Що за здравен министър иска връщане на пушенето?

Социалните мрежи потресени от Таня Андреева
Обновена: 30 май 2013 13:49 | 30 май 2013 13:49, Красимир Ангелов
159
Що за здравен министър иска връщане на пушенето?
Д-р Таня Андреева подкрепи либерализирането на режима. Снимка: БТА

Истинска вълна от недоволство в социалните мрежи предизвика изказване на новия здравен министър Таня Андреева, която обяви при своето встъпване в длъжност, че правителството ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при строги условия и контрол.

"Народното събрание е законодателният орган, а от днес по-скоро ще изпълнявам законите, които то приема", посочи д-р Андреева в отговор на зададен въпрос за промените в режима за тютюнопушене.

“Запомнете това лице - то е на д-р Таня Андреева. Единственият здравен министър в света, който подкрепя тютюнопушенето”. Този слоган със снимка на новата министърка обикаля от снощи Facebook.

“Пуша, но много държа забраната за тютюнопушенето да остане! Както от грижа за себе си, така и за другите! Иначе това си е поредното потвърждение на това, че от НС смърди лошо”, е написал потребител.

"И аз пуша, но мисля, че интелигентното поведение е да си остане забраната! Мисля, че това, че хората нямат пари, е главен проблем да не ходят по заведения, а не толкова цигарите!", допълва мнението му потребителка част от групата "Можем ли да променим нещо".

Коментарът на новия здравен министър среща и далеч по-остри реакции сред хората.

Още по темата

"Тази е срам за човешкия вид - в 21-ви век да защитава тютюнопушенето. Що за здравен министър има подобна логика и в що за извратена вселена би съществувал!?", пита Мариан Петков. "В тъпотиите винаги сме първи .Още не е седнала на креслото и започна да изпълнява мутренски поръчки", пишат още във "Facebook".

Макар и далеч по-малко, срещат се и привърженици на идеята за връщане на стария режим за пушене на обществените места.

"Въобще не е продала белия ми дроб. Ако искам, ще ходя в кръчми за пушачи, ако искам за непушачи - изборът си е лично мой", смята привърженик на отпадането на забраната на тютюневия дим в заведенията.
 
Глобалната епидемия от тютюнопушене всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души, които не са пушачи, но са потърпевши от вредното вторично въздействие на цигарения дим, предупреждава Световната здравна организация по повод утрешния 31 май, който се отбелязва като Световен ден без цигарен дим.

Изследвания показват, че в Европейския съюз тютюнопушенето причинява смъртта на повече от половин милион души всяка година. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи в ЕС, могат да бъдат приписани на тютюнопушенето.

В България Законът за здравето забрани от 1юни 2012 г. тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, както и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1 500 лева, а при повторно нарушение - от 3 000 до 10 000 лева.

Въпреки това у нас има определени обществени нагласи за смекчаване на тези драконовски мерки срещу тютюнопушенето. "Атака" вече е внесла в деловодството на парламента предложение за отмяна на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

За подобни нагласи намекна и новоизбраният премиер Пламен Орешарски, който посочи, че вариантът с либерализирането на тютюнопушенето е да се намери балансирано решение, което да удовлетворява и едната, и другата група в обществото.

По данни на бизнеса - за последната година близо 30 хиляди души са загубили работните си места от въведените мерки, а много частни заведения са фалирали поради липса на посетители вследствие забраните, като загубите на собствениците на подобни заведения варират между 200 и 300 млн. лева за последната година.

Според данни от допитване на сайта на Министерството на здравеопазването обаче става ясно, че 84 на сто от българскитеграждани са "за" пълна забрана на тютюнопушенето на обществени
места, а за "частична забрана" - около 12 на сто. "Против" забрана на тютюнопушенето на обществени места са гласували около 4 на сто.

Национално представително проучване на Министерството на здравеопазването показва, че през 2011 г. броят на пушачите у нас е намалял незначително с няколко процента. През 2010 г. активните пушачите сред населението са били 41 на сто, през 2011 г. - този процент вече е 39 на сто.

Като основни причини за тази тенденция се посочват мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, както и поскъпването на тютюневите изделия.

Като тотални непушачи са се определили около 50 на сто от мъжете и близо 70 на сто от жените у нас.

Други изследвания на здравни експерти отчитат, че само за последната година у нас заради пълната забрана на тютюнопушенето са регистрирани около 1 600 инфаркта по-малко в сравнение с предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
2
 
! Отговори
вяра преди 10 години
хНовата министерка е слаб доктор, сменя господарите си и никои не би могъл да уважава неината некомпетентност. Питаите лекарите в "Тина Киркова".
138
0
 
5
 
! Отговори
Ценител преди 10 години
БСП ги влече неудържимо "изтока"-пък бил той и ориенталския, с типичното пушене. Затова няма значение дали лекари са техни министри на здравето или не.
137
1
 
6
 
! Отговори
Tanya преди 11 години
Аз съм пушач, но също и гражданин и майка, и съм против пушенето в заведенията. К/о съм в къщи излизам да пуша на терасата, т.е. не е проблем да го правя и когато съм на заведение. Пуша по-малко, което е добре за здравето и финансите ми. Вече не се притеснявам да отида на заведение с 4 год. си дете, з/о сега не го тровя в тези "лисичарници". Така че сега оставям повече пари в заведенията, отколкото когато ходех сама и стоях на едно кафе и цигари. Няма да фалират от това, а заради бедността ни.
136
1
 
7
 
! Отговори
31686 преди 11 години
Не мога да повярвам. Това е престъпление. Да се връщаме назад, след като вече сме направили крачка напред. Никога не трябва да допуснем отново да се пуши кой където си иска. Аз се дразня, ако се пуши по спирките и бягам от пушачите като от ....ох, да не уточнявам...
135
0
 
3
 
! Отговори
ремедиум преди 11 години
До Информиран изборЗначи ако има много пушачи - ще има повече свободни работни места в България (безработицата ще намалее). *** повечето пушат - трябва да изчезнат (много добре, даже перфектно). А населението на България ще намалее на 2 милиона (горе-долу), защото всички смръдливи пушачи ще гушнат букета. Май ще има полза от пушенето. Ще трябва само ние непушачите да се пазим много активно от тях.
134
0
 
8
 
! Отговори
Трендафилова преди 11 години
Не и прави чест да се обърне към предшественичката си Десислава Атанасова с думите "Моля ви не ме наричайте КОЛЕЖКЕ "....
133
0
 
4
 
! Отговори
Borko преди 11 години
С една дума в тая държава министри, политици ( най вече ) никой от тях не знае какво точно иска и кое е правилното за държавата ни. Или можем да го наречем, все някой от тях има някоя лична изгода за да променят постоянно някой си закон. Това е самата истина! А и не само с тютюнопушенето, ще видиме още доста неща които ще ги променят. Важното е да им върви техния БИЗНЕС, кой ти мисли народа...
132
0
 
25
 
! Отговори
Непушач преди 11 години
Интересно ми е, защо заведенията разчитат на тютюнопушенето като фактор за привличане на клиенти, а не да речем на добра кухня, уютна обстановка, вежливо обслужване и народни цени???
131
0
 
7
 
! Отговори
Все тая преди 11 години
Аз до сега на едно място не съм видял да се спазва забраната за пушене, така, че за какво говорим изобщо все тая дали ще отпадне или не. Така или иначе си се пуши. Да не говорим, че в повечето градове има негласно споразумение да си затварят очите проверяващите и то от техните шефове да не тормозят заведенията.
130
3
 
6
 
! Отговори
Teodora преди 11 години
Новият здравен министър Таня Андреева, която обясни желанието си да либерализира цигарения живот у нас, поясни, че скоро ще разреши пушенето за завършилите начално училище, а също така и консумацията на алкохол."И без това те си пият и пушат. По-добре е да е разрешено, а като извикат линейка да ги реанимира, да имат право да я пребият, защото и без това го правят" - обяви д-р Андреева, окрилена от новия си пост.
129
10
 
5
 
! Отговори
Йоана преди 11 години
глупости , на мен забраната ми повлия да пуша повече,единственото което направи този закон е да обърне хората на пушачи-непушачи ; да разнасяме повече бацили(като пушим зимата навън) и да подпомага корупцията като си плащат заведенията,за да не идват проверки и малките квартални капанчета да затворят
128
0
 
9
 
! Отговори
Таня преди 11 години
До НепушачСъгласна съм,че всеки избира да пуши,или да не пуши. Важното е да не уврежда директно здравето на останалите. С какво право пушачът отнема правото на непушача да не гълта цигарен ди
127
1
 
13
 
! Отговори
Таня преди 11 години
До ДимичДраги,през последните 4 години,бизнесът ти бе принуден да излезе на светло ,както си е редно. Криза е,хората се страхуват да харчат парите си. Ето защо и печалбата ти е намаляла. Просто,свикни да живееш без да нарушаваш законите и няма да ти тежи толкова.Ако Бойко Борисов беше останал във властта,досега да си свикнал.Но,нищо...Ще издържим няколко месеца.А ти не се разглезвай - спазвай изискванията! Така на всички ще ни е по-добре! И...без цигарен дим,моля!
126
0
 
6
 
! Отговори
Непушач преди 11 години
Едно нещо разберете.Всеки сам решава дали да пуши.Намалената покупка на цигари се дължи на кантрабандата!!!!!!!!!!!!
125
0
 
9
 
! Отговори
Peter преди 11 години
Пълна пумия!!!Нали сте леви бе?Премахването на този закон е изцяло дясна постъпка!Явно на Станишев и Турците контрабандните цигари трябва да се продават повече и този ход само ще помогне...*** ЗА БСБ - ДВА ЗА ДПС - ТРИ ЗА АТАКА!МРЪСНИ КОМУНИСТИ И ТУРЦИ!!!
124
1
 
5
 
! Отговори
А преди 11 години
До Гюро Михайлов първиТи си *** като галошИзобщо не ни дреме колко далавераджии и наркодилъри са фалиралиЕле па у смотаното Филибе...вие и без другото сте нон - стоп в София..Като не ти изнася - марш в Мозамбик. Там пушат...
123
1
 
8
 
! Отговори
ариел преди 11 години
тая КУ-ВА не иска намаляване на ДДС на 9 %на лекарствата,колкото е на сини,жълти и червени бандити/хотелиери и ресторантъори/а гледа как да измори българите!Колкото по- малко хора по -лесно се се лекуват!
122
0
 
6
 
! Отговори
Сергей преди 11 години
До АнонименАми тези бедни,отрудени хора могат да копаят и садят картофи например . Да ама кой да се ангажира да осигури продажбата им и да не се внасят от чужбина ,като далаверата е малка . Да ама ще кажете,какво ще прави тогава Булгартабак, ами какво ще правят трафикантите на безбандеролни цигарки,ами как митничарите ще си градят имотите.Боже каква безработица ще настане в грешната ни държавица.Ами то цялата и икономика на туй лежи!
121
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Гюро Михайлов първиГюро ,спомняш ли си един известен американски рекламчик на цигари,от какво си отиде ?Ами от рак на белият дроб. Знаеш ли случая на стюардесата осъдила авиокомпанията в която работила,защото заболяла от рак на белия дроб и след това забраниха пушенето в самолетите по света!
120
1
 
8
 
! Отговори
Пушек над водата огъ преди 11 години
До Гюро Михайлов първиСамо ,че кой пушач остава на 5 цигари дневно,рано или късно почва да гони кутията !!!! А ако се съберат накуп 10 пушачи и пуфкат даже само по цигара ,какво се получава ?!