Депутатите обсъждат промени в Закона за ДАНС

Поканиха на заседанието Орешарски и двама министри
Обновена: 31 май 2013 09:46 | 31 май 2013 09:46,
10
Депутатите обсъждат промени в Закона за ДАНС
Снимка: архив, БТА

Депутатите обсъждат днес на първо четене промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”.

Константин Ципов от ГЕРБ предложи на днешното заседание да бъдат поканени премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и временно изпълняващият длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев.

В крайна сметка председателят на НС реши да ги покани в пленарната зала.

Ципов поиска и днешното заседание да се предава пряко по БНТ, за да се види дебатирането по този толкова важен законопроект. Предложението беше прието само с три гласа против.

Законопроектът е внесен от Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров. Той предвижда възстановяването на правомощията на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и превръщането му в орган както за защита на националната сигурност, така и за ефективно противодействие на трансграничната и на вътрешната организирана престъпност и корупция.  Според вносителите това е основна цел на закона.

Законопроектът предвижда преместване на небеизвестната агенция ГДБОП от Министерството на вътрешните работи към ДАНС.

Предложениеният законопроект предполага ДАНС да извършва разследвания в пълния обем на тази дейност по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс.

Депутатите настояват и за промяна на начина на избиране и освобождаване на ръководителя й. Предлага се отговорността за това да поеме Народното събрание. Изборът и освобождаването на председателя на ДАНС от парламента по предложение на министър-председателя ще даде допълнителни гаранции за ефективен парламентарен и граждански контрол, се посочва в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ДАНСзакондепутати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До georgi.ishkitiev - Да, това е най-важното в България - ДАНС. Нали др. СерГей го създаде, за да защитава монополите и крадливите си съпартийци от тъпите Българи. Уж при Цецо беше полицейска държава, пък чингизите от БСП и ДПС първо за тях си заработиха. То разбира се бандитски партии за бандитите само работят. Там всичко е секретно и така изобщо никой незнае кой какво прави и за колко го прави. Но пък минималната и средната заплата за шараните дето работят, не са секретни.
7
0
 
2
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Махнаха мутрите - дойде ДАНС. Сега вече ДАНС имат и закрила от закона да правят каквото си искат. Хубаво ми е да живея в България, но тези хора ще ме принудят да се махна.
6
0
 
3
 
! Отговори
Национален протест преди 10 години
Тази неделя от 12:00 Национален протест срещу кабинета Орешарски. ВЕЧЕ СМЕ 16 000 ПОТВЪРДИЛИ! ИМА И НАД 130 000 ПОКАНЕНИ! НОВИНАТА ЗА ПРОТЕСТА СЕ ПОТУЛВА ОТ ЕЛЕКТРОННИТЕ И НЕ САМО, МЕДИИ! facebook com/events/532165210163884
5
1
 
3
 
! Отговори
Protestirasht преди 10 години
Протест срещу Олигарски - 02 юни 2013, 12:00, пред Народното събрание:
4
8
 
8
 
! Отговори
xerth преди 10 години
Да ви е честито, частната служба на БСП ще има нови правомощия :)
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много добре, че закриват и уволняват стършелови гнезда в МВР, където има доста бойковисти и костовисти, които разполагат с много власт и подслушване и могат да саботират новата власт.
2
7
 
12
 
! Отговори
Партизанина преди 10 години
Мале-е-е-е , е те сега ще стане интересно,ако дадат на ДАНС да разследва цуцето и будата са направо в пандиза!
1
3
 
21
 
! Отговори
тъпчо преди 10 години
Гледам го в момента на живо. Очаквам Ал.Петров за изказване:))))))