Властта мъдри нова организация за слухтенето и следенето

От БСП и ДПС предлагат създаване на агенция ДАТО извън МВР
36
Властта мъдри нова организация за слухтенето и следенето
Снимка: архив, Guetty Images

Управляващите са на път да създадат чисто нова структура, която да се занимава с подслушването и проследяването, става ясно от проект за промени в Закона за специалните разузнавателни средства, съобщава bTV.

Документът се появи във вътрешните страница на сайта на парламента във вторник, без дори да бъде предварително анонсиран. Вносителите на промените са водещи лица от ръководството на БСП и ДПС – Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков, Христо Бисеров, Младен Червеняков, Атанас Мерджанов и Камен Костадинов.

След прехвърлянето на ГДБОП от МВР към ДАНС, новите управляващи възнамеряват да направят още една поправка – да извадят от вътрешното министерство добилата скандална слава в последните месеци дирекция СДОТО. Всъщност подобна идея бе лансирана от БСП и ДПС в разгара на скандала с незаконното подслушване, в който основно действащо лице бе бившият вътрешен министър Цветанов.

От документа на сайта на народното събрание става ясно, че двете водещи партии в парламента  смятат да извадят „подслушвачите” от МВР и да ги обособят в отделна агенция, която да е на подчинението на Министерския съвет. Новата структура ще се казва Държавна агенция „Технически операции” , или съкратено - ДАТО.

Предвижда се служителите на новата агенция да работят по осигуряване, разработване и прилагане на специални разузнавателни средства, наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване, филмиране, белязване на предмети и изготвяне на психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред.

Начело на ДАТО ще застане ръководител с четиригодишен мандат, който ще се назначава от парламента по предложение на министър-председателя. Председателят ще има двама заместници, които се назначават от премиера.

В проекта е записано, че ще бъде създадено бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което ще следи за дейността на ДАТО. То ще е в състав от пет члена, които също ще се избират от парламента.

Дейността на бюрото пък ще се контролира от новата постоянно действаща комисия в парламента за контрол на службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: МВРДАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
19
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
Другарю, ти в кой век живееш??? Кой себе уважаващ се бизнесмен ще наема и разчита на МВР да му следи някой???? За тази цел си има напълно частни и неполитизирани фирми. Плащаш, поръчваш и получаваш каквото ти трябва. Цени от 60 лв за телефонна разпечатка, 200 лв за съдържание на СМС (качиха цената щото служителите в комуникационните фирми с право на достъп са ограничени и някои ги е страх да не ги хванат), през 1500 лв за аудио видео профилиране и нагоре... нито МВР ти трябва нито има значение
4
2
 
35
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
И какво е правил ц.ц с МВР ? Че така че никой от тия дето го плюят не успя да каже точно какво е правил....
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Представяте ли си Пеевски ще мъдри функциите и мястото на тази свръхважна структура с основна роля за разкриване на тежките криминални и икономически престъпления. Даже от сега си знайте, че тази структура с ще се намира там и при който, Местан, Доган, Пеевски и накрая Станишко ще могат да дърпат конците и да решават кой да се подслушва и проследява. И накрая на този мандат с тази власт банкера -покровител на Пеевски може да разплаче Абрамович в класацията на световни богаташи.
2
0
 
30
 
! Отговори
избирател преди 10 години
Бе удъртях и не схванах,защо са и избори на тая държава.Едни и същи гадове,ама под различен цвят.Ама все шепа разбойници от 20 и кусур години.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже Господи......