МВР да си "пренапише урока" за подслушванията!

Президентът поиска отстраняването на Станимир Флоров от ГДБОП
Обновена: 19 апр 2013 16:38 | 19 апр 2013 16:01, Веселина Йорданова
169
МВР да си "пренапише урока" за подслушванията!
Президентът Росен Плевнелиев застана зад действията на прокуратурата. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев застана зад действията на прокуратурата по скандала с подслушванията и във връзка с образуваното досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

"Абсолютно недопустимо е да има капчица съмнение, камо ли да се окаже и вярно, че в една демократична и правова държава могат политици, граждани, включително държавният глава, могат да бъдат подслушвани. Вярвам, че действията на прокуратурата са правилни, пожелавам им да действат адекватно бързо, да стигнат докрай и съм този държавник, който ще даде пълен шанс не само на думи, но и с делата си, с каквото мога да подкрепя техните усилия“, заяви президентът.

Плевнелиев уточни, че е разговарял два пъти по телефона с главния прокурор Сотир Цацаров след подаването на сигнала от лидера на БСП Сергей Станишев. Президентът дал подкрепа за действията на прокуратурата и изразил надежда тя да стигне докрай в разкриването на истината, да има ясни резултати в разумен срок.

Още по темата
"Притеснен съм от констатациите на прокуратура че в МВР са създаден предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС. Надявам се служебният министър да вземе мерки чрез създаване на работещи междуведомствени правила, включително вътрешноведомствени правила от гледна точка ползването на СРС", заяви Плевнелиев. По думите му очевидно това, което констатират от прокуратурата, е, че през годините не е имало строен ред от гледна точка на ползването им.

Вярвам, че всички трябва да си напишат урока, МВР спешно трябва да си пренапише и преразгледа правилата вътре в самата система, за да има силен контрол вътре в МВР, е категоричен президентът.

Плевнелиев заяви, че ще се въздържи от коментар дали ексвътрешният министър Цветан Цветанов трябва да понесе отговорност във връзка със скандала с подслушванията, докато не получи данните и фактите от прокуратурата. Държавният глава посочи, че за това е рано, защото техните доклади все още са на предварителна фаза и предстоят още разпити и проверки.

Той изрази готовност да се обърне към следващото НС с молба за законодателна инициатива за недопускане на предпоставки за нерегламентирано подслушване.

"Дали това ще стане, като се изнесе службата извън МВР, дали ще стане, когато се въведат механизми на независим парламентарен контрол или на други институции, които биха могли да играят тази роля, го оставям на волята и професионализма на депутатите от следващото НС. Ситуацията в момента е неприемлива", подчерта Плевнелиев.

По думите му в казуса със Станимир Флоров, към който има съмнения, че е вземал подкуп в особено големи размери, отново прокуратурата трябва да бъде категорично подкрепена в нейните усилия.

"Моля служебния вътрешен министър да вземе незабавни мерки, включително по Закона за МВР, в подкрепа на действията на прокуратурата, дори ако тези мерки включват спешно отстраняване от длъжност на шефа на ГДБОП, докато прокуратурата си свърши работата и с оглед създаването на предпоставки те да могат безкомпромисно и обективно да работят", поиска президентът.

Той индиректно предупреди: „Очаквам да се вземат спешни и адекватни мерки. Първо давам шанс.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев ,не се прави на мъж.Виж се отрасни какво посмешище си!Научи се да говориш от първо лице единествено число.
101
1
 
4
 
! Отговори
Нали ВИ казах::::::: преди 11 години
От П-тки, акъл неща! Особено от п-тката Плевня.Та:От П-тки, акъл неща!
100
1
 
6
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Както винаги при ГЕРБ...друг е виновен. Бившия министър Цветанов носи пряка отговорност за злоупотребите при използване на СРС. Точка. Той самият заяви, че МВР не е било разграден двор и плод зеленчук. Ама май е още по-зле.
99
1
 
4
 
! Отговори
Нали ВИ казах::::::: преди 11 години
От П-тки, акъл неща!
98
0
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 11 години
Napishi si uroka za fakturite, 4e Vie doidohte s tqh
97
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 155 "bil"Нашият Президент се избира пряко от народа, а има доста ограничени правомощия, подобаващи на Президент, избиран от Парламент или Сенат. Това несъответствие поставя пред която и да е личност доста комплексна ситуация. В сегашното положение на страната, до което ни доведе Правителството в оставка, би следвало да се уповаваме малко повече на единствения останал държавник, пряко избран от нас, не е ли така?Малко повече мъдрост, ***...;-)
96
0
 
8
 
! Отговори
dp преди 11 години
Такава ганьовщина ги тресе по всички нива на "администрацията" (която е набор ганьовциозъртащи се какво могат да гепят във всеки момент и слухтящи кого точно трябва даслушат за да не изгорят).Трябваше някой да *открадне* документи доказващи за един от тях, че е просто криминален тип, и да ги пусне на публиката за да се видят принудени да имитират действие.Имали са достъп до тия данни през всичкото време, разбира се - познайтедали са се спотайвали зашото няма и за тях същите данни.
95
4
 
2
 
! Отговори
bil преди 11 години
Президента е на всяко гърне мерудия,не минава случай без негово "мъдро" изказване!
94
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От няколко седмици от бсп реват Флоров да подава оставка,че видиш ли ще опорочи изборите.И понеже това не стана,на ти анонимка.Цялото ми семейство винаги до сега е гласувало за бсп.Но НИКОГА ВЕЧЕ.Повръща ми се от тях.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДИНИЯ МАЖЕ ДРУГИЯ ЛЪЖЕ И ЗАМАЗВА ЕДИНИЯ СЕ ЛЕНЗИ ДРУГИЯ МРЪНКА А ИЗКУКАЛИЯ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ НАРОД ИМ ВЯРВА
92
6
 
9
 
! Отговори
George1 преди 11 години
По голямо дебелоочие от това здраве му кажи.А кога Роску *** ще си научи урока?Само ще напомня назначаването на небръснатият алкохолик Борис Велчев.Тоя е по нагъл и от жълтозъбият сирищник.
91
3
 
14
 
! Отговори
Eй Плевнелиев ? преди 11 години
Браво Росене ! Браво Цацаров !Флоров е освободен от длъжност, но той е рабитил заедно с Цветанов. А Цветанов не не е правил нищо без протекцията на Будьо-Тиквата.Въпросът е какво правим с последните двама мръсника ?
90
0
 
2
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
кое това към, което трябва да си промена отношението и поради що?
89
1
 
9
 
! Отговори
detelina преди 11 години
Очаквам да се вземат спешни и адекватни мерки. Първо давам шанс.Ако.Мога да перефразирам=Първо-казвам-второ-показвам,и трето-наказвам!!!Дано,само не стане-ВСЯКО,ЧУДО-ЗА-3ДНИ!
88
6
 
3
 
! Отговори
Цървулан преди 11 години
БСП,ДПС....ГЕРБ.........всички са наши. Смяната на тоя и оня няма значение.Парата винаги ще тече към нас.Бедните да го духат.Ако трябва пак ще им организираме протести та да има моабети по кръчмите.
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сред повече от 400 страници секретни документи има едно лице от арабски произход, което е в изключителна близост и зависимости с ФлоровА най - смешното е, че това лице от арабски произход е държало заведение познай къде, в приземието на Позитано 20, ахахахаха, сигурно е било пълна случайност
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ---кадрите от 3-ната коалиция !
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички са крали, та са се скъсали ---24г.!
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
--112ОТГОВАРЯМ!--БСП/ДПС,СДС,НДСВ---ТЕ ПРИВАТИЗИРАХА И РАЗПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ!Докараха народа до всеки 2-ри неграмотен !
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президентството да си пренапише урока по география на България.