БСП стяга експертно-политически кабинет

Орешарски има списък от експерти, които държи да са министри
Обновена: 16 май 2013 10:46 | 16 май 2013 07:00, Елка Василева
366
БСП стяга експертно-политически кабинет
Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Совалките за нов бъдещ кабинет между БСП, ДПС и "Атака" или "всички срещу ГЕРБ" все още не са започнали, уверяват от трите партийни централи. Но подкрепата за номинацията на БСП за премиер - Пламен Орешарски, расте, пише „Труд“.

Ако ГЕРБ не успее да формира правителство и мандатът дойде при БСП, Орешарски ще предложи кабинет с повече експерти и по-малко политически фигури, твърдят източници от "Позитано" 20.

Въпреки това немалко политици се точат за важни постове. Евентуалното правителство с мандат на левицата ще има две програми. Първата ще е със спешни мерки, които трябва да се изпълнят в първите 100 дни от управлението. Във втората ще бъдат записани задачите на изпълнителната власт за първата година от мандата.

Макар че разпределението на постовете вероятно ще бъде въпрос на договорки между подкрепящите кабинета партии, бъдещият премиер вече имал списък от експерти, които държал да бъдат министри. Според източници на "Труд" сред фаворитите на кандидат-премиера са икономистите Петър Чобанов и Петър Кънев.

За първия се говори, че може да поеме финансовото ведомство, а за втория - икономиката. Името на Кънев се въртеше и през 2005 г. за същия пост, но тогава той остана депутат.

За бъдещ ръководител на реденето на държавния бюджет обаче се върти и още едно име на виден експерт - това на преподавателя от УНСС Стоян Александров.

Той има опит на поста - бе финансист № 1 в кабинета на Любен Беров. След това бе кандидат за кмет на София от левицата през 2003 г., но загуби. Студентите му в УНСС го наричат Малката секира, защото на изпити късал наред.

Случайно или не, в понеделник по негово желание Александров е бил освободен от шефското място в надзора на Търговска банка. През 1994-1995 г. Александров и Орешарски имаха обща консултантска компания за данъчни и финансови съвети.

За поста министър на отбраната се върти името на Ангел Найденов. Той е спец в областта, от години е в ресорните парламентарни комисии и дори е морски офицер.

За мястото в земеделието се спряга Светла Бъчварова - тя бе директор на Селскостопанската академия и зам.-министър в същия ресор в кабинета "Станишев". Не е изключено обаче постът да отиде и при младото лице на левицата Явор Гечев, който бе сред остриетата на партията в атаките срещу ексминистъра от ГЕРБ Мирослав Найденов. Но за него е по-вероятно да бъде предложен за шеф на ресорната комисия в парламента.

Земеделското министерство обаче може да отиде и в непартиен експерт, а и досега в коалиционните кабинети то е било сред ресорите, за които отговаря ДПС.

В БСП надделява мнението, че министърът на външните работи не може да не е политическа фигура. Затова "обичаен заподозрян" е бившият титуляр в МВнР, сега евродепутат Ивайло Калфин. В политическите среди плъзна и слух, че ако има разговори за участие в програмен парламент с извънпарламентарни партии, например с "Движение България на гражданите", постът може да бъде предложен и на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Официалната позиция на формацията обаче е, че няма да участват в преговори за редене на правителство.

За "най-горещия" в последно време стол - този в МВР, отново се върти името на Михаил Миков от левицата. Той пое ресора в кабинета "Станишев" след оставката на Румен Петков, предизвикана от редица скандали около силовото ведомство.

За друг "горещ картоф" - здравеопазването, ще се търси безспорен експерт. Не е изключено и мястото да бъде предложено на служебния министър проф. Николай Петров.

За ресор образование по линия на БСП се въртят две имена - на бившата зам.-министърка Ваня Добрева и на водача на листатата на БСП в Кърджали, който взе и депутатски мандат там Милко Багдасаров. Слуховете обаче носят, че в БСП са склонни да предложат поста и на друга формация - например на "Атака". От редиците на националистите са харесани двама души - проф. Станислав Станилов и бившият шеф на ресорната парламентарна комисия Огнян Стоичков.

Позицията на "Атака" обаче е, че дори и да подкрепят определени политики на програмен кабинет в парламента, не са склонни да делят отговорността в изпълнителната власт, категорични бяха пред "Труд" висши партийци.

Ако левицата предложи мястото на ДПС, вероятно техният избор ще е бившата им зам.-министърка Мукаддес Налбант. Вероятно е обаче и за мястото да се търси номинация от граждански организации - например на силна фигура в академичните среди.

За социалното ведомство пък се върти името на социалиста Драгомир Стойнев, който водеше същата парламентарна комисия в 41-вия парламент. Според източници от синдикатите - дори и на тях да им бъде предложено да излъчат титуляр, те биха подкрепили Стойнев.

За правосъдието се очаква да се търси сериозен външен експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
25
 
! Отговори
истински комунист преди 11 години
В България леви няма. Има само леваци.
17
6
 
17
 
! Отговори
aha, преди 11 години
Левицата ще има две програми. Първата ще е със спешни мерки, които трябва да изпълнят djobovete si s narodni pariВъв втората ще бъдат записани vsichki laji i prazni obeshtania.
16
10
 
14
 
! Отговори
! преди 11 години
До ЯкоАбе не знам, ама ГЕРБ бяха ПЪРВИТЕ, които подгониха незаконното строителство.ФАКТ!
15
19
 
10
 
! Отговори
Яко преди 11 години
ГЕБР също може да предложи супер-експертно правителство:1. Бойко Борисов - министър-председател;2. Цветан Цветанов - министър на вътрешните работи и вицепремиер3. Искра Фидосова - министър на правосъдието4. Калина Илиева - министър на земеделието5. Доброслав /оня, с яйцето/ - министър на отбраната6. Лъчезар Иванов /Лъчо Мозъка/ - министър на здравеопазването7. Момчето от Терминала, "дето играем мачле" - министър на транспорта8 Румяна Желева - министър на външните работи9. Вежди-наздраве
14
3
 
1
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
До до 14родолюбец??? Б Е Ш Е.
13
7
 
21
 
! Отговори
Радой Ралин преди 11 години
Баси държавата щом орешарски ще й е министър- председател...
12
3
 
19
 
! Отговори
Доган преди 11 години
Мен ме пишете експерт по Хидроинженерство, ама ако ще почвате Белене, да знаете че съм и квалифициран като Ядрен експерт
11
1
 
18
 
! Отговори
Субсидии преди 11 години
1-ва точка след свикването на Народното събрание е премахване на незаконните субсидии на всички партии с над 1 % вот! Как може така да обирате българския народ?!... Да върнете и всички милиони, които сте заграбили досега! Пари се получават за свършена работа.
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
50 години "социализъм" не ни ли стигна ве? Преди комунизъм строяхме, а сега какво? Не разбрахме ли, че БКП/БСП сее само разруха и гони само собствените си интереси
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Експерти по краденето. Веднага започва белене и тем подобни удобни за крадене проекти.Такива експерти имат, че чак си имат хидроинженер в лицето на Доган.
8
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре е да се даде възможност на ГЕРБ да състави правителство. Те имат страхотни "експерти". Има още някой и друг отрасъл за продаване на чужди интереси.
7
9
 
38
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
Ако сега Сидеров се изложи и косвено подкрепи червените и турците, предлагам МОЩЕН ШУТ на следващите избори!
6
17
 
38
 
! Отговори
Олеле преди 11 години
БСП наистина винаги са имали подготвени кадри, но за национални катастрофи:1990 Луканов- трагедия 1993 Беров с мандат на ДПС, но те са едно - трагедия1996 Виденов - национална катастрофа2005 Станишев - най-корумпираното управление в историята на БългарияПази боже, да ни управлява коалиция БСП,ДПС и Атака през идните четири години
5
8
 
37
 
! Отговори
Възмутен преди 11 години
Земята на Ботев и Левски отново е робска земя.....ха да ви е честит съвецкия пидер-еврей, рязаната карабина, новини на майчин език и да не забравите да платите Белене !
4
13
 
31
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Оле какви експерти ги е намислииииил, мьстия мрьсна... тьркат си рьчичките и чакат да ЛАПАТ, а вие си гласувайте за зелени и пембени.. сами си я докарахте, народе ***! Като зяпате по цял ден телевизия и каквото ви кажат, като овце следвате... самички си ги натресохте, това е истината, никой не ви е виновен, ни бат Бойко ни никой! Много бьрзо забравихте какво ви докара Станишката! Важното е някой да ви е виновен!
3
11
 
19
 
! Отговори
ОБЯВА преди 11 години
Бойко Методиев Борисов кани Сергей Дмитриевич Станишев на кафе в тоалетната си в Банкя. Осигурен е ток и микрофон.
2
7
 
33
 
! Отговори
ставри преди 11 години
Откриваме седянката.
1
15
 
34
 
! Отговори
Айнщайн преди 11 години
Не мога да го гледам тоя.