Орешарски призна: Пеевски беше грешка

Оставката какво ще реши в момента, попита риторично премиерът
Обновена: 17 юни 2013 14:05 | 17 юни 2013 09:02,
398
Орешарски призна: Пеевски беше грешка
Пламен Орешарски няма да подава оставка. Снимка: БТА

Номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка и обществената реакция го показа по категоричен начин”. Това заяви пред bTV премиерът Пламен Орешарски в коментар на протестите, започнали в петък след избирането на Пеевски за поста от парламента.

Министър-председателят обаче обяви, че въпросът с оставката му не стои на дневен ред, тъй като в следващите 2-3 месеца трябва да се вземат решения, от които зависи огромна част от развитието на страната за седем години.

„Оставката е много лесно лично решение. Още в началото казах, че приемам голямо предизвикателство. Притесняваха ме всички предизвикателства, в това число и огромните очаквания на обществото. Оставката какво ще реши в момента? Още няколко месеца ще има служебно правителство, след това ще се насрочат избори по същия Изборен кодекс, това ще възпроизведе същата или сходна политическа обстановка”, каза още Орешарски.

Той беше категоричен, че в момента в който парламентарните групи на БСП или ДПС имат съмнение в него, премиерът е готов да подаде оставка. 

Още по темата
Орешарски отказа да отговори на въпрос дали номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, което доведе до масовото недоволство и протестите в страната, е негово лично решение. Той само каза, че няма да прави публично достояние разговори по важни неща с различни партньори.

„Когато обсъждахме с партиите, които ни подкрепят, номинацията на г-н Пеевски, надделя мнението, че за шеф на тази институция е необходим решителен човек, който има да свърши много работа. Аз се изкуших от възможността за бързи резултати. Като че ли обаче подценихме противоречивия образ, който е изградил... или се е изградил за г-н Пеевски”, направи анализ на решението от петък премиерът.

Той отново заяви, че за поста шеф на ДАНС били обсъждани и други имена, но не пожела да ги обяви публично.

„Считам за некоректно да се пита кой какви номинации е предложил. За мен по-важното е, че беше направена политическа грешка”, отсече премиерът.

Орешарски ясно си давал сметка, че правителството загубило част от легитимността и доверието. В следващите няколко дни щял да предложи нова кандидатура за поста шеф на ДАНС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
1
 
1
 
! Отговори
medulla преди 10 години
До - 340 - електорат матрялов -(повишени майчински, помощи за първолаци), - държава не хранят, иска се бързо вземане на решения за подобряването на икономиката и създаването на работни места и повишаване на пенсии и средната работна заплата, а не да бързат да си застраховат властта и управлението си със назначаване на бандити по етажите и управленските постове. Да се вземат решения със одържавяване на енергетиката - не може да произвеждаш ток , а да плащаш цените на тока като вносител на същия.
306
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски подай си оставката, защото идва гражданска война! Тя ще бъде предизвикана от вашите коалиционни партньори от АТАКА! Вашето правителство на олигарсите ще бъде най-кратко управлявалото правителство в историята на България! Долу БСП, ДПС и АТАКА!
305
0
 
5
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До Анонимен 335 ГЕРБ получиха огромен кредит на доверие. Който просто профукаха, а от това ще си патят други. Който и да бяха посочили вместо Пеевски - все щеше да има недоволни. ГЕРБ паднаха заради тока и социалната си политика - ето първите решения на новото правителство бяха в тази област (повишени майчински, помощи за първолаци), както и намиране на начин за намаление на тока - е пак сме недоволни. Вечно недоволните са и вечно гладни!
304
0
 
4
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До damata Всъщност това място на Орешарски му го дадоха БСП, ДПС и Атака. И донякъде ГЕРБ с неадекватното си поведение за партия спечелила изборите. В България за разлика от други държави няма паралелни избори за премиер.
303
3
 
9
 
! Отговори
Vaso преди 10 години
Oligarski...ti si greshka
302
0
 
2
 
! Отговори
КАРЪК преди 10 години
До до КАРЪКПрав си. Но когато му предложиха премиерското място, едва ли са му казали, че ще бъде "кукла на конци". Защото го превърнаха точно в това.
301
0
 
6
 
! Отговори
до КАРЪК преди 10 години
Олигархски поза, че е зависим човек. Не е за премиер на страна от ЕС. Да се пробва на изток от рая. *** там чух, че демократични лиготии (протести) не минават. Като го набарат направо ще го н.***.т
300
2
 
6
 
! Отговори
Пасам преди 10 години
Е, как ше е грешка бе, другарю!!той , шопара е такъв професионалист, а ти грешка!
299
5
 
7
 
! Отговори
КАРЪК преди 10 години
Жалко за Орешарски. Направиха го на моймуна. ТЕ МУ НАЗНАЧИХА МИНИСТРИТЕ, а не той.Диктуват ме какво да бъде поведението му. Провалиха човека.
298
1
 
5
 
! Отговори
Октопода преди 10 години
Пеевки е само върха на сладоледа. Прикрити зад "експертното" правителство има десетки користни назначения с единствена цел защита на икономически интереси. Ще последват и назначения на съдий, следователи и прокурори близки и верни на олигархичната върхушка. Никаква реформа в съдебната система няма да има. Още няколко загубени години за прехода...За исканията от Февруарските протести не се говори вече по Пеевските медий.
297
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Toia pe*al samo na mene li mi e tolkova nepriaten?!
296
4
 
7
 
! Отговори
damata преди 10 години
Г-н Орешарски, съобразете се с мнението на тези ,които ви дадоха това място и не правете глупости! А що се отнася до организираните "протести" това не са нито повече нито по-малко бакалите и касапите на ГЕРБ дето спонсорираха Борисов.
295
2
 
6
 
! Отговори
Поп Янчо преди 10 години
СТАНИШКАТА ДА ОСТАНЕ !!!ТОВА Е НАШИЯТ ЧОВЕК, КОЙТО ЩЕ ЛИКВИДИРА БКП-то !!!МАЛАДЕЦ !
294
2
 
10
 
! Отговори
ivan преди 10 години
Г-н Орешарски подайте си оставката НЕЗАБАВНО!!!
293
2
 
13
 
! Отговори
Косьо преди 10 години
Единственото му добро решение би било да се оттегли....
292
2
 
11
 
! Отговори
Мая преди 10 години
Г-н Орешарски, най- доброто ви решение ще бъде - ОСТАВКА! :)))
291
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nali se govori za prozrachnost.tova nqma da komentira,drugo nqma......a kakvo????
290
2
 
10
 
! Отговори
nasakotoqkata преди 10 години
през лятото ще стане гражданска война а после падане на борда кредитните милионери клатят държавата
289
1
 
13
 
! Отговори
ив преди 10 години
Е какво няма да си признае, че е грешка то с тия протести, които се случиха..... А и ще има и още протести, докато не се разкара това грозно правителство!!!!!
288
1
 
12
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Г-н Орешарски, направете едно добро дело за държавата- Оттеглете се!