ЧЕЗ брани лиценза си в България пред ЕК

Чешката енергийна компания подаде жалба срещу българския регулатор
Обновена: 29 мар 2013 17:27 | 29 мар 2013 17:27, Елка Василева
81
ЧЕЗ брани лиценза си в България пред ЕК
Снимка: архив, Reuters

Чешката енергийна компания ЧЕЗ съобщи, че е подала жалба пред Европейската комисия срещу решението на българските власти да предприемат стъпки за отнемане на лиценза на групата в страната, съобщи Ройтерс.

"Неведнъж бяхме изправени пред негативна намеса от страната на българските институции", заяви в съобщение Томаш Плескач, директор на подразделението "Разпределение и международни дейности" на ЧЕЗ.

Българският енергиен регулатор започна процедура по отнемане на лиценза за електроразпределение на ЧЕЗ, обвинявайки компанията, че е нарушила закона за обществените поръчки, като е сключвала договори с доставчици, без да организира публични търгове, припомня Ройтерс. ЧЕЗ отхвърля обвинението.

Още по темата

Преди дни чешкият премиер Петър Нечас заяви, че ситуацията в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, е политическа игра. "Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос", заяви Нечас. „Можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", каза още чешкият премиер.

Още през февруари пък чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба съобщи, че възнамерява да постави въпроса за положението на ЧЕЗ в България в Европейската комисия. От своя страна премиерът Нечас заяви тогава, че очаква България да спазва международните си задължения, както и споразумението за защита на инвестициите.  Проблемът с високите цени на електроенергията в България е политизиран, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
plamenn преди 11 години
DA IZGONIAT TIA BOKLYCI OT 3 ERPETA DA SI XODAT NEMAT MIASTO TYKA SAMO CENITE DIGAT A KATO GI PITAT KAKVI ZAPLATI VZIMAT S EKRIAT I SAMO PREXVARLIAT TOPKATA NA ENERGINIA REGOLATOR ALBANIA DOBRE NAPRAVI CHE GI IZGONI I NIE TRIABVA D AGI IZGONIM TIA BOKLYCI
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Чехия се водят 4 разследвания против ЧЕЗ.От Албания ги изгониха.В България се разбунтува народът против тях.Може ли цените да са такива,че дори износът да не върви?Миналият месец има само 300 мегаватчаса износ на електроенергия.Значи при тези цени нашият ток не го искат нито Турция,нито Сърбия,нито Гърция.Иначе БСП щяло да строи Блене!!!!!
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BULGARSKIAT NAROD SE NADIGNA PROTIV CEZ, NO DRUGARITE OT BSP SI IMAHA GOTOVA ALTERNATIVA KAK DA OPOROCHAT PROTESTA, ZASHTOTO MNOGO OT TIAH IMAT INVESTIZII.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да си грабят в чехия , а чешкия президент да си взима хапчето и да не се бърка в България , че то тия на ли все са били на загуба и не даваха дивиденти на държавата , сега защо реват , мамка им чешка
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо забравят фактора Българския Народ , чешките президенти и т н .. Лиценза ще им се отнеме и цените ще са нормални .. Всякаква *** се е накачила да печели . Та чак българите работещи в чужбина трябва да плащат на тия *** ..Вече не изпращам никакви пари . Протести и тия да се махат ..
57
0
 
11
 
! Отговори
И ние се браним ? преди 11 години
Народа се надигна срещу тези сметки ,нама да си развяват коня и да ни дерат !ЧЕЗ си брани лиценза в България , ами Големи пари падат и се изнасят , Това кранче трябва да се спре , че наистина ще стане политически въпрос !
56
1
 
17
 
! Отговори
Кой кой кой преди 11 години
Кой подписа на ЧЕЗ да си разиграва коня в България? Колко плати ЧЕЗ на корумпираните политици? Съд за тези дето вземат и тези дето дават!
55
1
 
3
 
! Отговори
4ezko преди 11 години
vashto milo mamence da e.. i cheshki bokluci nenasitni pomiqri i bokluci.VASHTA MILA MAMA
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
66 не са 3 а 6 дружествата на ЧЕЗ или 7 , а за 2012 декларациите се подават до понеделник , колкото до публикуването им едва след 30,06 ще може да се видят , аз вярвам най много на документи , или поне те дават все пак някаква достоверност , така че ще изчакам одиторския доклад на Ърнст енд Йънг, интересно че не мобах да намеря за 2011 , но не ми се търси сега
53
2
 
18
 
! Отговори
Йово преди 11 години
До 64 ЧЕЗ Разпределение с 241% ръст на печалбата до 47 млн. лв. за 2012 година.( investor.bg )241% ръст и това е по време на криза. Значи за ЧЕЗ криза няма следователно не би трябвало да искат увеличаване на цената за тока от 01.07.2013 г. но те ще си я искат. При 241% ръст е наглост да искащ увеличение. 47 мил. лева е само за ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ но има и още 3 дружества ЧЕЗ Трейд, ЧЕЗ България и ЧЕЗ Електро. Като те си прехвърлят поръчките и така ги пишат като инвестиции Т.Е от един джоб в друг.
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди дни чешкият премиер Петър Нечас заяви, че ситуацията в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, е политическа игра. "Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос", заяви Нечас. Можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", каза още чешкият премиер. ТОВА МИСЛЯТ В ЕВРОПА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ШЕНГЕН- ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН. А НАС КОЙ ЩЕ НИ БРАНИ ?
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 63 Йово забавих се защото се порових да им видя финансовия отчет ми за 2010 от 1,16 млрд приходи 1.14 са плащания за закупване на електричество и разпределение , тоест НЕК
50
3
 
24
 
! Отговори
Йово преди 11 години
До 60:Не си прав хората(ЧЕЗ) взимат парите от нас българите за 2012 година са взели малко над 600 000 000 лв, а са вложили малко над 100 000 000 (официални данни на ЧЕЗ България) останалите 500 000 000 пари къде са. Със сигурност не в България а са изнесени в Чехия.
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕЗ заедби с другите два колонизатора изчезват от България още след изборите, а онези подписали унизителните договори предаващи националния интерес - в затвора.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
59 на него нищо не си платил стига партенки ***
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
57 Йово Балканджи грабителя е държавата , държаваната НЕК чиновниците от НЕК БЕХ ДКЕВР , те те грабят не рабра ли , стига с тази ксенофобия , хора са дошли тук с парите и капиталите си
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами ще подаде, ЩОМ НИЕ ДО СЕГА НЕ ПОДАДОХМЕ СРЕЩУ ТЯХ. Ама не ни стиска, че ония ще си отворят устата, и ще кажат какво и кому са давали, и кой какви далавери е правил. Щото щом от 100 лева само 9 лева са отивали в ЕРП-то, то къде са останалите 91, а, къде, у кого! Въпреки, че и те са у далавераджийския кюп, и това трябва да е нашият коз, иначе пак ще плащаме, както на Иванкостовия Гад Зееви.
45
1
 
6
 
! Отговори
Йово преди 11 години
До 56;Не вярвай на всичко какво то ти казват. това се нереални проценти. Пример:Средната работна заплата в ЧЕЗ е над 1300 лв. но 90% от служителите взимат под 1000 лв. и 10% над 3000 лв. нали си чул и за това, че в БГ безработицата е 12%, но реално е над 20% и средната работна заплата е 800 лв. но 80% от Българите взимат много под 800 лева заплата. Затова не вярваи на грабителят. "Ситият на гладния не вярва" - народна поговорка.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
55 балканджи ти още ли не си разбрал че в ЧЕЗ остават не повече от 14% от сметката ти а как мисиш че се подържа тази система
43
2
 
14
 
! Отговори
Йово преди 11 години
ЧЕЗ строй ТЕЦ в Румъния и модернизира АЕЦ в Чехия и защо ЕК не се заинтересува за правата на потребителите а не само за правата на "инвеститорите". Наистина чрез ЧЕЗ от нашите пари се строят ТЕЦ-а и АЕЦ-а това е инвестиция но в ущърб на България. ЧЕЗ не дават реални заплати на служителите си(без мениджъри и директори), ЧЕЗ взима нереално големи сметки от потребителите си. Просто ЧЕЗ "България" АД е нереално лакома чешка институция която се интересува само да изнася пари от България към Чехия.