Предлагат да падне имунитетът на кандидат-депутатите

Комисията за изборния кодекс бистри граждански предложения
4 юли 2013 18:53,
36
Предлагат да падне имунитетът на кандидат-депутатите
Снимка: архив Булфото

Отпадане на имунитета на кандидат-депутатите обмисля временната комисия за изготвяне на проект за нов Изборен кодекс. Днес комисията обсъди предложенията по изборното законодателство на гражданските организации.  Председателят на комисията Мая Манолова посочи, че сме единствената страна в Европа, в която има такъв имунитет.

Четин Казак от ДПС коментира, че може да се обмисли не напълно премахване, а намаляване на обхвата. По негови думи може да се въведе една по-елементарна защита, която да пази кандидат-депутатите от политически посегателства.

Друго представено от Манолова предложение е намаляване или пълно премахване на депозита за участие в изборите. Четин Казак отбеляза, че трябва да се правят разумни стъпки и не може да няма какъвто и да бил депозит. Според него трябва да има определен залог като знак за сериозност и ангажираност.

Депутатите обсъдиха и възможност да се поиска заличаване на вписана регистрация за участие в изборите на дадена партия. От ЦИК заявиха, че е добре да се даде срок, в който партията да може да се откаже и да й се възстанови депозитът. На днешното заседание на комисията присъстваха и членове на ЦИК, които трябваше да дадат сведения за проблемите при прилагането на изборните правила.

Членовете на комисията коментираха, че може депозитът за партиите да бъде намален на 2500, коалициите да плащат 5000 лева, а инициативните комитети - символичната сума до 500 лева.

„Трябва да има механизъм, чрез който да се гарантира степен на сериозност”, заяви Четин Казак от ДПС. Според него въобще да няма депозит означава да няма знак за ангажираност и сериозност. Друга дискутирана тема бяха подписите, изисквани за регистрация.

Предлага се прагът за задължителната подписка за регистрация на независими кандидати да е до един процент от избирателите в определен район, но не повече от 1000.  Предложението за брой подписи за партиите е 2500 подписа, а за коалиции - 5000 подписа.

Комисията обсъди и възможността инициативните комитети да могат да издигат кандидати във всички избирателни райони. Според Четин Казак обаче това поставя в неравностойно положение партиите и инициативните комитети.

Сред по-интересните предложения, направени от гражданските организации, бяха и да се въведат изискванията за депутатите - да имат висше образование, опит в обществени и политически структури, да са известни с моралните си качества и работоспособност. Има и предложение народните представители да представят здравни свидетелства, тоест да са в добро физическо и психическо здраве.

Манолова обясни, че има предложения инициативни комитети да могат да издигат кандидати в повече от един район.

За мен инициативен комитет, който иска да издига кандидати в повече от един многомандатен район, или трябва да регистрира партия, или да се концентрира в един район, заяви Четин Казак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде гласуваите изборния кодекс и се махайте.
28
0
 
3
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
те са си гласували да имат имунитет с цел да не ги преследват за престъпления ,които вършат по- голяма част от тях. Правят си за тях закони.
27
1
 
5
 
! Отговори
Пацо преди 10 години
Пак обсъждат безсмислени неща. Наглеят много здраво тея депутати. Виждат, че хората искат промяна и започват да коментират най-безсмислените неща само и само да се замазват очи. А кога ще отпадне имунитетът на баш депутатите?
26
3
 
3
 
! Отговори
J.F.K. преди 10 години
Ей Народе, събуди се. След като не можаха да си направят политическа полиция с назначаването на Делян Пеевски, сега искат да премахнат кандидатдепутатския имунитет. Какво значи това? Ако се кандидатира някой неудобен на политическата олигархия независим кандидат - арестуват го по време на изборната кампания и за него - чао избори.
25
1
 
6
 
! Отговори
Иван Бухов преди 10 години
Кандидатите и избраните кандидати да нямат имунитет, даже да са по наблюдавани и по застрашени от наказания за незаконни действия! До два мандата в парламента! Иначе как можем да се отървем от старите муцуни, които са ни омръзнали, като Бисеров, Стоилов, Станишев, Найденов, Миков, Манолова и редица други, които станаха професионални Народни прадставители! Не може така! Край на това!
24
1
 
6
 
! Отговори
Дани преди 10 години
Да свършат поне едно полезно дело в тоя парламент - да паднат имунитетите! Само че това няма как да се случи. Всичко е демагогия, демагогия, демагогия...
23
2
 
23
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
Тия червените дойдоха на власт с компромати, ще управляват с компромати и накрая ще си идат както и преди - компроментирани!
22
1
 
19
 
! Отговори
slav преди 10 години
Само като чуеш със какво се занимават тези малееее имунитети самолети кой с кого летял хахахаах чакайте тези да свършат нещо нещо за икономика строене инвестиции не се чува хахахахахах
21
3
 
6
 
! Отговори
Fm_radio_on преди 10 години
Имунитет, какво е туй чудо в тези времена, би написал... Вазов!Зад туй чудовищно присобопление се крие, следното: маскарания безподобна и безсрамна, иззвършвана от НАЙ-ДОБЛЕСТНИТЕ ИЗБРАНИ, Нагледно виждаме в какво посмешище сте се превърнали маймунопутати! Търчи-Лъжи, Ората не ги щат, да ам ТЕ на инат, си бройкат хилките...
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 2къде я видя тази хитрост в тая селска маря ...не знам)))*** е като гьон и повтаря като папагал, каквото и каже "бати" ;)
19
5
 
6
 
! Отговори
Да бе, да! преди 10 години
Докато подготвяхме наскоро отминалите избори, в малките и средно големите градове се случваха еднакви неща - когато се разбере, че някой ще влезе в изборната листа на някоя политическа сила, която набира популярност, но не е нито ГЕРБ, нито БСП, този човек биваше причакван от яки млади момчета, които му обясняват, че ако не оттегли кандидатурата си, ще му е... м... И това се случваше, при условие, че кандидат-депутатите имаха имунитет! Можем да си представим какво ще е, ако го няма имунитета!
18
2
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Мойта булка днеска я гледа таз по талевизиата и вика-мажо бе,нали сам и аз убавка кат тая бе,па яз я поизгледах и викам-*** то важното ей да си жива и здрава *** булка,па тя *** не разбра и зе,че са зарадва...
17
3
 
6
 
! Отговори
Зззз преди 10 години
Да без имунитет
16
0
 
13
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Има нещо което вече 23 години ме тревожи. За книжка за правоуправление на МПС има психо тест и медицински преглед, а за кандидат депутатите няма. дали наистина Сидеров е нормален или пък Яне Янев. Аз не съм убеден,че Станишев и Борисов могат да издържат психотеста отново.
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе мамка ви *** Четин Казак ли ще прави изборния кодекс или НАРОДА? Не ме интересува какво Четин Казак иска и мисли за добро. Народа иска пълна прозрачност, 0% конфликт на интереси, моралност, мажоритарни избори за всички депутат и промяна на конституцията която да гарантира право на притежаване на оръжие, мажоритарно избрани депутати, директен избор на съдии, и шефове на полиция от народа и дорби закони, особено такъв срещу конфликта на интереси който да гарантира прозрачност.
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Белене.за всичл червени ***.как сте избивали.сега вас ще ви избиват.майка ви мрьсна.ама ви е страх и затова драпате за власта.излезнете срж хората бе ***.кьде ви е водача Гея.кьде ви е Бея.майка ви *** червена.и по 100 лв пенсия са ви много.хайде на пилоните
13
28
 
10
 
! Отговори
Смърт за герб преди 10 години
Трябва и закон за смъртно наказание за доносник Буда, Цветанов ,Дянков и Костов!
12
4
 
27
 
! Отговори
БГ преди 10 години
В ценностната система на скритата тройна коалиция на БСП, ДПС и Юруш, водена от новообрязания *** гьотферен сидер ага, е немислимо някой да е на протести защото вярва в това и да не взема пари. Има и други хора освен вас!Да ви попитам, след като Олигарски щеше да прави експертен кабинет, защо още не е назначил всички зам. министри? Това ако не е доказателство за липса на подходящи хора. друг вариянт е, че 3-та коалиция не може да се разбере за разпределението на баницата?Оставка! Поздрави!
11
5
 
34
 
! Отговори
висок преди 10 години
Има ли балъци, които да вярват че кречеталото Мая ще направи нещо положително? Ще тупа топката години докато свърши мандата. Ще свалят бариера, финансов ценз, ще разрешат на групи от 5 човека да кандидатстват за парламента...ще размият вота така, че в следващия парламент да останат само БСПДПС.
10
1
 
22
 
! Отговори
Vlado преди 10 години
Това, което липсва на България, е гражданско общество. Всякакви промени в законите и изискванията за депутати са козметична промяна. Закони и сега имаме, но не се спазват. Нужно е ние, гражданите, да натискаме политиците си след всяка малка грешка да подават оставка.