България не е променила позицията си за атентата в Бургас

Искаме да се ускори събирането на допълнителни доказателства
6 юни 2013 22:43, Елка Василева
5
България не е променила позицията си за атентата в Бургас
Продължава събирането на доказателства по атентата в Бургас. Снимка: Reuters

България не е ревизирала позицията си за терористичния акт на летище Сарафово. Това е заявил министърът на външните работи Кристиан Вигенин на среща с ирландския посланик Джон Роуън, съобщиха от МВнР.

Двамата са обсъдили продължаващите консултации въоръженото крило на Хизбула да бъде включено в списъка на терористичните организации. "България е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС и наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това. В тази връзка поисках ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от наши чуждестранни партньори, от които е поискано правно съдействие", е заявил външният министър, цитиран в съобщението.

Още по темата
В интервю вчера външният министър Вигенин посочи, че няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на Хизбула за терористична организация. „Доказателствата не са категорични, въпреки че има косвени следи. На този етап събирането на доказателства ще продължи“, посочи министърът.

През февруари т.г. тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че „може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, съпричастни към атентата в Бургас /през юли 2012 г./, са принадлежали към военното формирование на Хизбула“.  Същият месец в интервю Цветанов обяви, че са идентифицирани двама от участниците в заговора за нападението - канадец и австралиец - и двамата членове на Хизбула с ливански корени.

През последните няколко седмици Франция и Германия се присъединиха към Великобритания в призивите към ЕС военното крило на Хизбула да бъде обявено за терористична организация, което сериозно би ограничило способността на движението да набира средства в Европа. Великобритания официално поиска посочването на военното крило на движението за терористично въз основа на доказателството, че Хизбула е замесена в атентата в Бургас и въз основа на осъдителната присъда на агент на Хизбула в Кипър през март заради планиране на нападение, подобно на това в Бургас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Protopopov преди 10 години
Не България не е променила мнението си, а поредните марионетки изживяващи се за говорители на българския народ. А ако се направи гласуване Хизбула и Иран ще са последните заподозряни от народа.
3
0
 
1
 
! Отговори
otnesenite преди 10 години
Имаме български интереси, които не съвпадат на всяка цена с интересите на големите в международното положение
2
1
 
2
 
! Отговори
Anna преди 10 години
Простотии. България, що не си гледа големите си проблеми върху оскъдната си територия... *** няма, гайда иска.И без това освен американски, не съществува друг тероризъм.
1
0
 
5
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До graywatchНе може без фамилия! Калинка Вагинова...зучи "густо"! :)))))