БСП единна в подкрепата си за Орешарски

„Оставката на Станишев ще доведе до бързо падане на кабинета“
Обновена: 21 юни 2013 10:03 | 20 юни 2013 20:48,
118
БСП единна в подкрепата си за Орешарски
Снимка: БТА, архив

Темата, по която няма различия в БСП, е подкрепата за правителството. Това обясни министърът на отбраната Ангел Найденов, който даде изявление пред медиите още докато на „Позитано“ 20 продължаваше пленумът на левицата.

Той беше категоричен, че никой от делегатите не оспорва подкрепата към кабинета на Пламен Орешарски като израз на необходимостта от промяна на политическата обстановка.

Няма искания за оставки, нито за предсрочно прекратяване на мандата,  нито гласове,  искащи предсрочни избори, категоричен бе министърът, който е и част от ръководството на БСП.

Ангел Найденов отбеляза, че в проекторешението, което обсъжда Националният съвет, има предложение за гласуване на доверие на Изпълнителното бюро начело със Сергей Станишев.

Той коментира, че е запознат със съмненията може ли да се иска такъв вот на доверие, пред кого се подава и от кого се гласува. Той обясни, че в Изпълнителното бюро е имало дискусия и се е преценило, че не бива да се затъва в такива процедурни детайли.  Тук въпросът е морален - има ли подкрепа за председателя и за Изпълнителното бюро в ръководния политически орган какъвто е Националният съвет, смята той.

Още по темата
 Според Найденов  има достатъчно политическа логика да се иска вот на доверие от  органа, който е избрал оперативното Изпълнителното бюро. Няма председател, на който, ако бъде гласувано недоверие в Националния съвет, би останал председател, коментира той.

На въпрос защо цялото Изпълнително бюро иска вот на доверие, а не само председателят, въпреки че никой от ръководството не е бил запознат предварително с номинацията на Пеевски, Ангел Найденов се аргументира с екипния принцип и посочи, че това е акт на съпричастност.

Той призна, че напрежението на заседанието на Националния съвет е високо. Няма да сбъркам, ако кажа, че в момента тече тежка и трудна, на моменти много емоционална дискусия

Това е дискусия, която отговаря на високия градус извън стените на централата на БСП, заяви министърът. Според него  цялата дискусия вървяла в посока на обсъждане какво би укрепило правителството. Предложенията били различни, включително имало и  искания за оставка на Сергей Станишев.

Според министър Найденов обаче оставката на лидера на БСП е стъпка към дестабилизация и бързо падане на правителство от власт. Подобна позиция изрази и самият Станишев, а това се казва и в обсъжданото от левицата решение на Националния съвет.

Найденов коментира и днешния скандал с депутата от ”Коалиция за България” Христо Монов, който в интервю за Канал 3 обясни, че интернет лумпените протестират за всичко.

Аз мога да се извиня от негово име на всички протестиращи, заяви Ангел Найденов, като допълни, че ще настоява самият Монов също да го направи. Той припомни, че Монов не е член на БСП и допълни, че това не оправдава изказването и партията. На протест пред "Позитано" 20 се събраха около 20 души, които искат оставката на Монов.

Някои от протестиращите са облечени в театрални костюми и носят мегафони.

Ангел Найденов обаче също прокара тезата, че протестът има няколко лица. Първият от тях бил на хората, които имат справедливи искания. На второ място обаче имало и хора, които търсели реванш.

Там лесно могат да бъдат видени лицата на хора, търсещи новото дясно. Там лесно могат да се видят лицата на хора от старото дясно, които не са представени в парламента, но за сметка на това са широко представени на протеста, заяви Ангел Найденов.

Според него имало и хора, които се опитвали да изместят Атака. Тук Найденов очевидно имаше предвид вчерашния митинг на НФСБ на Валери Симеонов.

Министърът обаче беше категоричен, че всички в БСП са със съзнанието за силата на протестите, които били символ на дълго трупан гняв. Според Найденов те показват и несъгласие към взимани в пленарна зала решения и нетърпение да се вземат правилните мерки от правителството ”Орешарски”.

Според него едни предсрочни избори не биха решили никакви проблеми. Аз се надявам на 4-годишен мандат не защото съм член на това правителство, заяви Найденов.

По негови думи произвеждането на предсрочен вот при този изборен кодекс не би довело до нищо различно. Според Ангел Найденов правителството трябва да вземе неотложни мерки, без които положението в страната би се утежнило още много.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
м-р Х преди 10 години
поне Христо Монов, да бяхет изхъврлили.
96
0
 
3
 
! Отговори
цвета преди 10 години
Оставката на Станишев ще изчисти Партията от *** и ще заздрави редиците й!
95
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щял да падне кабинета .. ами те хората за какво са на протести .. не Ви искат, това е! Ама кокала трудно се пуска мама им боклуууциии ..
94
1
 
18
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
Евалла, аферим, машалла, ашкулсум на БСП! Надяват се да се докопат до 25-те милиарда, които Борисов ги осигури от ЕС, ама надали!
93
0
 
15
 
! Отговори
Вахтен преди 10 години
Какво ли е да се вживяваш в ролята на Великия кормчия - да сочиш посоката,да зовеш масите и да ръсиш партийни бисери
92
3
 
2
 
! Отговори
diadko50 преди 10 години
Обичам и тези които са против мен,защото и те са хора.
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев е не по-малко неприятен от Сидеров. А тази упоритост с която партийното оплешивяващо отроче се натиска за поста си го прави да изглежда още по смешен и фалшив.
90
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви е честито украинското Педи, то ще довърши партията столетница.
89
1
 
16
 
! Отговори
Lexi преди 10 години
Това е краят на БСП !
88
11
 
3
 
! Отговори
diadko50 преди 10 години
*** или не, всички са хора.БСП е партия на хората.Не на омразата!
87
2
 
3
 
! Отговори
Оня преди 10 години
Добро утро.Поздрави за "интернет ***", червения сайт и в момента не се отваря!!!Браво!Само така, покажете им (го) от всички страни!
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До jamiroA:T:AKA NE VLIZA SLEDVASHTIA PAT A B:SP ZARADI BABUSHKEN SHTE VZEMAT 30 40 DEPUTATA
85
0
 
9
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
Drugarki i drugari vie ste milionery kakvo obshto imate sus socialnite idei,i socialnata spravedlivost !
84
3
 
9
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
BSP shte gi ima dokato ne si otidat chervenite babushkeri !
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
st..an..ishav darapai drapai 4e procentite padnaha mnogo i niama da se vdignat nikoga
82
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
утре пак на протест , няма да се откажем
81
3
 
22
 
! Отговори
Добряк преди 10 години
Да коментираш под статии, свързани със Станишев и БСП, е все едно на умряло куче, нож да вадиш. Това не е коментар, а съвет. Full ignore.
80
3
 
17
 
! Отговори
kali.sotirovo преди 10 години
Не искат да си ходят,защото знаят,близките сто години няма да могат да се доберат до парламента.А на протести ние ще ходим.Да другари,това е.
79
8
 
1
 
! Отговори
Циника преди 10 години
А бе, как така за толкова години няма никаква вътрешнопартийна критика спрямо диктат..., пардон лидера Бойко с известния плодов прякор?! Я, някой от многоборйните герберски плазмодии да обясни защо всички в ГЕРБ се държат спрямо Борисов като назначени служители в ЕООД?
78
0
 
2
 
! Отговори
Да ви.... преди 10 години
Абе като го подкрепяте, защо постоянно му слагате гранати под ***? Ми той ката ден не може да си седне на него от вашата подкрепа....да ви......