Борисов предприе ход, който ще му даде сигурност

Социологът Мира Радева: Върви се към политическа дестабилизация
22 фев 2013 20:00, Миглена Иванова
225
Борисов предприе ход, който ще му даде сигурност
Борисов подаде оставка. Снимка: БТА

За съжаление страната ни върви към политическа дестабилизация. Още през есента ми се струваше, че е много рано да се правят сериозни предварителни прогнози във връзка с предстоящите избори. С оглед на събитията от последните дни вече нищо не може да бъде сигурно.

Така коментира политическата обстановка в страната социологът Мирослава Радева пред Investor.bg.

"Страната ни е изправена пред много голямо изпитание. Доскоро си мислехме, че сме постигнали известна икономическа и политическа стабилност. Бяхме забравили за политическото напрежение, за инфлацията, както и за гражданското недоволство. Сега ми се струва, че навлизаме в нов период на икономическа и политическа дестабилизация.

Въпреки че Симеон Дянков се „хвалеше“ за всички постигнати резултати по отношение на финансовата стабилност в страната ни, фирмената задлъжнялост расте. В даден момент високите нива на корпоративна задлъжнялост могат да избият на повърхността и да доведат до активирането на динамични инфлационни процеси.

По изкуствен начин бе поддържан нисък дефицит, за да докажем пред света, една, до известна степен, лъжлива финансова и фискална стабилност. Управлението на Бойко Борисов, образно казано приличаше на блато. Погледнато отстрани беше улегнало, спокойно, но под повърхността се зараждаха проблеми и конфликти", смята Янова.

Тя заяви, че е изненадана от решението на Бойко Борисов да напусне поста си на министър-председател. По нейни думи от една страна това е бил наистина неочакван ход, но от друга, е повече от логичен. "Той предприе ход, който ще му подсигури сигурност. Борисов избегна възможността да бъде постоянно нападан от опозиционните партии в публичното пространство. Освен това се предпази и от евентуални бъдещи твърдения от страна на опозицията, че ГЕРБ манипулира вота и си служи с нелоялни политически инструменти".

Ако общественото недоволство не се канализира и не намери нужния ред, вероятно ще ескалира в още по-големи мащаби, което ще се отрази пряко върху икономическото състояние на България, каза още експертът.

"Както добре виждам старите партии не удовлетворяват никого. Никой не е сигурен за кого и защо да гласува, все по-малко млади хора виждат смисъл в това да дадат вота си. Старите лица на прехода отново се опитват да се завърнат. Но пък новите излъчват откровена некомпетентност, неспособност и липса на знание.

Няма гаранции, че новото управление, което и да е то, каквато и да е структурата му, ще успее да се справи с общественото недоволство. Възможно е то да утихне до следващата зима, но след това да се възроди наново".

Още за правителствената криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
1
 
! Отговори
ГОЙ-АНТОЛИГАРХ преди 11 години
1912г.ГРОБ ПРОДАВА НА ЕРПТАта 34% ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПОЛУГРАМОТНИЯ ШОФИОР НА ПАШАТА МИТКО КАРАТИСТА ВЛИЗА В УС НА ЧЕЗ , ЧЕРЕПА НА ЕВН,НА ТРЕТОТО ГО ЗАБРАВИХ КАБИНЕТА НА Б.Б.ДО ТОЗИ НА ПАШАТА В ПАРКХОТЕЛА СТОЙ ЗАКЛЮЧЕН ДО ДНЕС И ГО ЧАКА, А ТОПЛАТА ВРЪЗКА С ЧЕРЕПА ВСИЧКИ Я ЗНАЯТ КАК ДА НАМАЛИ ТОКА БУДА I КАТО БЪРКА В СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ И ТАКА Е ВЪВ ВСИЧКИ СВЕРИ,ОЛИГАРХИЯТА СЕ Е ВПИЛА КАТО КЪРЛЕЖИ И НИ СМУЧЕ КРЪВТА ВСЕКИ ДОХОД НАД МИЛИОН ДА БЪДЕ ДОКАЗАН ИЛИ КОНФИСКАЦИЯ
187
0
 
4
 
! Отговори
гейБЕР преди 11 години
тАЯ МИРА , само сви*ки на дон БУДА , на мутрата му е виновен ХАН АСПАРУХ , че е докарал лош материал
186
0
 
2
 
! Отговори
гейБЕР преди 11 години
тАЯ МИРА , само сви*ки на дон БУДА , на мутрата му е виновен ХАН АСПАРУХ , че е докарал лош материал
185
0
 
0
 
! Отговори
ДУЛО преди 11 години
ДО ОКЪРВАВЕНДОБЪР ПРИЗИВ!
184
1
 
9
 
! Отговори
ДАААА преди 11 години
Борисов непрекъснато се оправдаваше с Тройната коалиция - но 3 години поред режеше лентичките на обекти, започнати през предишния мандат, харчеше парите от 8 млрд. лв. резерв от предишното правителство и се обогатяваше, и сега когато се оказа че няма как да продължи по този начин направи най-лесното и характерно за него - избяга и оставя друг да решава проблемите. Горко ни ако и следващия премиер е като Борисов.
183
0
 
8
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Ходът, който предприе Борисов е бягство от проблемите, снишаване и изчакване. Това е показателно за човек, който не може да бъде държавник.
182
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изборите не трябва да са по-рано от средата на май.28 Април е най-неподходящата дата (по време на празници), облагодетестваща ДПС.
181
3
 
2
 
! Отговори
ро ро преди 11 години
Комунистите 70-години на миналия век доведоха страната до фалит и измислиха възродителния процес с което основно искаха да противопоставят световните сили и да предизвикат трета световна война. Сега Борисов доведе страната до фалит и отивайки си пак прехвърля вината на турците в лицето на ДОГАН че бил му поръчал атентат потвърждение за това че тези който протестират в подкрепа на Борисов викат вън турци. Докога ще обвиняват малцинствата и всички несполуки ще приписват на тях. Господа този път тЛ
180
1
 
7
 
! Отговори
мишо преди 11 години
и Батмана излезе поредния страхливец пропангандатор, дето побърза да потърси сигурност и се нацупи. А уж имаше приказки за мъжество и мъжко поведение - що не спасяваш България, а се криеш с предизборни агитации и фенове-подчинени
179
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така направи и Тодор Живков , изми си ръцете с Турците тоест Възродителен Просес точно преди ФАЛИТА на Българие 1989 година , и най интересното е че нема съд нема нищо , това е Талибанска България , новите Български Талибани на Балканския полуостров
178
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой е народа бе: 30 нахакани, които и те искат да се облажат, поне да можеха да говорят
177
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента по телевизия АЛФА се показаха руските шпиони - истинските подстрекатели на протеста. Това са гравитиращите около РОСАТОМ "случайни граждани" от някаква монтанска асоциация на свободното словоОткрито призовават към хаос в държавата и размирици.Прословутият исландски модел включвал не 240 депутати, а 1000 народни избранници, които обаче никога да не се събират заедно, а да си чатят на компютъра, докато Путин ни яздиВън *** руски!
176
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народът: Искаме промяна.Сегашните политици: Веднага ни кажете каква промяна искате, ние ще ви я осигурим.Народът: На първо място искаме вие да се махнете.Политиците: Аааа, исканията са ви неясни, вие сте ***, не знаете какво искате.
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо винаги гласуваме за най лошото вече 23 години
174
1
 
0
 
! Отговори
до 198 преди 11 години
какво искаш бе тия пари са от членски внос
173
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ не организирали протести само че областните оправи общините и депутатите по места похарчиха луди пари на гърба на бедния и ограбен българин да наемат автобуси да си направят екскурзиика до София да кажат на Боко че го обичат повече от жена си а Фидосова рече:ДА ДОЙДАТ ТРАКТОРИТЕ !
172
2
 
6
 
! Отговори
Дриснишев преди 11 години
Някои неграмотници продължават по форумите да измислят комплоти и да ни убеждават к`в пич бил Бойко.Търпение, другари! Те са народоизменници и ние ще се справим с тях!!! Комсомолци обединете се! Още няколко месеца и същите тези неграмотници ще работят на Белене!!!
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доскоро си мислехме, че сме постигнали известна икономическа и политическа стабилност.**************Аман от глупави статии! "постигнали известна икономическа и политическа стабилност."За кого става въпрос ? За нас ?
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен KOMYNISTITE NIAMAT NISHTO OBSHTO TVA SA SOCIALISTI IZMENICI I PREVRATADJII .
169
2
 
0
 
! Отговори
ss преди 11 години
До АнонименНяма да им дойде ред!