Марин Райков да се извини за изказването си за ДС

Така държавата ни може да се изчисти от комунистическото наследство
13 апр 2013 11:32, Петя Славова
163
Марин Райков да се извини за изказването си за ДС
Марин Райков. Снимка: Булфото

Служебният премиер трябва да се извини публично за изказването си за Държавна сигурност /ДС/. Това поискаха от Коалиция "Център - Свобода и достойнство", пише БТА.

В навечерието на предизборната кампания, когато страната за пореден път се тресе от скандали в прокуратурата, ЕРП-тата, кражбата на над 37 милиарда долара, изнесени в чужбина, служебният премиер Марин Райков направи недопустима оценка на годините на прехода, се посочва в позиция на коалицията.

В прав текст той заяви, че "досиетата на агентите на Държавна сигурност" (оръдието на репресивния комунистически режим) били "чалгата на прехода", поясняват от "Център - Свободаи достойнство" и добавят, че подобно изявление е не само абсурдно за министър-председател на страна-членка на Европейскиясъюз, но е и "обида за всички български граждани, за техните страдания и жертви преди и след 10 ноември 1989 година".

"Като политици и граждани, част от които са автори и вносители на Закона за разкриване принадлежността към Държавна сигурност, ние сме наясно със злокобната роля, която нейните агенти изиграха и играят през последните 23 години. Огромната вина българският преход да продължава да се дефинира като бандитски, е именно на бившите агенти и служители на Държавна сигурност, оплели многобройни мрежи на зависимости, които задават същността на съвременната българска мафия", се посочва в позицията на коалицията.

Те осъждат изказването на служебния премиер Марин Райков, в което той на практика оправдава зловещата роля на ДС в живота ни досега.

Още по темата

Правителство, чиито премиер закриля и оневинява агентите на Държавна сигурност, едва ли е в състояние да осигури честни исвободни избори и само заради осъзнатото ни чувство за отговорност не искаме директно оставката му в началото на предизборната кампания, заявяват от Коалиция "Център - Свобода идостойнство".

От политическата формация настояват Райков публично да коригира позицията си. Според тях това ще бъде знак, че българската държава най-после започва да се изчиства от комунистическото наследство и репресивните органи на Държавна сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някаква си коалиция си иска нещо.До сега не сме чули че съществува ама и те са заложили капан и само чакат да отсрелят някой.Райков изобщо не ги слушай-това са хората които искат безвремието да продължи безкрай,вадейки виртуални аргументи.
105
4
 
5
 
! Отговори
dp преди 11 години
135 - пол - за трети път: първите неща първо. Всичките проблеми, за които говориш,са следствие на контрола на КГБ върху целия БГ "елит".Напълно безсмислено е човек да опитва да се суши със сешоара докато е под душа,трябва първо да спре водата която пада върху него.
104
1
 
4
 
! Отговори
пол до 129 преди 11 години
Нац. сигурност не може да има при такава система и среда тук; всеки плюе завижда преццаква другия; гледаш и партии; генеррали; министри, обществото..се ядат и прецакват а и нас. А насила нац. сиггурност не се ггради а със самоаъзнание. Няма ли колективно /комуна; държаваа; народ; социус, секта; демос, .../ съзнание за ппрравилно прилагане от всеки един; забрави нац. сигурност! Че те деппутати, министри, генерали,...не спазиха принципите и ти очакваш всички? Вредни нам закони; ниски запплати; ..
103
5
 
11
 
! Отговори
СЛУЧАЕН МИНУВАЧ преди 11 години
Боже, Боже каква тежка мъка по чалгата мъчи Коалиция "Център - Свобода идостойнство", щом толкова са се засегнали. Не разбирам на кой му пука кой какъв е бил преди 23 години, освен на една жадна за власт и мъст група, която хем няма какво да покаже, хем от където да ги погледнеш и подушиш смърдят, но искат да се наредят и те за баницата. Народът не се вълнува от миналото, народа се интересува от настоящето и бъдещето си. Безгръбначни лешояди, които се хранят с фекалии, да им е сладко дано!!!
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е как ще се отварят досиета като БКП не е слизало от власт
101
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 130Да, напълно съм съгласен. Марин Райков ***!
100
1
 
4
 
! Отговори
ЛОГИЧНО преди 11 години
До кикоман-ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАРЪТ ВИ,ЗАЩОТО Е ОТ МАЛКО СМИСЛЕНИТЕ ОТНОСНО ТАЗИ СТАТИЯ! АКО В НАЧАЛОТО НА "ПРЕХДА" БЯХА ОТВОРЕНИ ДОСИЕТАТА И ПОИСКАНА ИНДИВИДУАЛНА ОТГОВОРНОСТ ОТ ВСЕКИ ЗАМЕСЕН В "НЕЧЕСТОПЛЪТНАТА" И НЕЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ ЩЕШЕ ДА СТОЯТ ПО ДРУГ НАЧИН НЕЩАТА!
99
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смърт за *** Марин Райков !!!
98
1
 
4
 
! Отговори
dp преди 11 години
128- пол - едно по едно. Нека първо решим основния проблем на БГ - това, че е подконтрола на КГБ. Мераклии да се наместят винаги ще има, естествено, животът единамично и рисковано предприятие.Но само защото знаем, че така или иначе животът свършва със смърт не значи, чене си струва да опитаме да го изживеем по начина, по който искаме.Та първо да се отървем от чуждия контрол който е факт, после ще мислим и как дане допуснем друг естествено.
97
2
 
3
 
! Отговори
dp преди 11 години
126 - пол - проблемът на българските КДС-ари не е просто в това, че са секретни.Проблемът, който те представляват за обществото произтича от факта, че работятпротив българските интереси, подчинени са на КГБ от 1944 насам.
96
3
 
7
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
Ако бяхме нормална държава, всички доносници щяха да са в пандиза.Ако доносниците нямаха право да се кандидатират за депутати, партиите кандидати за изборите щяха да са най-много пет-шест.Ако доносниците бяха вкарани там където трябва, БГ нямаше да е на опашката в Европа.Но, действителността е друга- България се управлява от доносници и престъпници-БСП и ГЕРБ!
95
2
 
7
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Това поискаха от Коалиция "Център - Свобода и достойнство", пише БТА. Кои сте вие бе чикиджии, кой се интересува от вашето мнение, сега всеки *** иска да е център на внимание, всяка *** внася сигнали в прокуратурата за злоупотреби за МИЛИОНИ, вчера стана мишка, днес иска чувала да пробие, *** и пульо имат информации от ДОСТОВЕРЕН ИЗТОЧНИК, който ще разкрият когато му дойде времето, ЕЙ ХОРА, АМАН ОТ ПРОСТАЦИ И ЧАЛГАДЖИИ, СТИГА ТОЛКОВА сме вярвали на всеки *** ЖАДЕН ЗА ВЛАСТ И ПАРИ.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ бди над тебе Марине
93
1
 
8
 
! Отговори
dp преди 11 години
Че са чалгата на прехода е вярно; само защото ДС и шефовете им от КГБ никога неизпуснаха положението в БГ, за съжаление, и подмятаха каквото им хареса като"досиета", правят го и сега.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
HAIIL *** - PO STARA 4ALGA HIT . SAMO 4E EVREITE KATO GO 4UQT TOQ HIT KOSITE IM NASTRAHVAT I PO4VAT DA SE OZARTAT KATO OBRANI EVREI
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не познавам този център - Свобода и достойнство, но очевидно са издънка на Сороската мафия, като БХК и други родоотстъпници. Предлагам посолството на САЩ директно да им даде зелени карти и да си ходят. Който иска днес да се занимава с ДС и да обяснява с нея днешна БГ, е все едно да обясняваш процесите в днешна Германия с Хитлерюгенд.
90
3
 
5
 
! Отговори
щавен преди 11 години
До Българинплатените герб писачи пишат про райков по член 64
89
4
 
4
 
! Отговори
кикоман преди 11 години
До Анонимен 108ами да спрат чалгата на прехода като отворят цялата архива. естествено, че му е досадно на райков това с досиетата, касае и него
88
6
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Ако МП Райков си направи партия а ще гласувам за него с чиста съвест.
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все още ,има ли нещо отрицателно което съществува по света ,да не се е СЛУЧИЛО В Бг....?