Ще има безкомпромисна битка между основните опоненти!

НЦИОМ: Последните дни до изборите могат много да променят картината
7 май 2013 12:15,
92
Ще има безкомпромисна битка между основните опоненти!
Снимка: архив, Булфото

От днес навлизаме в последните четири дни от предизборната кампания, които могат да променят много картината на обществените настроения и на избора на хората за кого да гласуват. През тези четири дни има голям залог за една безкомпромисна битка между основните политически опоненти. Това заяви директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение Лидия Йорданова пред БНР.

Тя припомни, че през лятото на 2009 година, когато беше предишният парламентарен вот, 10% от избирателите са взели решението си за кого да гласуват в последните три дни преди изборите.

Като посочи, че кампанията е била много трудна, напрегната и негативна, тя цитира данни на НЦИОМ от миналата седмица, според които расте делът на хората, които се чувстват разочаровани от кампанията и не биха желали да гласуват. Нараства и делът на онези, които в изследванията твърдят, че се колебаят за кого да гласуват. Вероятно част от тях изобщо няма да отидат да гласуват, смята Йорданова. Според нея към този момент, без да се отчита ефектът от последните 4 дни, не може да се твърди, че електоралната активност е стимулирана и че хората са мотивирани да излязат да гласуват.

Йорданова открои тенденция към по-рязък спад на желанието да се гласува при хората от големите градове - столицата, областните центрове, както и при младите хора на възраст под 30 години и високообразованите българи. При тях колебанието да се гласува е много силно изразено. „Това са елитни обществени прослойки, които реагират чувствително и адекватно на тона, който се провежда, на дебата в тази кампания. Те определено се отдръпват засега или поне не желаят да се ангажират публично със своя вот, когато отговарят на въпросите на социолозите.

Към момента има 4-5 малки партии, които са на границата за влизане в следващия парламент, каза директорът на НЦИОМ. По нейни думи има една партия, която "с единия крак е минала границата, а с другия - не". За следващия парламент има сигурни 4 партии, почти сигурна една, както и още 1-2, които имат някакви шансове, смята тя.

„Стабилността на бъдещия парламент едва ли зависи от броя на партиите. Има други важни фактори за това - например доколко тези партии ще държат за решаване на проблемите на хората, да бъдат решавани с летяща скорост още в първите месеци на новия парламент и други, които са заявка за добро управление.

На въпрос за купуването на гласове Йорданова отговори, че както при всички избори и сега купените гласове ще имат своята роля. „Не само купените гласове, но и формата на протест, ако такъв има и ако е сериозен, представляват голяма неизвестна, посочи тя и обясни, че може да се протестира и чрез невалидни бюлетини, а може да се протестира и чрез вот за малки партии, по-малко вероятно е протестът да прелее във вот за партии, които доскоро са били в опозиция.

Очаквам нещата да не влизат в добрия тон, а напротив, обобщи Йорданова. И допълни, че до три дни НЦИОМ ще има конкретни данни за ефекта от скандалите, свързани с подслушването.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: НЦИОМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
5
 
! Отговори
silvia преди 11 години
po kogo li ne se podvedoh na predi6nite izbori sega razbiram 4e volen siderov e bil prav za vsi4ko koeto e govorel i vsi4ko drugo osven ataka e prosto edno be ka pe
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
samo NA TAP 4OVEK MAZOXIST MOJE DA MU MINE PREZ GLAVATA DA GLASUVA ZA GERB PRI TOLKOVA PARTII V BALGARIA
50
4
 
8
 
! Отговори
Туготура Туговади преди 11 години
Аз ще гласувам за тая партия която предлага смяна на икономическия модел. Прогонване и изхвърляне на *** на неолиберстите и техните пазарни фантазии. Същите са като комунистите и те със същия ентусиазъм се бореха за интернационализма и световна комунистическа революция. После либерастите ни заляха с глобализма което си е същото, все са човеконенавистни идеологии. Който е живял при комунизма знае за какво иде реч. За това и комунистите смениха релсите бързо и ефективно.
49
4
 
13
 
! Отговори
13 преди 11 години
Атака!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
48
1
 
4
 
! Отговори
До 44 преди 11 години
Щом едн е хранил прасета и всички са с него,значи всички са свинари.
47
8
 
11
 
! Отговори
За да крадат пак, преди 11 години
тези 4 партии си осигуриха популярност чрез кампания от щедрите субсидии /от нашия джоб/Затова ще гласувам с бюлетина N 19-Демокр.гражданска инициатива!Нови лица,млади хора под 40 г.,но със солидно образование и с хъс да върнат в хазната поне част от злоупотребените пари.Има и няколко на 40-58 г.,но също нови,с високо образование -те пък знаят как да действат професионално и да набавят експерт-консултанти.Демократична гражда.инициатива няма пари за рекламна кампания,но вече паникьоса тузарите!
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛИБЕРАЛЕН АЛИАНС 11
45
14
 
14
 
! Отговори
BRAVO преди 11 години
SAMO ATAKA!SAMO ATAKA!SAMO ATAKA!
44
10
 
12
 
! Отговори
bravo преди 11 години
ste glasuvame za ATAKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAATAKAATAKA
43
2
 
16
 
! Отговори
11 преди 11 години
До 39Не се заблуждавайте с понятитята ляво, дясно, център.Това са изкуствено създадени политически словоблудства от слугите на Луцифер, за да ви мътят мозъците и за да пречат на патриотизма и националицзма да се развиват.Има само едно- националноотговорна политика и хора, които биха могли да я вършат тук у нас.Но такива хора никак не са приятни на световните финансови кръгове,за кото си остава по- изгодно да сме заден двор на Европа.Бъдете реалисти, не се ли държим достойно ще си останем бедни.
42
2
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Остоумно, сложих ти +, но искам да ти задам един въпрос: Имаш ли аквариум ?
41
2
 
5
 
! Отговори
до бокич преди 11 години
я кажи нещо по най-новия въпрос-пари от европа само при по-добър жизнен стандарт на хората-няма да даваш вече на кравари,земеделци,магистрали от бюджета защото после не е сигурно ,че ще ги получиш,а сега да ви видя всички измислени-мендички,фидоски,цецки ш т.н.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с тея втръснали до гуша подслушвания. Кажете нещо за цената на тока - ша намалява ли ша са вдига ли?Ние микрофони не ядем!
39
22
 
15
 
! Отговори
хък преди 11 години
ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО МЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ИЗБОРИТЕ Е ДА ПУСНА БЮЛЕТИНА НОМЕР 15,ПОСЛЕ БОЙКО СИ ЗНАЕ КАКВО ТРЯБВА ДА СВЪРШИ ТОЗИ ПЪТ САМО ЗА 100 ДНИ
38
28
 
29
 
! Отговори
ЛОГИЧНО преди 11 години
НАРОДА ЯСНО ЗАЯВИ, ЧЕ МРАЗИ ПАРТИИТЕ.ЩОМ ВСИЧКИ ПАРТИИ СА СРЕЩУ БОЙКО, ЗНАЧИ НАРОДА Е С НЕГО !
37
2
 
5
 
! Отговори
Партиец преди 11 години
Доста е напрегнато преди изборите. Купуват се гласове, хвърля се кал по опонентите, репетират се методи за фалшификация...
36
2
 
3
 
! Отговори
vesko преди 11 години
За какво ни подготвят?
35
11
 
3
 
! Отговори
аа преди 11 години
България е единствената страна в ЕС, в чийто парламент няма представител/и/ на зелените партии и движения. Това е показател за отчайващата ни първобитност и източник на нескрит присмех от страна на останалите в ЕС, което си е доста унизително. Може и гласът ми да отиде на вятъра, но ще опитам да дам шанс на ПП Зелени с бюлетина 26.
34
2
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
До СедесарПиленце, за когото и да гласуваш, нещата са решени отдавна и от теб нищо не зависи.
33
5
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Aбе ако Костов и ДСБ бяха десни, сега нямаше да сме в жалкото положение, в което се намираме. За съжаление в Бг. няма дясно, а комуно "дясно", за останалите левичари няма смисъл да се говори.