Борисов изгони Симеон Дянков

Лиляна Павлова става вицепремиер, а Томислав Дончев поема и финансите
Обновена: 18 фев 2013 14:50 | 18 фев 2013 11:20,
3511
Борисов изгони Симеон Дянков
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов предлага вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков да бъде уволнен.

Той ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев  да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС, предлага още премиерът. Мотиви за рокадите обаче не се посочват.

Припомняме, че днес в. „Труд“ писа, че столът на Дянков се клати, тъй като вбесил до краен предел премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април.

"Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има", изказа се твърдо на 8 февруари Дянков. Така той отговори на земеделските производители, които заявиха, че ще протестират на 20 февруари пред храм-паметника "Александър Невски".

Премиерът Бойко Борисов, който никак не обича протестите, обаче им обеща, че парите ще бъдат изплатени до 22 февруари. Според източници на вестника миналия четвъртък министър-председателят привикал при себе си зам.-финансовия министър Владислав Горанов, земеделския шеф Мирослав Найденов, както и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националния съюз на земеделските кооперации в България. 

На срещата Борисов бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или още във вторник (19 февруари) ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков.

Симеон Дянков е на поста вицепремиер и министър на финансите от самото създаване на кабинета на Бойко Борисов през юли 2009 година.

През годините оставката му беше искана многократно от опозицията, от браншови организации в бизнеса заради проблеми в здравеопазването, проблемите с финансирането на Българската академия на науките и т.н.

В момента Симеон Дянков не е в България. 

С оставката на Симеон Дянков от началото на управлението на ГЕРБ от юли 2009 г. до днес са напуснали правителството общо 14 министри, 9 от тях уволнени, двама си смениха постовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3511
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
1
 
! Отговори
Чичо Бухал преди 11 години
Мислех че, Цветанов е най - нагъл, но Дянков го удари от земята. Цветанов има покровители в Щатите, но лобито на Дянков е по-силно. Уж беше при семейството си, но явно е получил инструкции как трябва да действа. Прибра се незабележимо, и вместо оставка заявява че, остава да управлява. Никой не го иска - абсолютен наглец. Винаги съм мислел че, Бойко управлява правителството, но Дянков прави каквото си иска. Интересна ми е позицията на д-р Тренчев, който преди време искаше оставката на Дянков.
0
 
3
 
! Отговори
Рагана преди 11 години
Вече е все тая - той успя да съсипе, каквото можа ... Шефовете му в Америка сега го тупат по главицата и му подават бисквитка ... Ама сами сме ви виновни - ние ги избрахме тия клоуни и ги търпяхме толкова време ... Що се отнася до ЕНЦИКЛОПЕДИЯ - кой ти е дал на теб право, твар такава, да скверниш името на Апостола?! Кой си ти, нелепо форумно драскаторче, че да си позволиш такова нещо? Жалък си ... жалък и противен. Като лигав гол ***. Така че млък - и върви да се вреш в калта,ти си за там ...
0
 
3
 
! Отговори
accountant1 преди 11 години
Борисов е сбъркан! Той е назначен от ДС което също е сбъркано. ДС са зависими от Борисов ! Представете си че го нямаше ББ, тогава цялата номенклатура на БКП състояща се от крадливи ДС трябваше да бягат от страната. ДС разчиташе на ББ но той се провали. Не съумя да удържи ситуацията. ДС сега се питат на къде ? Нямат избор и трябва да се обърнат към нас, към народа за да извадим страната от кризата. Ние можем, а те не могат! Дали ще се променят ДС?
0
 
2
 
! Отговори
Kichka преди 11 години
Късно е! Достатъчно нашреди!
0
 
2
 
! Отговори
ranik56 преди 11 години
Не казвайте Оставка ... В цвял Свят новината е ТИРАЖИРАНА ... Уволниха Дянков .
0
 
0
 
! Отговори
бесния преди 11 години
До ЕНЦИКЛОПЕДИЯ:еи църво нещастна връщай се врайона на малоазийския полуостров дето напразно си заносил на майка си п....та и гледай много -много да не ти се цепи *** там *** НЕЩАСТНА
0
 
4
 
! Отговори
ГОЙ преди 11 години
СЪГЛАСЕН СЪМ, ЧЕ ГЕРБ СЕ ИЗЖИВЯВАТ КАТО ЕДИНСТВЕННИТЕ ЖИВЕЕЩЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕМИЕРА СЛЪНЦЕ БУДА I - "АЗ СЪМ ДЪРЖАВАТА" ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР - СИН НА ГЕНЕРАЛ ОТ ДС, ЦИОНИСТ СЛУЖИЛ В ИЗРАЕЛСКАТА АРМИЯ ДРУГИЯ ЦИОНИСТ ШИМОН ДЯНКОВ ПОНЕ НЕГО ИЗДУХАХА НО ГОСПОДА вие НЕ СТЕ БЪЛГАРИЯ ВИЕ НЕ СТЕ ДОРИ ЦЯЛАТА ОЛИГАРХИЯ НА МВР-ДС ТАКА, ЧЕ ЗЪГЛАВИЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЦИОНИСТКАТА ЧАСТ НА ОЛИГАРХИЯТА И ЦИОНИСТКИТЕ МЕКЕРЕТА СА ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ХИЗБУЛА ЗА ТЕРОРИСТИЧНA ~80 % ОТ БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ ХИЗБУЛА
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО ДЯНКОВНАЙ ВЕЛИКИЯ СИ3500 КОМЕНТАРАTHE BEST
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо: през виденовата зима народа гладуваше цяла зима, а сега ще гладува само месец.Второ "какъв в Виденов сега и къде ще е Бойко на пролет?"Виденов сега е никому неизвестен, а през пролетта Бойко ще е пак премиер....
2
 
4
 
! Отговори
ббб преди 11 години
дянков на съд.Съсипа икономиката ни,опоска резерва и сега айде чао.Все едно в една частна фирма работник да вземе всичките пари на работодателя си и да го пуснат по живо по здраво
0
 
3
 
! Отговори
Дянков преди 11 години
3266 желаещи да заемат поста -Финансов министър.Явете се на кастинг
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виденовата зима е лято спрямо зимата при Буда.И да не забравяме кой е Виденов в момента и какъв ще бъде Буда напролет...Цялата банда будисти:Цвък Апартамента , Лилето Партизанката , Дидето Юристката , Деси Дуловска , Деян Пудела ,Миро Селянина ,Ана-Мария Стопаджийката и т.н. и т.н. плаче за прокурор.Но прокурора мълчи , защото е сложен от Буда...
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Бухал преди 11 години
Дянков си изпълни задачата; спря икономиката, изхарчи половината резерв, натресе ни нов външен дълг. Икономическият убиец на България вече може да се прибере при покровителите си в Щатите.
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 11 години
Как може едни 850'000'000лв за директни плащания към земедилци да се губят от "Бюджет 2013" при положение, че е гласуван само преди 2-3 месеца??? Ей това ако не са некадърници ...
1
 
5
 
! Отговори
чичо Пенчо преди 11 години
Дянковче, да не забравиш да си вземеш УП-2 и УП-3. За да не се вяскаш повече в България, бе !
10
 
5
 
! Отговори
- преди 11 години
Съжалявам че изгониха него...беше единствения кадърен министър в този кабинет.
0
 
2
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До 3285 обзалагам се, че ти нивото ти по икономика е придобито в УНСС-само там могат да ти предадат нужните знания, за да кажеш тая безумна тъпотия. На практика цялата евро зона е валутен борд. Сигурно Франция и Германия са мизерни смешковци?И най-накрая едно добро дело да направи ББ-финансовата ни политика беше трагедия.
0
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЯ НАРОД преди 11 години
ВЪПРОС ЗА ЛЕВСКИСвободен е народът и от душа те слави.Защо му трябваш още? Защо не те забрави?Защо, съзре ли гарван, си мисли за бесило,защо си му икона, защо си му светило?Защо ти пали свещи, плете за теб венец,нарича те месия, надежда и светеци тайничко поглежда към небосвода стар дали по пътя Млечен не слиза въглищар;дали луната тази българска луна,е още ясен месец, дали не е с ***?Свободен е народът, свободно вика: Го-о -л!,но хляб, ако си купи, назаем търси сол.След толкова години все същата съдба:мизерия, залъгана с коматче свобода.Животът озверява!
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3488 коментара за едно невярно заглавие....Борисов едва ли е изгонил Дянков, просто човека си се е прибрал със семейството в Америка...А опозицията ревна като глутница - оставка...какви хора.........
0
 
5
 
! Отговори
3281до 3283 преди 11 години
Аз това и казвам!Хиперинфлацията е като играта на борсата и чрез нея може или да забогатееш по-бързия начин или да фалираш!Риск печели,риск губи!Иначе валутния борд е за страхливи мизерници като нас