Кабинетът заварил "цветущи" финанси

Лятото министрите без почивка, само по седмица и то не заедно
Обновена: 5 юни 2013 20:01 | 5 юни 2013 14:28, Веселина Йорданова
181
Кабинетът заварил "цветущи" финанси
Пламен Орешарски (ц), Хасан Адемов (л) и Петър Чобанов. Снимка: БТА

Кабинетът на Пламен Орешарски заварва „цветуща“ финансова ситуация, съобщи кратко и ясно финансовият министър Петър Чобанов след първото заседание на правителството.

Вратата „допълнителни разходи“ към момента не може да се счита за отворена, отряза той всякакви надежди за още пари. Министърът заяви, че към момента рисковете са за допълнителен дефицит в размер на 2.4% от БВП.

Чобанов заяви, че съществуват рискове и пред приходната, и пред разходната част на бюджета.

Стана ясно, че редица разходи са отлагани, за да бъдат извършени от следващо правителство. Основен проблем са както просрочени задължения, така и искания за допълнителни разходи от отделните ведомства. Към момента, стига да няма решения от предишния кабинет, отговорът е "Не", заяви финансовият министър. Исканията за още пари възлизали на 830 млн. лева.

Чобанов посъветвал министрите в тази тежка ситуация да търсят възможности за оптимизация на разходите.

Това лято министрите няма да излизат в отпуска, съобщи премиерът Пламен Орешарски след близо четиричасовото първо заседание на правителството. Все пак Орешарски им отпусна по една седмица, но не заедно, така че Министерският съвет да работи непрекъснато.

Още по темата
Дълъг срок за достигане на средноевропейски доходи даде премиерът. Според него обаче сроковете са по-кратки, за да се усети промяна.

Имаше събрани наистина много точки, повечето от които върнах по отделните министерства за актуализиране, така съкратих значително дневния ред, похвали се Орешарски.  Той отчете „дълга оперативна работа“ извън редовното заседание.

Още следващата седмица ще бъде организирана среща с работодатели, синдикати и неправителствен сектор. Целта е да се съберат предложения за облекчаване на регулаторните режими за бизнеса и за намаляване на административните такси.

Преди дни премиерът посочи сред най-неотложните мерки, освен пакет за подпомагане на уязвимите групи, и цялостен преглед на отношението на администрацията към бизнеса, за да се облекчи натискът върху него. Кабинетът прие вече социалните мерки, които включват ръст на помощта за първокласници на 250 лева, разширяване на броя на получаващите помощи за отопление и подкрепа на предложението за повишаване на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години на 310 лева от 1 юли.

Равно третиране на икономическите субекти в нова бизнес среда обеща и финансовият министър Петър Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
5
 
! Отговори
Като ги гледам преди 10 години
народните ни представители в парламента - чак сега стоплих и започнах да разбирам скрития смисъл на думите на Паисий - "....поради що се срамуваш да се наречеш българин"
145
3
 
5
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Той и Виденов беше написал една "бяла книга" и после си спомняме какво стана.
144
2
 
7
 
! Отговори
Младенова преди 10 години
Непрекъснато се говори за облекчаване на административния натиск върху малките и средни фирми. Нищо не е направено до момента. А има много неща които могат да се направят. Безумно е да се изнудва една малка фирма с персонал 2-3 човека да сключва договор със служба за трудова медицина. Да плаща, а нищо да не получава в замяна. Известно е, че тези служби се размърдват само ако техни "клиенти" имат проверка от инспекцията по труда.
143
4
 
2
 
! Отговори
по пътя преди 10 години
До james1Че е *** ние това много добре го знаеме,ама народа български иска да го управляват *** и комунисти.Нашите бащи и маики все още се надяват социализмът да се върне и всичко да е както преди ноември 89г.И колкото и да им обясняваш,че това е невъзможно,по-твърдоглави стават.Няма спасение!!!
142
9
 
10
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Не така господа не с рога. От правителството още не са пръднали а казвате че мирише. Омразата е лош съветник.Дайте им време и ще видим и съдим тогава. ББ нали им даде 100 дена защо ?бързате преди любимеца си.
141
5
 
9
 
! Отговори
Левски-КЗЦ преди 10 години
Казано на обикновен български: "Не очаквайте нищо от нас или да става каквото ще!" Това си избрахте, щото аз не гласувах за Тях.
140
7
 
17
 
! Отговори
tribun преди 10 години
Положението е трагично,но те изглеждат доволни,сигурно е останало и нещо за тях да откраднат.
139
3
 
10
 
! Отговори
Хихи преди 10 години
"Лятото министрите без почивка, само по седмица и то не заедно" - еех, няма да има гейски почивки :D
138
2
 
15
 
! Отговори
WhenYou преди 10 години
Като гледам на кабинетът най-големите му проблеми са кой кога защо и с кого е летял. Може ли да се напишат букварчета на турски. Как да премахне забраната за тютюнопушенето. Може ли да се купи някоя друга медия да има яко промивка на мозъци...
137
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле, леле - турчин министър! ДПС трябва да се забрани с референдум, щото друг начин няма! Каква стана тя! България пак трябва да се освобождава ама този път от какви ли не! ...то българи не останаха в държавата, те са по чужбина и повечето се срамуват да се нарекът такива! Но трябва да се борим за България и правото да живеем достойно в родината си! Срам за продажните ни политици, които откъснаха българина от земята му! А с такива проруски, проамерикански, проеврейски... продажници ще е тудно.
136
9
 
15
 
! Отговори
Елена преди 10 години
До инженер 135:И аз това питам.Няма какво да ги чакаме повече,видя се,че затъват в лъжи.Сега всички пред урните,а не БСП(60+),турци и *** да избират парламент.
135
5
 
22
 
! Отговори
по пътя преди 10 години
Някой знае ли държава в Европа с цветущи финанси:Испания,Италия,Гърция,Ирландия, Кипър а вече и Франция,всички изпитват огромни затруднения.Та какво остава за нас-неразвита пост-кумунистическа държава,в която вече и годния човешки ресурс е на привършване!
134
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уж цветущи, пък: "Кабинетът намери близо 27 млн. лева за социални мерки" А сега де...
133
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА иначе тези мерки за ,които се говори няма да имат никакъв ефект
132
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДо явните "интелигентни" гербери:Като всичко е наред с финансите защо Боко се отказа от Дянков? Аз с хода на Боко да жертва Дянков виждам признание за лоша политика
131
9
 
17
 
! Отговори
ЦК на БСП преди 10 години
Има,няма пари в бюджета, за пенсионерите,безработните и майчински за многодетни *** ще намерим.Нали те са бъдещето не само на БСП,но и на България и трябва да се подкрепят. А на на вас работещи данъкоплатци ще ви скъсаме ГЗа от данъци ,за да дадем на гореспоменатите ни верни гласасоподаватели.
130
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не е цветущо от къде намерихте пари да ги раздавате?
129
10
 
21
 
! Отговори
сатър преди 10 години
Хайде сега БСП да свалят цените на тока,храните ,бензина и да вигнат заплатите,като са толкова компетентни.Дръжки. И едно работно място няма да създадат,освен за роднини.Безработицата ще продължи да расте,докато не ги свалим лъжците.
128
9
 
21
 
! Отговори
не син преди 10 години
Смешници ! Ще раздадат доста пари и толкова ! На майки,помощи,минимална заплата,енергопомощи и после чепатия !
127
10
 
12
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Стана ясно, че редица разходи са отлагани, за да бъдат извършени от следващо правителство.Това сме го слушали от Бойко и Дянков.Сега тези ще ни го натрапват всеки ден а що пари потрошиха да се докопат до този кокал.Сега ще си траете - нали искате да сте министри .Станишев ще носи куфарчето на Орешарски.Неговата най лесна.