Няма да допуснем нахъсване на етническа основа по изборите!

Марин Райков ще мисли решение по казуса с Михаил Константинов
Обновена: 18 мар 2013 13:20 | 18 мар 2013 12:15, Веселина Йорданова
216
Няма да допуснем нахъсване на етническа основа по изборите!
Марин Райков и Лютви Местан Снимка: БТА

Срещу етнизиране на политическия дебат и парламентарния вот се обявиха служебният премиер Марин Райков и председателят на ДПС Лютви Местан. След едночасова среща в Министерския съвет двамата дадоха изявления за темите на разговора, отново без възможност за въпроси по сценария от миналата седмица с лидера на БСП Сергей Станишев.

Според Райков всякакво етнизиране на политическия дебат би било абсолютно неприемливо. Няма да допуснем едни да бъдат противопоставяни на други именно на тази основа, увери той. Прибягването до говор на омразата или нахъсване на българските граждани един срещу друг в този период на избори, а и въобще, би било изключително неприемливо явление, което може да хвърли сянка върху общата демократична атмосфера на изборния процес, смята Райков.

От своя страна Лютви Местан също заяви, че ДПС ще се противопостави решително на всеки подобен опит, защото това би било опасно за гражданския мир в страната.

Служебният премиер призова партиите да изключат служебния кабинет от кръга на политическите си опоненти. Политическата вендета може да бъде или да не бъде избор на една или друга политическа партия, но тя не може да бъде част от начина на мислене на един служебен кабинет и той няма да го допусне, посочи Марин Райков.

Местан заяви, че ДПС оценява поетия от министър-председателя ангажимент, че ще осигури честни и неманипулирани избори, но очаква този ангажимент да премине в конкретни действия на служебния кабинет. Председателят на движението е поставил като проблем „притеснителния опит“ от страна на областни управители да прехвърлят върху кметовете отговорността за осигуряването на оригинален протокол от СИК на всеки член на СИК както изисква Изборният кодекс.

ДПС очаква от премиера, ако е необходимо да издаде нарочна заповед, с която да напомни на областните управители, че това е тяхна отговорност. Движението иска от министър-председателя да направи необходимото, държавните служители да останат такива, а не да играят роля на партийни пропагандатори на която и да е партия.

Подобно на левицата и Местан изрази притеснение, че председателят на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов може обективно да изпълнява задълженията си, като припомни думите на Константинов, че ако алтернативата на ГЕРБ е тройната коалиция, ще направи всичко необходимо това да не се случи.

Райков се съгласи, че никой няма право да се разтоварва от своите ангажименти и да делегира отговорностите си върху друг. Според него държавните служители имат право да имат своите политически убеждения и да ги изразят. Той обаче апелира тези с „обществена видимост на своя ангажимент“ да се въздържат от изявления или от стъпки, които могат да бъдат изтълкувани като проява на политическа пристрастност.

Служебният премиер смята да разговаря с Константинов, като посочи, че няма съмнения в качествата му. Райков поиска време, за да се запознае със ситуацията и обеща, че ще обяви публично решението си.

По темата за състоянието на публичните финанси, поставена от ДПС, както преди това от БСП, Райков каза, че до няколко дни ще може да бъде дадеk първоначален отговор заедно с финансовия министър.

Той отново повтори, че е недопустимо да дава политическа оценка на което и да е правителство. Не искам от нашите оценки една политическа партия да черпи аргументи в рамките на предизборната кампания срещу друга политическа партия, каза той.

Служебният премиер призна загриженост за осигуряване на достатъчно копирни машини за СИК, но увери, че кабинетът „има представа“ как да набави в кратки срокове над една трета от тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С намерението да продадат България на СССР Живков и неговият ЦК на БКП са извършили национално предателство, държавна измяна и всичко това е документирано"Трябваше, но нашите хора бяха твърде слаби да осъдят членовете на Политбюро на ЦК на БКП, които два пъти предлагаха България за 16-а република на СССР, първо по времето на Хрушчов - 1963 г., втория път, по времето на Брежнев 1973 г.
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,пичове! Някой може ли да каже това правителство какво е направило откакто е назначено? Само един(1) пример дайте,моля ви?
176
0
 
3
 
! Отговори
не социалист преди 11 години
Г-н Лютви Местан дава отценка на проф. Михаил Константинов.А той нищо не разбира от неговата работа.Да се изказваш в област която не рабираш значи си доста ...Всъщност ДПС имат човек без диплома който съветва и взема 2 000 000 лв хонорар без да е специалист, може да го предложат на мястото на проф.Константинов.Уникална държава.Без да имаш диплома за хидроинженер строиш язовири.Как ли изглеждаме в другите очи?А може ли, Лютви Местан да се види отстрани ?Мисля че не може!
175
0
 
2
 
! Отговори
правилно преди 11 години
Голем турчин напълно си прав. Но има толкова заблудени ..........едните не гласуват щото им е под достойнството - това е мълчаливото мнозинство и в този смисъл подкрепям Премиера Марин Райков...........другите овчедушно гласуват по традиционния от тошково време начин и после се оплакват от Демокрацията.......
174
0
 
5
 
! Отговори
до 195 преди 11 години
Верния отговор е: "купуват " гласовете ви със страх.Плашат ви с нас българите .Не им вярвайте !! Пре богати са за ваша сметка, а и наша.........1000 000 виждали ли сме ?!
173
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом *** станаха от ДПС, пиши работата бегала!
172
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДПС НАЙ ВЕЛИKAТА СИЛА НА СВЕТА , на 2-ро место са ***
171
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
колкото Тодор Живков отиде на съд за Възродителен Процес толкова и Борисов ще иде , демек на * ден
170
3
 
8
 
! Отговори
турчин от лудогорие преди 11 години
Събота депесарите се събраха във едно местенце да се разберат,как да действат и как стоят нещата в изборите и аз отидох там,и едно време излезе на сцената един служител от ДПС и почна да говори срещу други партии,как купували гласове с пари и още разни глупост и едно време станах от мястото си и питах само един въпрос на служителя въпросът е-другите купуват с пари а вие със какво купувате с КЕБАПЧЕТА ли име изгониха,моля ви турски съграждани не гласувайте на тези ИЗМАМНИЦИ КРАДЦИ!!!!!
169
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами така е като нищо не прават , 23 години Проект Възродителен Процес чака за съда в Хага , ама нема да стане , понеже е България , ако беше Румъния БЕЗПРОБЛЕМНО ВЕДНАГА
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гюро хвани ме за ... ро!
167
8
 
6
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
ГЕРБ обявяваха няколко пъти края на кризата, а се оказа, че с действията си ГЕРБ реално задълбочават кризата. Заради тях кризата от икономическа стана социална, а вече е и политическа. Борисов е единственият премиер, който замрази заплатите и пенсиите. При него лекарствата се увеличиха с над 500%, а храните с близо 50%. Средният и малък бизнес бе унищожен. За първи път в българската история млад мъж се самозапали в знак на протест срещу управлението на ГЕРБ, техният кмет и варненската групировка
166
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам нищо против срещу нашите турци..но тия лакоми хора крали 23г. по 6 мандата в НС не иска ме да се появяват по ТВ и радио и да се правят на велики, уж че защитавали тяхните избиратели,не знам как е вярват толкова много години на тия крадливи хора.
165
0
 
8
 
! Отговори
Кой ни разделя? преди 11 години
Оня ден гледах по едно предаване за едно турско семейство от южна България, което е загубило и двете си деца . Много ми дожаля и дори си поплаках малко.Сега се надяват да осиновят дете. По-късно водещата, явно мъчейки се да помогне обяви,че е много трудно да стане бързо, защото семейството държало детето задължително да е от турски произход, т.е. да не е българче . Бащата каза: "...защото сме на Балканите..." . А аз си мислех, че сме в Европа.
164
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 11 години
"нахъсването" го прави ДПС ,за да нахъска простият си електорат.
163
1
 
13
 
! Отговори
А стига вече преди 11 години
Ето това "етническо" папагалско повтаряне създава "нахъсване" , Местанбей. Разчитате само на това, че електоратът ви е ***, за да съществувате вие-ДПС.
162
0
 
8
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Вие го създадохте, сега пък няма да го допускате.... ц-ц-ц-ц-ц-ц-ц-ц
161
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Азер Меликов не е правил политически изказвания но беше махнат. А Михаил Константинов именно непрекъснато прави политически изказвания и оценки и стои на поста си. Даже дава идеи как протестращите да вкарат депутат, и то най-различни та гласовете им да се разводнят и номера да не мине. Това не му е работа на него.
160
1
 
11
 
! Отговори
Петьо преди 11 години
Нека отгатна!: Доган и Местан ефендита усещат; че на хората ни е писнало от тия скарвания защото електората все сме прецакани. Усещайки че губят доверие те пак свирят на струна на страха. Е тук в село си живеем и какви ли не а за бой са само някои крадци. Та поредния враждебен театър се разигра. И хората дружно хукват към урните и театъра продължава...вместо да поискаме отчет от всички за делата им; ние се плюем? Хитро измислено; от хиляди години е. Разделяй и владей!
159
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Разединението му е макята...." би било по правилен девиз - ето еднни протесит не могат да направят като хора а вече се разделиха н дивжения. Два синода, Две-седесета, Две бесепата (на първанов и на Сатнишев), всичок е по дев в тази държава., дори стотинката цепим на две....