Не пипайте пенсионната система!

Демографската криза е ужасна, тревожи се Младенов
Обновена: 7 юни 2013 11:24 | 7 юни 2013 11:24, Веселина Йорданова
64
Не пипайте пенсионната система!
Снимка: архив, Булфото

Новите управляващи не трябва да пипат пенсионната система, демографската криза е ужасна, заяви бившият социален министър Тотю Младенов пред Нова телевизия.

Той даде пример, че преди 10 години на всеки 100 души, излизащи в пенсия, са влизали 120 нови хора на пазара на труда. В момента съотношението е 100 към 68.

Според Дора Янкова от „Коалиция за България“ до 50-60 лева в следващата бюджетна година могат да се увеличат детските и да се разшири обхватът на хората, които могат да ги получават. Младенов смята, че ако това се случи, само за тази мярка ще трябват над 1 млрд. лв. Трябва да има достатъчно постъпления в бюджета, за да може да си позволим това, уточни той.

„Това за увеличението на майчинските беше залегнало в нашата програма и ние настоявахме това да стане от 1 юли, защото смятаме, че без да се коригира бюджетът на Държавното обществено осигуряване, това може да се случи. На базата на пенсионната реформа, която направихме, аз мисля, че и тази година ще има такава възможност.

По отношение на обхвата от хора, които ще получат енергийни помощи, това също е наложително, защото от 1 април се увеличиха пенсиите и това означава, че трябва да се вдигнат и праговете за получаване на енергийни помощи от хората. Ние подкрепяме и вдигане на помощите за първокласниците. Тези мерки ще доведат до повече пари, които да влязат в бюджета на Министерството на труда и социалната политика”, допълни още той.

Запитан дали с помощи ще настъпи промяната, той изтъкна, че по оперативна проглама „Човешки ресурси” вече са усвоени около 1 млрд.лв. Тези пари свършват вече и трябва да се договорят новите за следващия програмен период, посочи бившият социален министър.

Той изтъкна още, че правителството на ГЕРБ е дало възможност на общините да правят повече социална политика: „Цивилизованото е да дадем на общините те да правят тази социална политика. Но държавата трябва да контролира този въпрос, защото се злоупотребява”. „Аз се радвам, че ГЕРБ подкрепят леви, социални политики, защото във философията на бюджет 2013-та тях ги нямаше”, коментира  Дора Янкова думите на Младенов.

По думите й не става въпрос за раздаване на пари в рамките на бюджета, а за отношение към майките, първокласниците, към хората в по-голяма бедност да получат социална подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо гних в промишлеността, като не получавам изчислената си пенсията, основана на тежестта на труда, високата ми квалификация, знания и риск?За да храня ***, които обраха бащината ми къща ли!?Да храня хора, които не са работили един ден!Във входя живее "инвалид" - съпруга на бивш шеф на Военна болница, неработила НИТО ЕДИН ДЕН!Пенсията й е колкото на вече покойната електроженистка с 43 години стаж!***, грабители!Дайте всичко на простаците чиновници, които произвеждат л...а!
40
6
 
34
 
! Отговори
Mimoza преди 10 години
Г-н Младенов, Вие чак сега ли видяхте УЖАСНАТА демографска криза? Нали 4 години управлявахте! Какво направи ГЕРБ във връзка с тази криза? Но той въпросът ми е риторичен...НИЩО, едно голямо НИЩО и сега се почна с даването на акъл! Безсрамници!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До do 22До 38 Напълно подкрепям 22. Един куп *** живеят на гърба на трудещите се.
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До zvero3Като гледам каква промяна настъпи :) Същите мутри са в Парламента. Добре че не излязох на улицата, загубено време. И да не говорим че това не бяха "спонтанни" протести както навремето със СДС митингите. Днес всичко е платено.
37
2
 
17
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Не е криза, а си е демографска катастрофа!Но като дойдат изборит, всички комунисти и най вече ГЕРБ се дупехте на тези питекантропи!А народа трябва цял живот да ги хрантути, а те да го крадат.Май трябва всички българи да се омитаме от тази *** и нека останат само крадливите политици и ***! И на двете групи комунизма им е в кръвта.
36
4
 
2
 
! Отговори
do 22 преди 10 години
Ei brato neznam kakwo te kara da rasajdawash po takav zloben natshin kam malzinstwata,no qwno si imash nqkakwi litshni seriozni problemi,pishati samata istina tshe Zigante sa rabotliwi no kato nqma rabota w BG i wisoki dohodi nemoje dagi obwinqwame i da hranim Rasiztki Strasti,i + towa soziqlnitete sa 35lv za kakwo darjawno ograbwane goworim ot srana na Mirizliwite tsherni Grozni *** kazano ot washa strana.
35
9
 
9
 
! Отговори
zvero3 преди 10 години
До boicho.boichev.7Еми няма как да знаеш защо излязоха хората на улицата, защото ти не си бил там! Хората не излязоха да свалят правителство защото много добре знаят, че алтернативата която е в момента и много по-зле, хората искаха промяна и то веднага.
34
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителството на Борисов донякъде се провали от такива слаби министри като въпросния който в момента дава акъл. Най-слабия министър беше, никаква социална политика не проведе.
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Детски трябва да получават деца до 18 години моето дете е дискриминирано защото майка му и баща му работят и нямаме право на детски.
32
0
 
6
 
! Отговори
четяща преди 10 години
а защо все още по тези програми не са изплатени средставата на стажантите
31
1
 
7
 
! Отговори
Иларион Спиртомиров преди 10 години
До АнонименТи със 60 000 ченгета кат им земеш по някой лев и ше опрайш бюджета ***, жалко че всеки *** се захваща с реформи без да разбира причините по които е съзаздена някаква система, търсете пак топлата вода, от такива като теб с мислене през *** всичко се е пре***ло тотално.
30
2
 
10
 
! Отговори
rabotecht преди 10 години
На тоя кой ли му е написал речта?
29
2
 
10
 
! Отговори
божее боже преди 10 години
Аха да...оно тва ти а у Враца...от де толко акъл у тебе бре...ти "Винету" чел ли си-не си...ми тогива...ае...абе ти родители нямаш ли бе,не те ли е срам...благодарение на тия пенсионери дишате...безочие...
28
2
 
22
 
! Отговори
славянка преди 10 години
Ауу, да, в никакъв случай не пипайте пенсионната система! Хората трябва да работят до откат, а младите - да стоят без работа!
27
9
 
22
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
Тоя мошеник не беше ли в правителството,което хората изгониха с камъни?каква наглост-тръгнал съвети да дава!
26
0
 
10
 
! Отговори
to4no преди 10 години
колко ти е пенсията на теб ?
25
3
 
24
 
! Отговори
Smurf преди 10 години
Верно ли бе Тотю и кога го разбра това с демографската криза. И въобще на някой идвали му на акъл , че при икономика в рецесия като Българската всяка година увеличаване на пенсионната възрас оставя без работа десетки хиляди младежи , които отиват на Терминал 1 и 2 и никога не се връщат
24
3
 
19
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
"Не пипайте пенсионната система" - Да се чете - "Не спирайте геноцида"
23
2
 
14
 
! Отговори
amigoto777 преди 10 години
Детски надбавки да се плащат ,само до 2 ро дете и то ако ходи редовно на училище -ако това се направи може и по 100 лв да дават,какви са тези мизерни 35 лева те стигат на мангалята но не и на българите.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vijte babite ot normalnite darjavi, kak si veqt pantalonite po cql den, a nie, mladite s diplomi ot universiteti sme im obslujvash personal, blagodarq, 4e sam balgarka, ne me e sram mnogo, ma ne sam i gorda ot fakta