Първи срещи за кабинета "Орешарски": Вървим към съгласие!

Нямало "непреодолим антагонизъм" между БСП и ДПС
Обновена: 23 май 2013 14:49 | 23 май 2013 14:41,
192
Първи срещи за кабинета "Орешарски": Вървим към съгласие!
Снимка: БТА

Вървим към съгласие, категоричен бе лидерът на ДПС Лютви Местан по време на първите официални консултации между партията му и левицата. Той предложи още утре двете партии да се съберат на консултации за приоритетите на предлаганото от БСП програмно правителство начело с Пламен Орешарски.

Ние ще очакваме вие да подберете най-подходящите лица, с които да осъществите амбициозната си програма., обърна се Местан към Орешарски. ДПС ще очакват експертно-политически профил на кабинета, категоричен бе лидерът на движението. Местан обаче не желае политически стерилни лица, които според лидера на ДПС са неестествено явление.

Никак не е изключено в него да има и партийни лица, заяви Местан. Той заяви, че трябва да преобладава експертно-политическото над тяснопартийното начало, но все пак не бива да се изключва участието и на партийни лица. Тази уговорка е много важна, за да не събудим нереалистични очаквания, посоти той.

Орешарски се съгласи с тази теза и заяви, че освен експертност лицата в новия кабинет трябва да притежават управленски опит, за да могат да се захванат направо за работа.

Подобна теза изрази и зам.-председателят на БСП и на ПГ на левицата Янаки Стоилов. По негови думи всички бъдещи министри в кабинета ще трябва на носят своята политическа отговорност.

Първият проучвателен мандат беше обречен да завърши по начина, по който завърши, заяви Лютви Местан. По-рано днес президентът Росен Плевнелиев връчи мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а той го върна поради липса на парламентарна подкрепа, макар че обяви имената от евентуалния си кабинет.

Местан отново повтори, че е добре новото правителство да бъде гласувано на извънредно заседание на парламента още във вторник. Той обясни, че стабилността на едно управление не зависи от аритметически сметки, а от самото управление.

Във вторник аз ще мога да предложа подготвен състав на Министерския съвет, уверен е Пламен Орешарски.

Нашите специалисти в различните секторни политики вече подложиха на силен критически анализ резюмето на програмата ви. Отчитаме съгласие по трите ключови думи – държавност, развитие, справедливост, заяви Местан. По негови думи точно тези три думи отчитат провала на ГЕРБ.

По думите на Местан от движението са видели в програмата на Орешарски много тези на тяхната партия.

Лидерът на ДПС разкритикува действията на ГЕРБ веднага след изборите през 2009 – промените в закона за ДАНС и МВР. Ние сме призвани да възстановим нормалната функционалност на ДАНС и да променим законодателната основа, на която стъпи авторитарният тандем Борисов-Цветанов, заяви още Местан. Пред нас ще стои най-деструктивната и най-популистка опозиция за целия период от 10 ноември 1989 година насам, предупреди още лидерът на ДПС.

Той беше категоричен, че Орешарски не бива да влиза в тази реторика и да бъде твърд.

Страната се намира в сложна ситуация, от тази гледна точка програмата не е всеобхватна, а сме се съсредоточили в укрепването на държавността, възстановяване на икономическото развитие и насърчаване на предприемачеството, заяви Орешарски на консултациите днес.

Другият приоритет е социалната политика и солидарност. По думите на Орешарски държавността е базова, а преди да се реализира социалната солидарност, трябва да се развие предприемачеството. Орешарски е оптимист за бизнеса и смята, че ако се създадат необходимите условиям може да се възстанови икономическият растеж. До края на годината, според Орешарски, не могат да се вземат много радикални мерки, защото дотогава трябва да се изпълнява вече приет бюджет, които не дава много подобни възможности. Той повтори, че предстои тежка зима и трябва да се направи всичко възможно, за да се облекчат условията за гражданите. Орешарски сложи акцент и върху социалните придобивки, широко налагани от левицата – помощ за първокласниците, енергийни помощи и увеличаване на средствата за отглеждане на дете.

Лидерът на ДПС също сподели тезата, че възстановяването на демокрацията е основата за преодоляване на социално-икономическата криза.

Местан поиска държавата да се превърне от рекетьор в партньор за българския бизнес. По негови думи и тук са нужни спешни законодателни инициативи.

Като приоритет за решаване на проблемите на бизнеса номинираният за премиер постави облекчаване на административната тежест. По негови думи тези мерки не изискват финансов ресурс. Според Орешарски трябва да се търси и по-добра събираемост, защото през последно време има “разсейване“ на средства.

По-широкият кръг от мерки включва ребалансиране на енергетиката – мярка, която ще започне от първия ден, по-широк достъп до кредитиране. Има мерки за селското стопанство, допълни номинираният премиер. По негови думи трябва да развиваме комплексно селско стопанство, където той вижда създаване на заетост и възможност за растеж.

Другото ключово условия е административната реформа и въвеждане на електронното правителство, заяви още Пламен Орешарски. Той се обяви за рационализация на звената – по-бързи и по-евтини административни услуги.

Има много други мерки, но те са по-дребни и ще влязат в един екшън план след сформиране на правителство, заяви той.

Ние не видяхме теми, които да ни вкарат в непреодолим антагонизъм, въпреки че бяхме маркирали такива проблемни теми, заяви Местан и даде като пример данъчната политика. Припомняме, че левицата се обяви за връщане към прогресивното данъчно облагане, а ДПС е против. По думите на Местан по отношения на философията двете формации имат широко поле на съгласие и такова може да се постигне в кратки срокове.

Аз власт не искам, завърши пък лидерът на БСП Сергей Станишев. По негови думи политическата формация носи своите грехове за последните години. Ако намерим формулата за тази програма, БСП няма да бяга от своята отговорност, категоричен бе Станишев. Той беше категоричен, че държавата се нуждае от стабилност.

С "Атака" имаме редица несъвместимости, припомни още Станишев и допълни, че едва ли "Атака" ще подкрепи правителството. Той обяви, че БСП ще направи среща с България на гражданите и ВМРО. Ще стартираме с ниска парламентарна подкрепа, но ще търсим широка обществена подкрепа, обобщи лидерът на левицата.
 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: ДПСБСПпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
3
 
! Отговори
еаиоа преди 10 години
До byntovnikИскаш народен съд за комунистите? Та той е тяхно творение. Аз пък не искам да ги съдя. Нямам нищо против комунисти, *** и други хомосексуалисти стига да не ги срещам и да не не ми се бъркат в живота. Не искам и да ме управляват, но явно други искат... Народ от мазохисти...
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е БСП на всичко че се съгласят само да са на власт.Всякакви отстъпки ще направят,така,че ДПС ще ги изнудва до безкрайност.Така беше и при тройната коалиция,но лакомията на БСП явно е надделяла над логиката и резултата е налице.
159
2
 
15
 
! Отговори
DNE$.BG преди 10 години
ЕГАТИ МАФИЯТА, НА СНИМКАТА ЛИЧИ СИ ,ЧЕ СА ГЛАДНИ ЗА ВЛАСТ.
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаше купени гласове от ДПС, имаше купени гласове от партия Лидер и от ВМРО. В Монтана аз призовах водачите на листите да подпишат споразумение, че няма да се купуват гласове. При мен дойдоха едва шестима водачи. Виждате за какво става въпрос., сензационно обяви депутатът от БСП. Имало е региони, в които дори наши представители са били принудени да влезнат в тази игра. Самият аз бях изкушаван да влезна в подобни измами. Правилата на играта са такива и не може да се избяга от тях., хвърли бомбата гостът В епицентъра.
157
1
 
4
 
! Отговори
byntovnik преди 10 години
tva sa prestapnicite na balgaria koga shte badat raztreliani izkam grajdanska voina da gi sadim.
156
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на снимката са само убийци на българския народ
155
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея там за кви се имат/ Знаят ли, че костщмите им са купени с наши пари, изкарани с пот на челотот? Докога си мислите, че ще ни лъжете??? ВЪН НА УЛИЦАТА, НАОРЕДЕ! Да не позволяваме да ни се случи онова, което стана по-предните 4 години, щото тогава нито лев в джоба си видях, нито лев някъде в моя град!
154
9
 
3
 
! Отговори
vanko84 преди 10 години
Плевнелиев: Впечатлен съм от програмата на Орешарски ще бъде по добре
153
2
 
7
 
! Отговори
До на баба Ванга баб преди 10 години
Видяхме експертите на най-голямата партия колко експерти са.Такава неграмотност и липса на компетенция,такива мафиотски похвати,такова потъпкване на човешки права,такъв глад,мизерия,самоубийства и лъжи до сега не е имало.Да не говорим за купените *** гласове.Ако трябва да избирам м/у *** и турци,ще избера турците-те поне са грамотни.
152
6
 
5
 
! Отговори
груба сметка преди 10 години
ако приемем,че имащите право на глас са 6950900,което в никакъв случай не може да е вярно,то дпс са взели (купили) 380000 гласа.Това е общия брой живеещи в районите Младост и Люлин на София.И понеже повечето гласове са от Турция и *** махали на България,то аджеба къде са тръгнали да управляват в Република България.
151
3
 
5
 
! Отговори
на баба Ванга баба и преди 10 години
100% ще има нови избори и тогава резултатите ще бъдат много по- различни.Няма начин този кабинет да оцелее.Улицата ще го помете.Ако бяха отговорни пред народа и държавата,двете най-големи групи щяха да се обединят и да съставят кабинет от експерти,които да изведат България от кризата и да я направят демократична стабилна икономика.Без участие на турци и псевдонационалисти.Айде до нови избори наесен.
150
1
 
3
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
ПО МИНИСТРИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕМ...!...Ако Орешарски се огъне и1.Състави Лобистки Кабинет с Министри "ВЕРНИ НА ПАРТИЯТА"2.Започне да си губи времето с евтини популистични трикове(пример: новата евтина тарифа на тока )3.Не започне незабавно да работи по Приоритетитеще бъде издухан Зимата от първите високи сметки за ток......ДОБЪР РЕЗУЛТАТ ОТ СОЦИЯЛНИ МЕРКИ МОЖЕ ДА ИМА САМО ПРИ ФУНКЦИОНИРАЩА ИКОНОМИКА ,СЪБИРАЕМОСТ ОТ МИТНИЦИТЕ И РЕАЛЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ ГОЛЕМИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТИ У НАС....
149
0
 
4
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Хан Татар писмо изпрати,писмо изпрати до кмета -да колят крави ялови,да пекат пещи хлябове,да точат вити баници,че Хан Татар с войска ще мине,войската да му нахранят.Той не ще крави ялови и не ще пещи хлябове,само си иска Хан Татар едно ми младо девойче,с него да си вечеря,с него да се шегува.Събрали са се селяни,събрали, та се питали,коя ли мома да дадат,коя ли майка да плаче,кой ли баща да жали.Най-после те са решили,да дадат Янка хубава.Тя няма майка да плаче и няма баща да жали,Янка е клето сираче.Решили и я изпратили.Хан Татар Янки думаше:
148
5
 
4
 
! Отговори
Смех преди 11 години
Ще си имаме президент управляван от Борисов и премиер управляван от Станишев.Най-важните постове в държавата са заети от марионетки.Такава пародия никъде по света няма.
147
3
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Българи излесте на улицата и не допускайте ТУРЦИТЕ И КОМУНИСТИТЕ ДА НИ ПОГРЕБЪТ.
146
3
 
22
 
! Отговори
Марияна преди 11 години
Заслужаваме си съдбата защото допуснахме комунистите и турците да ни командват. Кака може да сме толкова лекомислени та навсякъде комунизма си отива а ние го връщаме. Бог да пази България и българския народ който е крайно време да се събуди .Нека ни командват турците и жална и майка на България.
145
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е Пеевски ако стане министър на вътрешните работи,Цветанов ще ни се види ангел небесен.
144
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОКЛУЦИИИ - ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ.....!!!!!!!!
143
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Parvata rabota na Oresha e da dade Cvetanko za prokuraora za razbivaneto na GERB, zlepostavianeto na Borisov i obrugavaneto na Bulgaria s koeto doprinese v deniat za razmisal da se zamislime oste vednaj i zabravim za GERB. Cecko e tozi koito taka se bese zasilili v zolumite 4e se nespre i u deno za razmisal; raz-misal, dvaj-misal i ritnik na Cecko po gazupeto
142
1
 
13
 
! Отговори
gogo преди 11 години
Нямало "непреодолим антагонизъм". Че как ще има бе другари, съвсем доскоро в тройната коалиция ДПС-БСП задружно грабеха държавата в такива невиждани размери, че Европа се видя в чудо и ни спря всички фондове.