки на енергийните дружества всяка година, а не "когато се появи проблем".

"Предприемането на тези действия ще намали разходите на всичките дружества по веригата, защото ще предотвратят възможността да възлагаш на който си искаш, колкото искаш", обясни Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо покривате ТОПЛОФИКАЦИЯ ????Пожелавам ви да го изпитате какво е да врите в котлите на АДА дано и да си плащате сметки за огъня дето ви подгрява водата !!!
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искаме само промени в закона ,а да ги изхвърлим от България.Ако ги оставим пак ще си намерят вратичка в закона и пак ще крадат.Нека се национализират и тези пари да си влизат в държавата или там където им е мястото,а не да се изнасят навън .Виновните да си понесат наказанията,най вече хората уредили продажбата на ЕРП.
133
0
 
1
 
! Отговори
Уволнени мекерета преди 11 години
След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на ЧЕЗ Разпределение България АД бяха констатирани нарушения в дирекция Експлоатация и поддържане. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:Г-н Андрей Живков, ръководител на направление Столично в дирекция Експлоатация и поддържане, и Красимир Биджов, ръководител на звено РЗ Витоша 3 в същата дирекция.
132
0
 
1
 
! Отговори
Краси Бижов преди 11 години
Редакцията разполага с обява от онлайн издание от 09 февруари 2012 година, озаглавена Съдействие в ЧЕЗ при изграждане и ремонт на електро съоръжения със следния текст: За всички, който строят нови кооперации и ремонтират стари. Ако ви пречи някакво електро съоражение /разпределителна касетка, въздушна мрежа или трябва да преоборудвате трафопост/ съдействам бързо е евтино. Изготвям проекти или корегирам вече изготвени. Не ходете в центъра за работа с клиенти на ЧЕЗ процедурите са мудни и изнервящи, срещу скромни суми че ви спестя много главоболия. В края на обявата също стои името на К.Б. За
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не виновен този който яде залъка а този който му дава баницата
130
0
 
6
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Мдаа осрахте се.Само имотите на Цветанов надхвърлят доходите му за 100 години напред.Ти за някви си 70млн пелтечиш.Да не говорим за Банкя,Несебър,Банско и т.н.
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
,референдум за АЕЦ белене , изгубен от герб- дсб дава идея за референдум за топлофикация - проетести за толплофикация които е сринат правителството.....този референдум ще остане в историята
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А до приватизиранията на ЕРП-тата ако някой не е прочел специално за това. Парите от мажоритарния дял + миноритарния от 33% продаден по-късно са във "Сребърния фонд". Ако трябва одържавяване - Парите от фонда се дават на чуждите собственици. И фирма НЕК става собственик обратно ... и от там се започва мъглата и кражбите точно както преди преватизацията. 20 годишна е на 3000 лв. заплата в НЕК (АЕЦ Козлодуй ) като PR. и тнт. Трябва прозрачна фактура за тока, на която да пише кое е държавен акциз
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това решение за постоянни конкурси на 3 години няма ли да увеличи цените на услугите като цяло? Ако трябва под изпълнител тържни документи всеки 3 години всичко се набива в разходната графа и се компенсира в приходната за да се излезе на печалба. Вижда ми се вмирисване на конкурсните правила всички контрактори на всеки 3 години ще са с нови завишени цени за същата услуга, само поради натрупани разходи за конкурси, и повишаване на лихвите по кредитите им поради по-висок риск от загуба на контракт
126
0
 
6
 
! Отговори
БОЙКО ЗА ЗАТВОРА! преди 11 години
БОЙКОВАТА ЗИМА ДОЙДЕ-НАРОДА БЕДЕН И ГЛАДЕН ИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦИТЕ ТЕ ВСИЧКИ СА ПРОТИВ ТЕБ БОЙКО МАФИОТОВ БУДЕВ.ЗАТВОР ЗА ТЕБ И ЗА ПАРТИЯТА ТИ ГЕРБ-ГРАБИТЕЛИ И УНИЩОЖИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.КОЛКОТО ПО-БЪРЗО ТЕ ИЗРИТАМЕ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ГРАБНАТ ТОЯГИТЕ И ДА ГИ ИЗПОЛЗВАМЕ СРЕЩУ ТИЯ КОИТО НИ УНИЩОЖАВАТ И СЕ МИСЛЯТ ЗА ВЕЧНИ!СТИГА ТАЯ ТИРАНИЯ.СМЪРТ НА ДУШМАНИТЕ!ДА СТРОШИМ ГЛАВАТА НА ЗМИЯТА НАРЕЧЕНА ГЕРБ!БУДА И КЛИКАТА ОКОЛО НЕГО В БЕЛЕНЕ ДА СТРОИ ПРИНОДИТЕЛНО АЕЦ!
125
0
 
3
 
! Отговори
Вятърната мелница преди 11 години
И никой не споменава таксата за зелена енергия.Най- голям дял имат В.Златев и Цветелина Бориславова.Мафията енергийната мафия ви източва паричките.ЕРП тата обират трохите.Всяко зло за добро е казал народа.Въпреки,че се отклонява недоволството от истинските престъпници,негативите остават за режима на Борисов.Хората искат да изгони монополистите и да приватизира дружествата но това е невъзможно.И пак Борисов ще е виновен.Още един повод да бъде изритан от властта.
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До хахатези които се биха в гърдите че хармонизирали законодателството в областта на обществените поръчки с това на Европа. Те още са си там ........ а защо ли???
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ще ровят по този начин, да вземат да се разровят и в строителството на магистралите.И там има поизпълнители избрани без конкурс, но парите са десетократно повече.
122
1
 
4
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
До 137 само че инвеститора е дошъл на готово,с готова платена от народа ни база .Чрез приватизацията се извърши и извършва ограбването на страната .
121
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
такива милиярди изтичат чрез инвеститорите в чужбина----------------------- Когато се търсеха инвеститори ти къде беше, за да направиш едно ЕРП. Инвеститора е инвестирал, за да изкарва пари, няма да ти работи без печалба.
120
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никаква измама няма, високите сметки са на хора, които ползват тока за отопление и оттам идва всички. Ако си купувахте въглища или дърва щяхте да давате същите пари.
119
0
 
3
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Трябва да се вдигне стандартът на живот, тогава токът и горивото, ще са ни евтини .В това отношение взимаме, че Волен бил луд, искал да повиши минималната заплата на 1000 лв :), искал ЕРП-тата да са национализират и милиярдите печалби да остават в България. Иначе когато такива милиярди изтичат чрез инвеститорите в чужбина и знаем какви заплати дават, покупателната способност пада и парите в обръщение значително намалят, ами нормално да сме с ниски заплати. Глас народен, глас Божи !
118
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Какви закони ще прави тоя смотлю това е един догаждач слуша какво му нареди бойко,радва се на делът който му дават от далаверите и говори общи приказки.Истината е идват избори и на управляващите им трябват пари а монополите ги взимат от народа товае истината говорене на празни приказки и лъжи и за тях хората се жалват кервана си върви нищо няма да променят те са вътре в далаверите знайте го.
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vinovnicite na sad .
116
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Къде се покри оня косматия от ДКЕВР? Предвидливо подал оставка тариката.Да излезе и да каже какви бъркотии сътвори в своя полза.Що го крият?