Държавни субсидии за 6 партии, събрали вот над 1%

Всички те ще получат по 12 лева на глас
Обновена: 14 май 2013 12:18 | 14 май 2013 11:45, Красимир Ангелов
285
Държавни субсидии за 6 партии, събрали вот над 1%
"Глас народен" на Светльо Витков получава държавна субсидия. Снимка: Булфото

Общо шест партии, които остават извън парламента, си осигуриха правото на държавна субсидия, след като събраха повече от 1% на предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Резултатите на ЦИК при обработени 99.563% протоколи на СИК в РИК показват, че партиите и коалициите, спечелили над 1% от гласовете на избирателите, са общо 9 - Национален фронт за спасение на България (3.75%), Движение “България на гражданите"  (3.26%), Коалиция ДСБ-БДФ (2,92%), ВМРО-БНД (1.90%); Лидер (1.76%); РЗС (1.70%), Коалиция "Център - Свобода и достойнство" (1.50%), СДС (1.39%) и партията "Глас народен" на ексвокала на „Хиподил“ Светльо Витков (1.35%).

Три от тях обаче (СДС, Център – Свобода и Достойнство и ДСБ-БДФ) няма да получат държавна субсидия, защото са коалиции. Според Изборния кодекс субсидията се полага за партия, която е преминала 1% и за коалиция, която е преминала 4%. Така за първи път сините и тъмносините - СДС и ДСБ, ще останат без държавно финансиране.

За всеки получен действителен глас, преминалите 1%-вата изборна бариера партии ще получат по 12 лева субсидия. Точно това е сериозен стимул за много малки формации на вота, за които е ясно, че няма как да влязат в парламента.

За сравнение на парламентарните избори през 2009 година от останалите извън парламента партии само НДСВ и "Лидер" минаха прага от 1% и по този начин си осигуриха държавна субсидия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
6
 
! Отговори
до 143 преди 11 години
В голяма грешка си.Аз пък очаквам да видя коя партия ще върне субсидията си и на следващите избори може би бих гласувал за нея ако имат свестни идеи,ама надали има такава от тези над 1%.
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе направете фабрики с тия пари и вкарайте хората да работят вътреее ,,, *** смотани ша ви целувам и партиите см,,,,,
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нали искахте улицата а сега кой е по ***....
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 148Кое е демокрация? Да се дават грешни пари за партии които не са успяли да убедат хората да гласуват за тях. Трябва да има субсидия само за партиите които са влязли в НС.
110
3
 
8
 
! Отговори
Глас от Народа преди 11 години
Светльо, хвани с тия пари си направи една хубава кръчма да ни пееш и почерпиш по бира. А остатъка раздай за операции на деца. Така хем ще ти остане малък бизнес като подарък от народа, хем гласа народен ще те споменава с хубаво.
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
xe xe..skakauec
108
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това си е чист бизнес. Правиш си една партийка и ако успееш да докараш 1 % ти падат сигурни парички от държавата за 4 години. И сега ще храним и такива тарикати като този на снимката.
107
4
 
18
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
Точно 6 милиона лева на година общо ще отиват в 6те партии, неуспяли да минат бариерата. Но това е капка в морето, в сравнение с 3,5 милиарда лева, които плащаме за социални помощи, изключително на *** - с други думи, от 33 милиарда бюджет ние плащаме 10% данък "***". Айде замислете се как да го променим това, вместо да хващате плувките на медиите и да броите тия мизерни общо 6 милиона лева на година. Осъзнавате ли как ви манипулират чрез хвърляне на мекици във въздуха...
106
7
 
3
 
! Отговори
до 131 преди 11 години
Кои сте "вие" бе, ***? Шайка застаряващи хипари, дето се наливат с двулитровки Ариана по градинките ли?
105
3
 
4
 
! Отговори
..... преди 11 години
Благодарение на ФБ, сега ще си купи новата Ц, а защо не и ЕС класа. Защото без ФБ нямаше да може да излъже БЕЗПЛАТНО наивниците, които гласуваха за него. Защо да не ги субсидираме всички палячовци, нека си имат да си харчат.
104
1
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
А бе тоя не е ли оня бе...дет пейше за скакауци и тахтаби и оная песня другата-дет кат са напиел и на другият ден са чудил што отзаде го болело...Ей на дедо убавеца-колко сам са смейл на тез щурутий ама ако некой тогаз беше казал,че тоя ша иска пръво президент да става,па после и дупетатин,щех да го разбера барем за втората песня що го болело отзаде ама сега я не разбрах де да му пратя четири лева бе...виж ако доде да пей у нас на дворат ша му дам пет и от бажанака Киро-пет,та таман десет бе...
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да зимат, бе, за нас парите са вестници - четем и хвърляме :) Сега Волен като ни върне и златодобива ще има субсидии за всички :) Никога повече няма да работим
102
0
 
3
 
! Отговори
до 127 преди 11 години
Нима е заявила подобно нещо?! Нищо подобно - женицата само каза, че е за драстично намаляване на субсидиите, ама то за приказки пари/субсидии не взимат. А сега, като си ги е изкарала, ще си ги ползва, пък пак ще си говори, че е за намаляването им.
101
6
 
6
 
! Отговори
до 120 преди 11 години
А твоя светец Свтльо не се ли опитваше да ни манипулира от малкия екран с призива си да се подкрепят малките партии, не трябвало само за големите да се гласува и не знам си какво! Палеше се здраво и много държеше да отбележи важността на малките партии и да не ги забравяме! :D :D: :DТой не го прави за субсидийката викаш? О да, той има "голямо" творческо бъдеще иначе, щеше да обикаля долнопробните клубове да си купи нещо за ядене и да се налива без пари с евтина бира!ТОЙ НЕ МАНИПУЛИРА - НЕ !
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Витковците да траятВитковците теб забравиха да питат какво да правят да траят или не :))На стратегии, готови кабинети и можещи кадри вече се нагледахме всичкото с идеи от миналото хилядолетие /и кадрите и те оттам от комсомолско-бригадирската младост/.
99
1
 
1
 
! Отговори
до 129 преди 11 години
Кой да питат?!?Народа?Тук има оФФце - народа е зад граница...
98
2
 
7
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
До ммКавал си ти! Ако си успял колкото е успял този човек, тогава можеш да го наричаш кавал! А ти си една форумна мишка с 2 лв, в джоба, който знае как само да си протяга ръката напред!
97
0
 
6
 
! Отговори
JJJ преди 11 години
Хора не спорете напразно , крив е законът , който позволява това да се случи, кой е този дето го е измилил този зако, партии, които не само не допринасят ами и през ум не им е минавало да правят нещо добро за тази държава да получават пари. Защо не настояваме да спрат парите на партиите от държавата. Нека олигархията да им плаща, те така или иначе техни интереси обслужват.
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали ще е този от снимката, или още няколко гербаджии, бесепари или атакисти - разлика никаква! Драстично намаляване на партийните субсидии ни е нужно, а не преразпределение!
95
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
35710 бр е 1 % т.е. 3571000 бр. по 12 лв това са 43 000 000 лв а после няма пари за здравеопазване и образованиеЗАЩО НЕ ПИТАХА НАРОДА ДАЛИ СМЕ СЪГЛАСНИ ДА ИМ ДАВАМЕ ОЩЕ ОСВЕН ЗАПЛАТИТЕ И БОНУСИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ВСИЧКО ТОВА ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИА КОЛКО СА РАБОТЕЩИТЕ? 43000000 КАТО СЕ РАЗДЕЛИ НА РАБОТЕЩИТЕ А НЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ И ПОЛУЧАВАЩИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ КАКВО СТАВА ....