На сцената – Плевнелиев и Цацаров

Анализатори съзряха масовото политическо самоубийство
Обновена: 8 юли 2013 10:18 | 8 юли 2013 10:11,
155
На сцената – Плевнелиев и Цацаров
На едната сцена политици, а на другата - протестиращи. Кой от кой по-атрактивни. Снимка: Булфото

В страната се наблюдава едно масово политическо самоубийство, което води до изчезване на авторитети. На сцената остават само главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Росен Плевнелиев, които обаче са подложени на постоянни удари – от страна на ГЕРБ и от страна на новите управляващи.

Анализът е на политолога от "Галъп" Първан Симеонов пред bTV в коментар на общата позиция на посланиците на Германия и Франция за ситуацията в България, в която се споменава единствено името на държавния глава.

Според друг политолог – Димитър Аврамов, когато се е стигнало до това "много възпитани европейски държави" да правят забележки, значи, че някъде нещо е сбъркано.

Той коментира един от елементите на дипломатическата позиция – използването на думата олигархия, която е символ на постсъветски синдром. По думите му това означава, че България е видяна извън границите на ЕС по дух, "което е ужасяващо".

"Ако някой използва тази дума, ние трябва да се обидим, ако сме сигурни, че сме прави. Понеже не сме прави, реакцията е много сложна", каза Аврамов.

Икономистът Владимир Каролев пък настоя, че няма нужда посланици да ни казват какво става в страната.

"Акцентът на това послание е парламентът да работи. Ако парламент и правителството си вършат работата, няма нужда от избори", смята той.

Орешарски не осъзнава силата си

Тримата коментатори се поставиха в ситуацията, "ако бяхте на мястото на Орешарски, какво бихте направили", като се обединиха около мнението, че премиерът е трябвало да представи конкретните си задачи, да ги ограничи времево, да свърши черната работа и след това да остави машината на изборите да се включи отново.

Те поставиха акцент върху изключително силната позиция, в която се намира Пламен Орешарски и която той сам не осъзнава.

"БСП и ДПС не могат да минат без Орешарски, но той може. Може да поставя условия. Някои от назначенията без неговата воля показаха, че той не го разбира това. Той не е в нито една от партиите, не губи нищо. Той е в изключително силна позиция, учудвам се защо не я използва", заяви Каролев.

Тактическо надиграване

В анализ на настоящата ситуация Първан Симеонов открои процес на тактическо надиграване между управляващите и хората на улицата. Според него след "онази сряда", когато парламентът беше окупиран и прозвучаха за пръв път думи за отстъпление, БСП е в състояние на втвърдяване и мнозина вече разглеждат сюжета за пълен мандат.

"БСП намери контрасюжет – разделението на протести и протести, на хора и хора. Станишев успя да овладее партията си вътрешно", каза той.

По думите му исканията на протеста трудно ще бъдат изпълнени, ако не се случат две неща – да се стигне до радикализация, която обаче рискува да го разфокусира, или да се влее в него енергия тип социален патос.

Старт с много дефекти

Представянето на новия десен реформаторски блок от пет партии в неделя бе определено от анализаторите като "старт с много дефекти". Според тях посланията на политическата формация са много общи, липсва конкретика и убедителност.

Първан Симеонов заяви, че на политическата сцена има нужда от смяна на поколенията и от нови лица, което правилно е усетено в новото дясно обединение.

Според Димитър Аврамов процесите вдясно тепърва предстоят на фона и на предричаното разцепление в ГЕРБ, както и на отношението на новите политически субекти към ЕНП и партията на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
20
 
36
 
! Отговори
поредният ликвидатор преди 10 години
Другарят Плевенлиев не е президент на България! Той е поредният ликвидатор на България!
23
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
cacarov ne raboti za naroda a raboti za volen sergei maq barekov
22
22
 
26
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Плевнята да си ходи!!!
21
5
 
40
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
До всички нормани тук: От партийните централи на БСП и Атака е спуснато разпореждане платените драскачи да копират никовете на нормалните хора и после да пишат идиотщини от "тяхно " име. Прави се с цел хората да бъдат объркани кой на какво мнение е. За да избегнете това си направете "ник" в който да НЯМА ДУБЛИРАЩИ СЕ БУКВИ НА КИРИЛИЦА И ЛАТИНИЦА.
20
7
 
34
 
! Отговори
Уви! преди 10 години
Орешарски наистина имаше голям шанс, а заедно с него - и България. Загуби окончателно всичко - и лицето си, и достойнството си, и имиджа на държавата ни пред света. Има ли още някой, който да твърди, че е независим? Тогава остава само едно: трябва да се приеме, че е лишен от всякаква интелегентност и чувство за самосъхранение.
19
4
 
29
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
ДОЛУ СТАРИТЕ МУТРИ НА ПРЕХОДА !!!
18
11
 
54
 
! Отговори
ЦАЦАРОВ преди 10 години
ИЗМИСЛЕНИТЕ ФАЛШИВИ БЮЛЕТИНИ И ИЗМИСЛНАТА КАЛ ПО ЦВЕТАНОВ ЗА ПОДСЛУШВАНИЯТА,ПРОМЕНИХА СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ,ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР ВСИЧКИ ТВ ЗАПОЧВАХА С ПОДСЛУШВАНИЯТ--ПОДСЛУШВАНИЯ ,ТАКИВАЕ ОПИСАНИ В ПИСКВИЛА НА СТАНИШЕВ НЯМА, НОЦАЦАРОВ ГО РАЗДУХА И БКП И ДПС СПЕЧЕЛИХА.----ДЪРЖАВАТА КИПИ ОТ ПРОТЕСТИ ,НО КОНСТИТУЦИОНИЯТ СЪД МЪЛЧИ----ЩЕ КАСИРА ЛИ ИЗБОРИТЕ ИЛИ ЩЕ ГИ КАСИРА КОГАТО ОРЕШАРСКИ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА---ТОТАЛНО ПАДЕНИЕ
17
35
 
30
 
! Отговори
151516515656115516 преди 10 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ Е НА СЦЕНАТА ОБАЧЕ В КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР, ИГРАЕ КАТО КУКЛАТА КЛОУН НА ГЕРБ
16
27
 
30
 
! Отговори
Може ли .... преди 10 години
Може ли избран с измама ИНДИВИД да парадира за честност?Та и куклата Плевналиев.Най-малкото, ДВЕ ПРИКАЗКИ НА КРЪСТ не може да каже, ако не ги набият в глава му./ и то пак с грешки/
15
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Акцентът на това послание е парламентът да работи. Ако парламент и правителството си вършат работата, няма нужда от избори" казали посланиците според Каролев..От друга страна Каролев не иска посланиците да му дават акъл? Не е наясно със себе си Каролев.Доказано е че ЗАПАДЪТ ХЕПТЕН НЕ Е НАЯСНО СЪС СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ И В ПОВЕЧЕТО ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ. Нито му пука. Ние сме тук и ние сами трябва да се справим с посткомунистичекста хидра. Натиск и избори веднага! Ореха е поставена фигура.
14
19
 
19
 
! Отговори
хех:) преди 10 години
До 3ми аз нямам 30 и имам две магистратури...и АКО ще се наложи да ходя на протестите, ще е на пилони. Но не виждам за какво-срещу какво ще протестирам? Когато протестите са "про", а не "анти" те се наричат митинги. А за сега такъв няма организиран-и повечето хора се чувстват като мен. и ако не ливне дъжд в неделна вечер стигате няколко десетки, вярно е. Иначе лошо, че по-умните и по-красивите не могат да се изразят, заради времето.
13
0
 
31
 
! Отговори
ачо преди 10 години
така и не разбрах защо мацката тичаше пред протеста да се снима, иначе е много яка и с огромни цици :)
12
14
 
43
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Протестиращите бабички в подкрепа на Орешарски въобще не знаят за какво става въпрос. Онзи ден чух една да говори по телевизията за "офшорките на Плевнелиев". Явно политкомисаря само това й е казал да повтаря като папагал. Щеше да стане много интересно ако репортерката я беше попитала "какво е офшорка", тогава щях да гледам сеира на червената бабичка. Но то като се замислиш цялата им идеология в момента е такава - строена върху невежество, незнание и манипулация.
11
28
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИМА САМО ЕДНА СЦЕНА И ЕДИН ГЕРОЙ ЦАЦАРОВ ,НА КОИТО ВСИЧКИ МУ ВЯРВАМЕ ЧЕ ЩЕ СТИГНЕ ДО КРАЙ И НАЙ НАКРАЯ ЩЕ ИМА ОСЪДЕНИ МУТРИ ОТ ГЕРБ И ВКАРАНИ В ЗАТВОРА .А ПЛЕВЕЛА ТОЙ НЕ Е НА СЦЕНАТА ,ТОЙ Е ПОД НЕЯ И СПИ КАТО ОТВРЕМЕ НАВРЕМЕ СЕ ПРОБУЖДА ДА ИЗПЪЛНИ ЗАПОВЕДИТЕ НА БУДА .
10
18
 
26
 
! Отговори
Стефан Попов преди 10 години
Тази да не се надява да я видят по медиите и дай изгрее звездата. Страшен пърформанс хахахахаххаха Само пърформанси на тези протести, все едно е протест на бездарните самодейци :) :) :) хахахахаха по-добре ходете по плажа да се снимат с вас чужденците хахахахха
9
32
 
21
 
! Отговори
VANGEN преди 10 години
Явно на тая пикла от снимката толкова са и промили мозъка,че е сбъркала мястото където е отишла да си вдига краката-има си съответните домове за тази цел-а може би на нея и се е допишкало,а пък тя си е помислила,че и е дошло друго желание и е решила да покани някой да го задоволи......
8
32
 
23
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Единственото истинско дясно в България е ДСБ.Всичко друго е платена мимикрия и червени метастази.
7
36
 
41
 
! Отговори
bob77 преди 10 години
До Без маски и тайни!Аз съм за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, защото той е на странат на протестиращите срещу Орешарски, но не и на страната на българския народ. Плевнелиев не е подходящ нито достоен за поста на държавен глава, който заема и е редно да си подаде оставката.
6
8
 
42
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Кой кара МВР да лъже за броя на протестиращите? Искаме имена.
5
22
 
33
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Цацаров е един от малкото свестни държавни мъже но и него го е страх да изчисти всичкита мръсотия накуп, защото ще се задави в нея. От години не сем имали толкоав активен главен прокурор - уволни дисцплинарно Кокинов, заведе две дела срещу Цветанов, две други срещу депутати на ДПС, занимава се с изчезналите документи на Станишев (съдът 4 пъти го оправдава),направи експертиза на бюлетините от Костинброд, сега следва да се произнесе за имунитета на Сидеров, но нещата стават бавно има затлачени дел