Вчера махна Ботев, днес уволнява "виновните"!

Просветният министър се отметна от думите си за новата учебна програма
Обновена: 21 юни 2013 14:01 | 21 юни 2013 10:43,
332
Вчера махна Ботев, днес уволнява "виновните"!
Анелия Клисарова Снимка: Булфото

След като вчера лично просветният министър Анелия Клисарова разясни как се обмисля романът "Тютюн" на Димитър Димов да отпадне от учебната програма и да бъде заменен с "Осъдени души", a учениците няма да учат някои от емблематичните стихотворения на Христо Ботев, днес тя обяви, че всъщност ще уволнява "виновните по случая с проекта за промяна на учебните планове". 

Намерението на кабинета за програмата по литература в родното школо беше посрещнато с бурно неодобрение в социалните мрежи.

Вчера Клисарова обясни пред журналисти, че "програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“. „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище.

Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми и да усъвършенстваме“, бяха думите й вчера при разясняването на проекта, като по думите й той е станал факт след широко обсъждане с преподаватели.

Днес обаче тя е на противоположна позиция.  

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици”, отсече Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на министерството. 

Министърът отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН.

Още по темата
Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „Тютюн”, а „Осъдени души”, разясняват днес от просветното ведомство.

Преди ден Клисарова подчерта, че проектът е отпреди година и половина - по времето на ГЕРБ, но не изрази неодобрение към неговото съдържание.

Днес обаче Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта. „Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“, бе категорична тя.

Вчера обаче тя беше на друго мнение и уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови. Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб. Това обаче беше вчера.

Днес министърът обяви, че от вчера е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него.

След проверката министърът ще уволни виновните и ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая, гласи днешното съобщение, качено на сайта на Министерството на образованието и науката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
5
 
9
 
! Отговори
анти преди 10 години
Е типично в техен стил...Същата работа с Пеевски и със зам. министъра на вътрешните работи...Явно не си учат уроците и продължават да си мислят, че могат да ни пробутват разни неща между капките. 7 дни върху тях да се излива "народната любов" явно, че не им стигат, но пък ние можем да им обещаем още много от същото! ГАРАНТИРАНО!
248
2
 
11
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
В крайна сметка ще остава или ще се сменя Тютюн, ще се цензурира ли Ботев и ще се Под игото ще бъде ли "съкратено", че това ми е важно. През оная работа ми е тая извинява ли се или не, искам да не се сменя учебната програма, щото в противен случай детето ми ще си ги учи у дома, от мен и моята жена МАЙКА ИМ НА ВСИЧКИТЕ, ЕЙ !
247
1
 
17
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват, изтъкна министърката. Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме Замислен, Моканина се върна при овцете си и се залови отново за цървулите, които правеше от нещавена волска кожа. "Нова министърка - мислеше си той. - Има ли я!" Но нещо го подпираше в гърдите, мъчеше го. И като пусна шилото и погледна към небето, той извика:- Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!И пак се загледа подир министърката
246
2
 
10
 
! Отговори
NSDAP преди 10 години
то има ли някой в този кабинет, който да не се отмята за по-малко от 24 часа от позицията си??? май няма. трагедия!!!!
245
1
 
6
 
! Отговори
питане преди 10 години
искам да запитам как ще се обновява учебната програма по история докога ще делим б-я на три царства ? Великият Кубрат в кое царство попада ?защо си крием историята .дори да ни наследят *** те един ден нашата история ще показват ,коя друга.както например гърците! митовете за троянската война се отнасят за хора ,живели преди населването на гръцките племена!но я ги питайте.
244
2
 
6
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
През 1942 г. министър-председателят Богдан Филов забранява честването на 24 май и 3 март - по личното настояване на Хитлер. Извадка от книгата "Срещи с Буров" на Михаил ТопаловАтанас Буров: Аз знам министрите на просветата те след Иван Вазов бяха *** и *** си останаха. Бяха серсеми, и техният серсемлък отрови душите на дечицата. Ние, българите, след Иван Вазов не сме имали умен министър на просветата.- Богдан Филов?- Той пък беше *** на куб, не на квадрат. Животно. Забрани през 1942 година да се чества Свети Свети Кирил и Методи. Това човек ли е? Българин ли е? Не, говед
243
8
 
6
 
! Отговори
коментар преди 10 години
***,я прочетете признанието на Марияна Банчев,Зам .Министър на образованието по времето на ГЕРБ , че промените са станали по нейно време и съгласие и призовава да не бъдат уволнявани авторите и учителите на тези промени.Ако имахте поне 10 Министри с нейната доблест , щях да гласувам за ГЕРБ. За ваше съжаление си имате Б.Борисов и Ц.Цветанов.......
242
2
 
15
 
! Отговори
18408 преди 10 години
Те, тези не са Калинки, тези са си направо ***!!!
241
2
 
27
 
! Отговори
ужасТ преди 10 години
Като гледам тез ''експерти '' ми става мъчно за калинките.....
240
1
 
3
 
! Отговори
същият преди 10 години
Към 254 - противник на БСП
239
12
 
3
 
! Отговори
учител, противник на преди 10 години
Нека бъдем малко по-снизходителни. Хиляди са ученбите програми, по които се обучават учениците /включвам професионалното образование/. Не е по силите на един министър да прочете, а камо ли да се запознае обстойно със съдържанието им. Освен това всеки министър, всеки човек е компетентен по един или няколко учебни предмета. Затова има многобройни екипи. Но тези екипи са сформирани преди повече от година. Нечестно е да натоварим с отговорност само скоро назначения министър.
238
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички министри от този парламент са долни , гнусни ***
237
1
 
3
 
! Отговори
anys shepti преди 10 години
abe az da i go dopra otzad pak tja da razpravja che ne sam ja takoval
236
4
 
26
 
! Отговори
ани преди 10 години
тия хора вобще в час ли са какво трябва или не трябва да правят ...докога грешки
235
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои статии се коментират с регистрация, а кои - свободно?
234
3
 
15
 
! Отговори
Кристиян преди 10 години
Очевидно тази изрусена женица е намерена от Орешарски някъде по подлезите или кръстовищата на селскостопанската българска земя.Практиката на ГЕРБ в това отношение трябва да е много поучителна за х средния гласоподавател,избирател и министър,ако щете.Удивявам се на кабинет,съставен от такива прекрасни специалисти,може би незнаещи кое министерство управляват.Не за друго,ами заради това,че има и футболен клуб Ботев и велик поет Ботев.Може да се сгреши просветата с футболното министерство.
233
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те правят нагли опити докато хората им искат главите на улицата, а я си представете какъв башибозук ще мине, когато хората се приберат по домовете. Тогава сигурно ще опитат да сменят кирилицата с латиница за да сме по европейци и да вдигнат паметник на Енихан баба на кап. Андреево. ***.
232
2
 
29
 
! Отговори
Либе преди 10 години
Късно е, Либе за китка!
231
2
 
30
 
! Отговори
Минчев преди 10 години
А бе другари, вие май пак се оляхте!!! Чух по телевизията Клисарова да се извинява. Ами това взе да се случва всеки ден!!!! До кога с вашите глупости и последващи извинения? И после все едно, че нищо не се е случило. Защото "Партията е права и когато съгреши дори!!" Предлагам да направите следното: Махнете от учебните програми "Под игото" и "Епопея на забравените" и на тяхно място сложете "ЛИСТОПАД"!! Чак тогава и Местан и Доган ръце ще ви целуват.
230
1
 
21
 
! Отговори
седмица на прошката преди 10 години
Вече си имаме седмица на прошката, лошото е , че ако продължава така може и месец на прошката да си заформят тези от БСП и ДПС. Който не работи , той не греши, но системнните грешки говорят за друго. Тези хора да не са ги натровили с нещо. Мозъците им отказват да работят пълноценно откакто взеха властта.