Дянков бил зает и социалният диалог бил прекъснат

Тотю Младенов поиска спешно възстановяване на тристранката
Обновена: 19 фев 2013 10:23 | 19 фев 2013 10:19,
72
Дянков бил зает и социалният диалог бил прекъснат
Снимка: БТА

Спешно трябва да се възстанови работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото това е пътят за излизането от критичната ситуация с доходите и заетостта на хората. Това заяви пред БНТ социалният министър Тотю Младенов в коментар на ескалиралото социално напрежение, уличните протести и оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

Младенов посочи, че заради това, че Дянков е бил зает с други ангажименти, социалният диалог през последните месеци е бил прекъснат. И изрази оптимизъм, че сега в кратки срокове ще се постигне договореност между бизнеса, синдикатите и правителството по ключови въпроси като договаряне на нов механизъм за формиране на минималната работна заплата, нов гъвкав механизъм за изплащане на парите за майчинство, осигуряване на повече средства за заетост на определени социални групи и други.

Според Младенов е необходимо спешно възстановяване на тристранния диалог както по отношение на тристранното сътрудничество, така и на ниво областни съвети с активното участие на кметовете.

На въпрос дали след като Дянков вече не е финансов министър, ще се обсъжда въпросът за увеличаване на обезщетението за майчинство и отглеждане на малко дете, министърът коментира, че няма как парите по това перо да бъдат увеличени, но ще се мисли за различни варианти за изплащането им, така че да удовлетворяват потребностите на майките и да бъдат стимулирани да се върнат по-скоро на работа.

Основен проблем, който също ще бъде поставен в тристранния съвет, ще бъдат мерки, свързани със задържането на висококвалифицираните кадри в страната. По думите на Младенов съвсем скоро – от началото на 2014 година, когато европейските страни отворят трудовите си пазари за българи, този проблем ще ескалира, заради което са необходими спешни мерки.

Още новини от България можете да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: НСТСТотю Младенов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
15
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Че то имало ли е социален диалог, че да е бил прекъснат? Този министър е една жалка мижитурка.
33
0
 
10
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Много ясно, че висококвалифицираните кадри ще предпочитат да заминат извън страната, отколкото да работят за български компании.Как да започнеш работа за българска компания, след като повечето са супер измамници? Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.В миналото, повечето от българските компании, за които работих ме измамеха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или не ми изплатиха извънредните часове труд
32
4
 
15
 
! Отговори
апис преди 11 години
Станишковците да мълчат защото и те са в кюпа. Да не се пишат за чисти паници. Те са истинските преватизатори и крадци на предприятиятя които бяха преватизирани защото парите бяха в тях не в бедните и трудови хора. Те са крадци а другите некадърници.
31
3
 
28
 
! Отговори
нимка преди 11 години
Жалки опити на ГЕРБ да запази властта. Какви преговори, народа е на ръба а ГЕРБ иска още шикалкавене. Къде е ЛЕНТОРЕЗАЧА сега. Кри се в Македония, а сега....на м-ната си. Страх го е от любовта народна.....
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам доживотен затвор за Буда,Дянков и сие.............за геноцид над българския народ......Искам и обесени политици по бул. Цариградско шосе..........Без това няма да има никога промяна!
29
1
 
21
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
Пожарникарски номера...Диалога предполага поне две страни, за последните години Правителството абдикира от това си задължение. Синдикати и работодатели обсъждаха, Младенов слушаше, а ставаше каквото каже Дянков. В това правителство имаше Борисов и Дянков, останалите министри са фигуранти. А целта на това упражнение на Младенов е потуши туй що вече не гасне.
28
0
 
17
 
! Отговори
коз преди 11 години
Има ли синдикати в тази държава. Това са хора които нищо не правят само празни приказки. Трябва да се създадат истински синдикати каквито има в другите Европейски страни. С тези нищо не става. Времето им е минало.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С какво точно е бил зает този пишман "икономист"?Защо седя две седмици в САЩ на разноски на българския данъкоплатец?Толкова много ли бяха указанията на господарите му,че трябваше две седмици народа да му плаща престоя там?Не е луд,който яде баницата.Луд е,който я дава.Е,найпосле младите хора в тази страна разбраха,че те не служат за друго, освен за пушечно месо.Поредната пратка замина,защото САЩ е заставена вече отсвоите управляващи, да изтегли войските си от целия Близък Изток.Няма вече пари.
26
0
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До до 28 - и то глоби, несъобразени с доходите в тази държава! Това се нарича не управление, а рекет и изнудване на всички нива с всички средства отвсякъде!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** лешояди наскачахте един по един акъл да давате,до сега къде бяхте???Взимате си всеки месец солидните заплатки и пръста не си мърдате за народа!Да гниете в гроба дано!!
24
0
 
15
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
То да бяха само данъчните , ами ИТ , СТатистика са си увеличили справките и глобите, Митници, Защита на потребитуеля , общини, пожарна РИКОЗ , Система ПУДОС , БЮро по труда , НОЙ, ДАЙ , Метрология ....и още и още изброяване нямат и всеки иска нещо и заплашва с глоби... а за бизнеса нищо не се прави.....
23
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Социалният диалог е прекъснал преди 3,5 год. когато ни се предложи постна пица а сега вече няма и пица.
22
0
 
22
 
! Отговори
глас преди 11 години
По голям тормоз бизнеса по настоящем не е имал през тези 20 години. Затово малкия и дребния бизнес е на изчезване. Половината от данъчните и полицаиите трябва да бъдат съкратени и от там държава ще спестят доста пари защото времето показва че работаим е неефективна. Не може само с глоби да се подържа тази държава иска производство.
21
0
 
16
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
смърт за теб резнак смотан:))диалог не имало и няма да има
20
0
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Тотю, какво ще възстановяваш бе! Вие сте най-некадърното управление в най-новата история на България! Пък и синдикатите ви са на щат при вас, думата им не се чува да защитят правата на хората в тази държава, така че не ми се прави на "диалогичен"! Осмукахте милиарди по програми, които уж трябваше да осигурят работни места и то ги осмукаха ваши хора! Къде са работните места бе, Тотю? Защо остави майките с 240 лв. майчинство? От там спестявате така ли? Махайте се некадърници!
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотю , пий си пиенето , не се бутай между шамарите!
18
0
 
15
 
! Отговори
Николов преди 11 години
Сетила се "Мара " да се побараС двата пръста чак до кръста.
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб си отиват, то е ясно! Въпросът е следващите ще имат ли куража да спрат най-големия теч от бюджета - трите милиарда, които всяка година даваме на ***, за да се плодят и безчинстват?! Тази политическа криза ще я минем, но ***... ***, които стават все повече и не дават нищо на държавата, какво ще ги правим? Никоя икономика на може да издържи такъв товар!
16
0
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
На Тотю Дянков му бил виновен, че не е свършил работа за 20 стотинки.... На ГЕРБ все предишните са им виновни.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде е армията в момента? Няма я, защото я ликвидираха, направиха я безгласна буква именно заради ситуации като тази! В Българската история когато народа е бил недоволен, често армията е заставала на негова страна и е сваляла правителството. Защото всички се страхуват от оръжието. И така до края на 89г. Дори и ген. Добри Джуров го уважаваха и се допитваха до него, все стоеше до политиците. А сега дори не знаем кой е генерал на тая армия, има ли я няма ли я?