Пет партии сигурни за следващото НС, ГЕРБ води с 4.2% на БСП

47.4% от българите не виждат алтернатива на изборите
Обновена: 12 апр 2013 12:32 | 2 апр 2013 12:17,
331
Пет партии сигурни за следващото НС, ГЕРБ води с 4.2% на БСП
Кой ще влезе в следващото НС? Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес, пет партии влизат със сигурност в следващия парламент. Това показват данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено между 19 и 26 март.

ГЕРБ е първа политическа сила с 24,8%, следвана от БСП – с 20,6% одобрение.

Тенденцията за разлика от 4-5 на сто между водещите две партии се запазва и този месец. Техните избирателни ядра изглеждат доста мобилизирани – общо 92.3% от поддръжниците на ГЕРБ заявяват, че категорично и по-скоро ще дадат вот на 12 май. За столетницата делът е от 90.1 на сто твърдо гласуващи сред посочилите я като свой избор.

На трето място е  ДПС – с 5,6% подкрепа, и „Атака“ - с 4,9%. Възходящият тренд на „Атака”, посочен още през ноември от ИМП, продължава и през март най-вече заради съвпадението на някои радикални искания на улицата с партийната програма на партията.

Партията на Меглена Кунева прескача според данните 4-процентовата бариера за влизане в НС. Тя има подкрепата на 4,3 % от избирателите.

Още по темата
ДСБ с „Единство” на Надежда Михайлова са на ръба за влизане в НС с 3,6 % доверие. Вече обаче стана ясно, че двете формации няма да се явят заедно на изборите.

НФСБ на Валери Симеонов получава 1,9 %, РЗС на Яне Янев - 1,1 %, „Зелените” - 1,1 %, ВМРО - 1.0 %, СДС остава засега под 1.0 %.

От гражданските движения „Модерна България” получава 2,4 % подкрепа. Данните са за гласуващите в проценти като дял от всички избиратели. Социолозите отбелязват, че с големи шансове за влизане в парламента имат ДСБ и „Единство“ и „Модерна България“. Партията на Янев също имала потенциал за по-голяма мобилизация в условията на предизборна кампания поради наличието на изградена партийна структура.

Според социолозите „Да гласувам или не” ще бъде екзистенциалният въпрос за българските граждани поне до 12 май тази година. Ако изборите бяха днес, 6 от 10 интервюирани декларират, че биха упражнили правото си на вот. Твърдо „не” казват малко над една четвърт.

Социолозите прогнозират, че избирателната активност на парламентарния вот няма да надхвърли 60%.

Показателно е, че 47.4% от анкетираните не виждат алтернатива на предстоящите избори срещу 32 на сто на обратното мнение, посочват от ИМП.

 Проучването е проведено сред  987 души, а информацията е получена чрез стандартизирано интервю „лице в лице”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
11
 
! Отговори
Народопсихолог преди 11 години
Аз пък казвам, че ще са седем - ГЕРБ,БСП,ДПС,Атака,Кунева, ДСБ, НФСБ!
12
5
 
18
 
! Отговори
Libra преди 11 години
Това проучване на практика дава по-малко за ГЕРБ от това на Алфа Рисърч. На Алфа Рисърч ГЕРБ имат 21.9, но при по ниска избирателна активност, което е 98 депутата, а тук според това 24.8, но при по-висока стават 93 депутата. Но до 12 май има време и най-вероятно ще паднат до към 80.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ПП "Глас народен" защо не е предвидена в прогнозите???
10
7
 
31
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
ЗДрасти бай Ставри, аз съм бай Желязко от село Кривина. Пенсионерите не искат ГЕРБ. Аз съм пенсионер и по скоро бих гласувал за Йоло Денев от колкото за Будьо-Тиквата.
9
9
 
29
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Не забравяйте, че сега няма да е като предните избори. И по- предните. Няма да може Цвъки да организира пренасянето! НАГЛИ СТЕ, НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ!?!? Ще водите говедата от един баир на друг. Това ще водите!!!
8
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Необразованите, *** и хората с умствени увреждания подкрепят ГЕРБ. На такива хора им е нужна професионална помощ.
7
20
 
39
 
! Отговори
ГЕРБ УБИВАТ ХОРА преди 11 години
Коалиция за България има около 28%,а ГЕРБ-11-12%-хората казват масово,че подкрепят ГРОБ поради страх от полицейско насилие!
6
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
народа не ги иска а те пак се врът гадовете мръсни
5
2
 
12
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Eдна история на чудесния актьор Радко Дишлиев (Бог да го прости!), който дълги години живял на квартира, а хазяйката му била от старата буржоазия. Един път той й се оплакал как пътувал на стоп, и никой не му спирал, а тя: "Не спират, нали?", Радко: "Не спират, Госпожа!", а тя се навела конспиративно към него, и рекла: "И да знаеш, тия дето не спират, всичките са комунисти!" :)))). Тези сегашните са минали покрай старата буржоазия, но не са закачили. Но и вече си заминават!
4
13
 
51
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
Ама наистина продължавате да лъжете! Няма логика да води! Никой не иска ГЕРБ, освен мутри, пенсионери и крадливи твари!
3
22
 
10
 
! Отговори
аз преди 11 години
другари защитаващи БСП, вижте в китай какво плащат на червените кратуни дето спамят по форумит - ", така наречените 50-центовите. Това са хора, които са наети да атакуват неудобните в интернет и за всяка публикация те получават по 50 цента. Някои от тях не знаят английски, така че просто примерно оценяват книгата в Amazon с 1 от 5 звезди примерно или харесват негативния коментар, за да излезе по-нагоре сред другите. Мисля, че сега им дава повече от 50 цента между другото." а вие горките без пари
2
14
 
57
 
! Отговори
МАКЕТО преди 11 години
Абре тия луди ли са кой ке гласува за герб па и били пръви залагам цело кило ракия ако вкарат и 5 депутата наздраве
1
9
 
46
 
! Отговори
БХК преди 11 години
БХК: Цветанов е лице на полицейското насилие