Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев

Президентът пресметна, че плащаме три пъти по-евтино от датчаните
Обновена: 28 май 2013 16:12 | 28 май 2013 13:47,
789
Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев
Снимка: БТА

Длъжни сме да преосмислим начина, по който адресирахме енергийната тематика в България, обяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с еврокомисаря по въпросите на климата Кони Хедегор участва в откриването на дебат за икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно и нисковъглеродно общество в България.

"Енергията в България е най-евтина в Европа, тя е три пъти по-евтина от цената на тока в Дания, два пъти по-евтина от цената на тока в Англия, в Германия - защо тогава хората излязоха да протестират срещу високи сметки за ток, какво се случи, какво се обърка в нашите стратегии, така че въпреки поддържането на най-ниската цена, хората да бъдат толкова недоволни", попита президентът и добави, че е абсолютно убеден, че отговорът се крие в правилните или съответно неправилните приоритети.

Плевнелиев определи като "приоритет на приоритетите" на бъдещото правителство този, свързан с нова енергийната политика на България - устойчива, с мисъл за следващите поколения и с мисъл за ефективност.

Още по темата
Той отбеляза, че най-евтината енергия е икономисаната и имаме "златен шанс" да санираме жилищата в страната.

"Неслучайно служебното правителство постави като много съществена тема създаването на единен национален орган за управляване на мащабната българска програма за енергийна ефективност, която искаме да започнем", каза Плевнелиев и отбеляза, че досега винаги е работено на "парче", което не е добре.

Държавният глава посочи, че е доволен от факта, че държавата си е поставила ясни цели, като посочи, че те са изпълними до 2020 г. и ще бъдат изпълнени.

"Дали сме заявка за 16% дял възобновяеми енергийни източници до 2020 г., 20 на сто подобряване на енергийната ефективност и с 20% намаляване на емисиите от парникови газове", похвали се Росен Плевнелиев.

В присъствието на еврокомисаря по въпросите на климата той заяви, че в ЕК винаги сме виждали много обективен и коректен партньор, а не началник или някой, който само да ни сочи проблемите.

На свой ред  Кони Хедегор отбеляза, че в страната ни енергията се използва много неефективно и за дадена производствена нужда е необходима 4-5 пъти повече енергия в сравнение със средното потребление в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


789
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
658
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Датчаните стоят на тъмно,затова са такива едни бледи.
657
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** алчни, аз съм сравнявал тукашна сметка със сметки на западняци и Американци, те имат горе долу същите сметки с по високи цени... защото ние започнахме да плащаме и реактивна енергия, което не се прави почти никъде по света, за битовите абонати.
656
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Токът ни не е евтин, мръсни долни ***. От както сложиха новите електромери, се плаща и реактивна мощност и токът ни реално е по скъп отколкото на западняците. Мръсни ДОЛНИ *** са нашите управляващи. Всичките до един са за убиване... а народа си трайка и чака да го стрижат.
655
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голяма тъпотияяя!!!!Виж ДОХОДИТЕ на българина, но не на мутрите...И не се излагай повече...
654
0
 
1
 
! Отговори
dina petrova преди 10 години
Господин, Плевналиев,що за лицемерие?Българите протестират защото за да си платят тока дават три четвърти от заплатата си, а в Дания например е достатъчно една тридесета от заплатата на датчанина...Надявам се да ви е станало ясно най-после защо хората в България протестират...
653
1
 
15
 
! Отговори
Якорита Уташака преди 10 години
>Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев.Плевнята ***, пък президент, чудят се хората.
652
1
 
4
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Плевньо похлупена, плащаме три пъти по-малко от датчаните за електроенергия, ама получаваме 30 пъти по-малки доходи от тях. Като искате да изравните цените на електричеството с тия на запад, изравнете и стандартът на живот тук с тамошния. Иначе си правим Голодомор, българска изработка.
651
1
 
2
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Да бе, евтин бил тока. Този определено не живее в БГ. Най-скъп ток плащаме тук. Ама роската това не го знае.
650
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова е евтин тока,че през зимата се равнява на една заплата.Какво ще ни спаси толкова санирането,температурата се вдига с 2-4 градуса.А пък конденза от прекрасните дограми ти докарва мухъл ,болести и нови разходи за мазане,тапети и лекарства.
649
1
 
11
 
! Отговори
pink преди 10 години
Тоя когато и да го видиш на улицата, да му удариш ей така два шамара профилактично.
648
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kakvo ti e evtino ya se ogledai kade si che mai ne si na yasno
647
0
 
5
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Той тези глупости ги е говорил само защото е трябвало нещо "умно" да каже пред чужденците. Не вярвам да не знае разликата в доходите на българите и западняците. Той иска да се докара пред европейските еколози и не му пука какво мислят българите, нито как преживяват. Типичен представител на българския "политически елит".
646
0
 
6
 
! Отговори
Ха-Ха преди 10 години
И това ни било президент, защо не си зададе простия въпрос с доходите в нашата страна какво може да се плаща и как живее 60% и повече от населението и това да сравни с европейските държави, а не да говори безсмислици и дъ си задава *** въпроси.Боже пази България от такива управници и ние очакваме , че ще се оправят проблемите.Не става, той не си задава правилния въпрос и как ще се получи правилния отговор.
645
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, първо да слезе на земята и след това да си говори простотиите недомислени, защото на всички ни писна от безумните му брътвежи! Както и от тези на останалия политически "елит".
644
4
 
0
 
! Отговори
хе-хе, преди 10 години
Той се чуди...Ами да му обясня аз - това с тока беше партизанската война на комунистите, защото ББ им развали къщичката (vz Белене) - сега нека се чуди
643
0
 
17
 
! Отговори
Тишо преди 10 години
Само човек , който не си знае парите може да каже такива неща.Плевнелиев,слез на земята и виж как живеят по-голямата част от хората! Какви са доходите ни- това знаеш ли го???? То и данъците, и здравеопазването ни и още много неща сравнени с нормалните държави са по-ниски. Пак повтарям, погледни ДОХОДИТЕ НИ и тогава се чуди!
642
1
 
24
 
! Отговори
stark преди 10 години
А заплатите ни европейски ли са? Да не говорим, че Дания е с най-голям стандарт на живот в цяла Европа! Какви са тези безмозъчни сравнения!
641
1
 
15
 
! Отговори
AAA преди 10 години
Президентът да си беше направил труда да сметне и колко по-ниски са ни заплатите от датските, а не да чете статистиката като дявола евангелието. Аман от промиване на мозъците!
640
0
 
12
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Приятелю, токът ни не е много скъп, но преноса е ненормално скъп! На ръце ли го носят тия от ЧЕЗ?
639
0
 
0
 
! Отговори
Star komsomolski преди 10 години
Kauzi,Prioriteti...bla,bla...