Най-вероятното правителство - БСП с подкрепа на ДПС и "Атака"

Много българи останаха без представителство в НС, алармират НЦИОМ
Обновена: 14 май 2013 09:36 | 13 май 2013 19:28,
1220
Най-вероятното правителство - БСП с подкрепа на ДПС и "Атака"
Снимка: БТА

ГЕРБ и “Атака“ събират общо 120 депутатски места, толкова мандата получават и БСП и ДПС заедно, това пресметна математикът проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на „Информационно обслужване” пред “Фокус“.

По негови думи по тази причина най-вероятния сценарии след изборите вчера, при които място в 42-то НС намериха тези 4 партии, е да се състави правителство с мандат на БСП, което да бъде подкрепяно “явно или неявно“ от ДПС и “Атака“. Това е вариант на Тройната коалиция, която ще бъде наречена програмно правителство, правителство на национално спасение и т.н. Допускам, че към тази комбинация ще бъдат поканени и специалисти извън упоменатите три партии, което може да бъде само приветствано, ако се използва експертният потенциал на страната”, заяви проф. Константинов.

Мнозинството българи остават без политическо представителство в парламента, заяви Лидия Йорданова, директор на Националния център за изучаване на общественото мнение пред “Фокус“. По нейни думи това е водещата констатация от проведения вчера парламентарен вот и закономерно следствие, след като центърът на кампанията се изместил още от самото начало.

"Вместо да тече дебат за бъдещото развитие на страната, станахме свидетели на ескалиращо напрежение в битките между политическите елити. Битки, в които самите елити се обезсилиха взаимно и отблъснаха допълнително избирателите-не само от периферията си, но и по-убедени свои симпатизанти", коментира Лидия Йорданова.

По думите й при подобна кампания е логично се стигнало до патова ситуация, в която да няма бъдеща работеща управленска конфигурация. "Поне в едно отношение протестите от началото на годината със сигурност имат успех - хората показаха, че няма да търпят управление, което си е самодостатъчно и не се съобразява с тях", коментира Лидия Йорданова.

От самото начало на протестите беше ясно, че протестният вот не отива към основния опонент на управляващите - БСП, а се изразява в повишена подкрепа за националистическите формации. По нейни думи  вчера това е проличало особено ярко от резултатите, които са постигнали Атака, НФСБ и ВМРО.

По нейни думи случаят с намерените 350 000 бюлетини в деня на размисъл е помогнал на левицата в известна степен като е пренасочил част от  от конформисткия вот към БСП, но голяма част от гласовете на тези избиратели са се прелели към националистическите формации и на малките извънпарламентарни партии.

Целият ресурс от политически тактики и хватки, който бе използван в предизборната борба, днес вече е безполезен, защото основният въпрос е ще има ли правителство излъчено от този състав на парламента или не.

Има симптоми, че амбициите на големите партии все още пречат превес да вземе отговорното държавническо мислене. Още повече, че тези амбиции преминават и през вътрешнопартийни борби, каза Лидия Йорданова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
858
0
 
5
 
! Отговори
някой от народа преди 11 години
И ТОВА АКО НЕ Е КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. А ПОЗНАЙТЕ СЕГА КОЙ КУПУВА И ПРОДАВА ГЛАСОВЕ.
857
4
 
28
 
! Отговори
някой от народа преди 11 години
ОЩЕ НЕ МОГА ДА ПРОУМЕЯ КАК ХОРА В ТУРЦИЯ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ГЛАСУВАТ, ДАЖЕ И НЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ - ДАВАХА ГО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА, ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, ТОВА Е ВЛИВАНЕ НА ГЛАСОВЕ КЪМ ДПС, ТОВА Е НЕДОПУСТИМО - КОЙТО МИСЛИ КАТО МЕН НЕКА ДА МЕ ПОДКРЕПИ.
856
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е и винаги е била на първо място за Атака както и трябва да бъде за всеки които иска статуквото да се промени към по-добро. Идеите, които от години лансираме ние за сега не са срещнали почти никакво признание и подкрепа в правителствата управлявали страната. Затова и не може да се говори за безрезервна подкрепа или коалиция с никоя от партиите ,които макар и избрани от народа, дълги години го грабят и оставят да живее в нищета. Ако искаме промяна трябва работа, специалисти,информираност
855
1
 
6
 
! Отговори
сиси преди 11 години
Че то това се очакваше(подобна коалиция)........за съжаление. Според мен АТАКА СКРИТО ще подкрепя комунистите. Открито според Татяна Дончева АТАКА не може да ги подкрепя, защото е "забранена за КОАЛИЦИЯ партия" от Евро-съюза. Т.е. нито БСП, нито ГЕРБ ще могат да се коалират с нея открито, дори да искат. Иначе ПЕС и ЕНП ще "им свият сърмите".... Другия вариант е да си продадат/отцепят/ 1-2 депутати от АТАКА в полза на БСП.
854
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Омръзна ми от двамата мегаломани Станишев и Борисов да си го мерят! България изчезва, а те завличат всички на дъното. Закарайте ги тия двамата някъде да си уточняват отношенията и ако искат да се изтрепят. България има спешна нужда от умни, сериозни и честни политици, отдадени на една единствена цел- спасяването на народа и държавата.
853
2
 
1
 
! Отговори
!!! преди 11 години
ДО АКТИВИСТ Като гледам червения палец на твоя коментар, май има и такива Атакисти, които ще си обърнат задните части да са по удобни! За съжаление
852
9
 
3
 
! Отговори
Тезки преди 11 години
До дивотия А ве *** при нас всички *** бяха купени от ГЕРБ!!!За да ги контролират в комисиите бяха сложили зам.председатели ***!!!!Това бешепрецедент -неграмотни *** в комииисии на СИК
851
1
 
19
 
! Отговори
някой от народа преди 11 години
четири години ни управляваше една триглава ламя, на която още берем плодовете. не ни ли стигна тоя позор, че и сега пак по същия начин ще ни управлява друга триглава ламя като двете й глави са старите бсп и дпс и третата е на същия хал. хора разберете тези не ни мислят доброто- това са същите стари муцуни, които разпродават, крадат, лъжат и единствено гледат своите интереси и големите пари.
850
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не си хабете нервите, последната дума е на Волен- нови избори.
849
0
 
18
 
! Отговори
! преди 11 години
Колко ли избиратели ще гласуват за АТАКА на следващите избори, ако сега се коалира с ДПС? Това би било политическо самоубийство!
848
1
 
26
 
! Отговори
Активист преди 11 години
Ако Волен подкрепи БСП, да забрави вече за моя глас.За това ли гласувах за "Атака" за да подкрепят комунисти и турци???
847
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ги оправим набързо тези бюлетини а? хахахаха
846
0
 
19
 
! Отговори
!!! преди 11 години
ЛЕЛЕЕЕЕ, ако Волен се коалира с БСП И ДПС ако не го застреля някой от избирателите му те на...
845
2
 
1
 
! Отговори
Мордор преди 11 години
До Анонимен Ти ми дай 10 000 лв да видиш кво драскане ще падне хаха не 1 ден за 1 час ще ги нарисувам хаха:)
844
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 350 000 гласа Разпространявали ли са ги? Явно имаме новина. Явно живеем в различни страни. Мислиш ли че ако са искали да фалшифицират бюлетини ще го направят ден преди изборите. Ти знаеш ли че за да се сложи Х на 350 000 гласа няма да им стигне един ден а ? А знаеш ли, че няма начин да се подменят толкова много бюлетини за по-малко от ден и колко протокола трябва да се подменят заедно с тях. Мисли народе мисли!!!
843
3
 
12
 
! Отговори
Миро Прогнозата преди 11 години
Патова ситуация !Да разчиташ на Волен Сидеров , да съдействува за решаване проблемите на народа е все едно, турчин да чака благословия от арменски поп!Волен е сребролюбец , анархист и морално пропаднала личност !Много по-вероятно е Бойко да го купи ,но това ще е "мисия невъзможна ", тъй като, пак няма да има солидно мнозинство !При следващи избори Волен ще се издъни /хората ще го разкрият ,че за нищо не става/ и ще си загуби ролята на балансьор ! Може пък да е останало нещо в него ,все пак !И н
842
1
 
5
 
! Отговори
Мордор преди 11 години
До Първо се мисли Ще ти отговоря на кратко само с един пример :) Когато не ми тръгва игра на компютъра сменям видеокартата , а не ръчкам софтуера за да подкарам играта хахах ! Вече 23 години играем с една и съща карта а новите игри вече не искат да вървят нещо май ... зациклят макар , че се опитваме да прилагаме новите ъпдейти хах :) Между другото плащат ми всеки месец 623лв щатна заплата да драскам по форумите , че си нямам друга работа хахаха
841
4
 
1
 
! Отговори
350 000 гласа преди 11 години
Аз не съм, ама да не подценяваме тия от ГЕРБ. Явно са го измислили щом са ги печатали и разпространявали. Никой не си печата пари да си си държи само за красота. Това са разходи все пак
840
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 350 000 гласа Като си толкова умен я обясни на нас обикновенните хора какво точно е било отбелязано на тези бюлетини, сигурно даже си бил там и лично си видял нали или си си пуснал Бареков и си злорадствате само, защото май като чуете или прочетете нещо си чешите само езиците.
839
1
 
14
 
! Отговори
ставри преди 11 години
Може би това ще е най интересната коалиция на нашата история.Един субект облечен в червена националистическа униформа,със фес на главата.Тези дето най се мразят със ДПС да се коалират със тях.Горките гласоподаватели на АТАКА-те май ще са най излъгани.Не че и другите не са.