След месец на протести ни чака несигурно лято

Демонстрациите може да загубят мирния си характер, прогнозира ЕФЕ
Обновена: 14 юли 2013 11:53 | 14 юли 2013 10:48, Петя Славова
144
След месец на протести ни чака несигурно лято
Прогнозите на ЕФЕ са, че демонстрациите у нас ще изгубят мирния си характер. Снимка: БТА

България, най-бедната страната в ЕС, е изправена пред несигурно лято след месец на граждански антиправителствени протести, насочени срещу новия кабинет на независимия икономист Пламен Орешарски, пише испанската агенция ЕФЕ.

Днес се навършва точно един месец от началото на тази нова вълна на социално недоволство, чийто детонатор бе бързото назначаване, без предварителен парламентарен дебат, на оспорван предприемач за директор на разузнавателните служби, припомня БТА.

Оттогава не е минал и ден без протести, някои от тях масови с участието на десетки хиляди души, други по-малки - с неколкостотин демонстранти. Във всички случаи българските анализатори са единодушни, че след 30 дни на демонстрации има опасност те да изгубят мирния си характер и във всеки момент да се стигне до сблъсъци.

Неотдавнашно изследване на Галъп интернешънъл сочи, че 41 на сто от българите искат Орешарски да подаде оставка. В парламента той може да разчита само на относително мнозинство - на социалистите и депутатите от партията на турското малцинство, посочва ЕФЕ.

И докато 19 на сто от анкетираните не вземат страна, близо 40 на сто подкрепят правителството, сформирано след изборите на 12 май, на които най-много гласове получи консервативната партия ГЕРБ, която сега бойкотира работата на парламента. Лидерът на ГЕРБ, бившият премиер Бойко Борисов, подаде оставка с целия си кабинет през февруари след седмици на социални протести срещу високите цени на тока.

За да може да функционира, българският парламент сега зависи от това един представител на екстремистката партия "Атака", четвъртата политическа сила, ще остане в залата, за да гарантира присъствието на най-малко 121 от общо 240-те депутати, отбелязва испанската агенция.

На фона на тази ситуация демонстрантите, които се организират чрез социалните мрежи, се събират всяка вечер на неколкостотин метра от парламента.

Те искат оставката на правителството и критикуват българската политическа класа, която, според тях, не защитава обществените интереси и цели единствено да облагодетелства така наречената икономическа олигархия. ЕФЕ припомня скандала с назначаването на Делян Пеевски за шеф на разузнавателни служби, разгневило много граждани.

Протестното движение, което се породи от това недоволство, е ново и непознато досега в България, страна, която преживя различни периоди на трусове от падането на комунизма преди 23 години, отбелязва испанската информационна агенция.

"Този протест е политически, а не икономически. Няма искания за по-високи заплати или за по-ниски цени, както бе през февруари", посочва пред ЕФЕ Тихомир Безлов, директор на Центъра за изследване на демокрацията в София. Според Безлов характеристиките на протестите в България са сходни с неотдавнашните протести в Турция и Бразилия.

Западен дипломат в София резюмира ситуацията така: "Сегашното правителство дойде на власт с нулево доверие", посочва ЕФЕ.

"Дипломатическият корпус не си обяснява това назначение. То бе грешка, макар и призната от социалистите, която ще доведе неизбежно до оставката на правителството", допълва същият неназован източник на ЕФЕ.

Междувременно въпреки спокойната обстановка при протестите, някои демонстранти вече започнаха да губят търпение. В четвъртък двама души бяха задържани заради опит да премахнат полицейските заграждения край парламента.

Освен това министерството на вътрешните работи твърди, че се увеличават предупрежденията, които то получава, за евентуални провокации и затова моли гражданството да бъде бдително и да не допуска насилствени действия, посочва в заключение ЕФЕ в материала си от София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 години
До Анонимен 123Ти ли ми плащаш пенсията бе, ***! Работил съм 44 г. на моята държава. Имам една кутия с фишове - ей така, за спомен. Бих могъл да ти ги натъпча някъде! В устата гадна, например. Ти събираш пари за СВОЯТА пенсия. Стига да я доживееш, защото може да се удавиш в злобата си. Но така е добре - пиши, показваш нагледно какви прости и глупави хора вилнеят из форумите. И доколко успяха да разделят българския народ. А пропо, аз също плащам данъци: от 3 наема, от арендатор, от хонорари.
113
2
 
8
 
! Отговори
ПВБС преди 10 години
Утре си покажете и п....те в знак на протест. Организирайте и масова оргия! Много сте оригинални!
112
8
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
Браво, палчето долу. Пълно е с комунистически активисти в ИНТЕРНЕТ! E, не ви харесва, комунисти, това че народът ви знае какви сте и не ви иска! Младостта на България сега протестира срещу ваше правителство и тя ще реши коя партия ще управлява за в бъдеще България, но няма да е вашата. Страхувайте се, комунисти, защото сега на улицата са децата, но когато утре излезат и родителите им, тогава за вас ще стане страшно.
111
7
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
Комунист хване ли властта, не си отива. Девизът му е:"Кучетата си лаят, керванът си върви!" Мързеливи, нагли, дебелокожи, простаци, използвачи - това са и старите, и младите комунисти. За тях привилегиите са даденост по рождение.За пари и привилегии, продават и майка си и баща си. Ще си отидат само тогава, когато в държавата няма какво да се краде. Затова, трябва да им се спрат финансиранията от Европа и Америка, докато не си подаде оставката това комунистическо правителство, Да застанем пред чуждестранните посолства,мисии, представителства на финансови институции и да изявим волята си з
110
7
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
Комунист хване ли властта, не си отива. Девизът му е:"Кучетата си лаят, керванът си върви!" Мързеливи, нагли, дебелокожи, простаци, използвачи - това са и старите, и младите комунисти. За тях привилегиите са даденост по рождение.За пари и привилегии, продават и майка си и баща си. Ще си отидат само тогава, когато в държавата няма какво да се краде. Затова, трябва да им се спрат финансиранията от Европа и Америка, докато не си подаде оставката това комунистическо правителство, Да застанем пред чуждестранните посолства,мисии, представителства на финансови институции и да изявим волята си за пр
109
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като кажат че са направили за 30 дена повече от Бойко се чудя да се смея ли или...Раздадоха нашите данъци на *** и ще теглят заеми , с това ли се хвалите бе проклети червени *** ? Първо се научете да изкарвате пари пък тогава ги раздавайте . Скоро ще си платите всичко с лихвите !
108
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плащам 600 лв. данъци на тази държава и в замяна получавам среден пръст ! Данъците ми отиват за *** и пенсионерите ! До кога бе другари комунисти и *** ще ви храня аз , че аз деца нямам ли че да храня *** и старчоци ? Търсете си пенсиите от БКП а не от мен ! Писна ми да спазвам законите а група крадци с имунитет да ги нарушават , причерняло ми е на очите и ни полиция ни барети ще ме спрът ! Смърт за вас долни червени *** !
107
5
 
5
 
! Отговори
резил преди 10 години
РЕЗИЛ ЗА БЪЛГАРИТЕ СА ТЕЗИ ПСЕВДО ПРОТЕСТИ,НЯМА НИТО РЕД В ЗАПАДНИТЕ СПИСАНИЯ ЗА РАЗХОДКИТЕ ПО УЛИЦИТЕ----ПО ДОБРЕ Е ДА СИ СТОЯТ У ДОМОВЕТЕ СИ----ПРОТЕСТИ СЕ ПРАВЯТ С КАМАНИ И ПАВЕТА----ТАКА Е В ЦЕЛИЯТ СВЯТ----РЕЗИЛ ПРОТЕСТ
106
1
 
6
 
! Отговори
БОГ ГЛЕДА преди 10 години
Ще паднат и ще му се поклонят на НЕГО БОГА, всички които СЕГА ИМАТ ВЛАСТ-ИМАТ БОГАТСТВА И ЛАМТЯТ ЗА ОЩЕ-ВСИЧКИ НЕДОВОЛНИ-ДОРИ И БЕДНИ-ВСИЧКИ ОПИЯНЕНИ ОТ МАТЕРИАЛНИ ЗАВИСИМОСТИ-ВСИЧКИ РОПТАЧИ И БЪЛВАЩИ МРЪСОТИИ И НЕЧЕСТНИЦИ И МЪЖЕЛОЖЦИ-БЛУДНИЦИ, ИЗОПАЧАВАЩИ ИСТИНАТА, ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ, ПОДИГРАВЧИИ И ПОКОЛЕНИЯТА ИМ.---------------------ЗАЩО ВСИЧКИ ЗАБРАВИХМЕ БЕДНОТО СИ МИНАЛО - ТОВА КОЕТО БОГ НИ ДАДЕ И БЛАГОСЛОВИ?УПРАВНИЦИТЕ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ ВИНАГИ СА БИЛИ ЧУЖДЕНЦИ, НО БОЖИЯ НАРОД ПРИЗНАВА САМО БОГ!
105
1
 
7
 
! Отговори
До баба ни Куна преди 10 години
Априлското въстание, че се е случило, случило се, ама дали се е получило? Точно, защото бройката и външната подкрепа са от огрооооооомно значение.
104
1
 
9
 
! Отговори
селио преди 10 години
Подкрепяме, как да не подкрепяме протестите. Да не сме слепи, да не сме глухи, да не сме се прежалили за курбан на тази *** негодна и ***, крадлива, долна и подла дето убива бавно, нас и децата ни. Никакъв терминал 2 - тук и докрай. Няма да отстъпим, докато не се въздаде справедливост и не ни се подсигури нормален, достоен и спокоен живот. Ако не ламтяха толкова и те щяха да са добре, но след като почнаха да ни стрижат на голо, заслужават ВЪЗМЕЗДИЕТО СИ..Боже пази България и честните българи
103
5
 
12
 
! Отговори
... преди 10 години
'всеки заслужава съдбата си'Не е точно така, защото комунистите през последните 23 г. се погрижиха по всякакъв начин да създадат неграмотни и малограмотни лица, включително с мононатриев глутамат в китайските храни, пържени картофи в генно-модифицирано несменяемо олио в ресторантите за бърза закуска (които вериги незнайно защо са в БГ през Сърбия). Има клинични изследвания които доказват, че пържените картофи увеличават риска от левкемия 9 пъти и още толкова пъти риска от неборатимо затъпяване.
102
4
 
8
 
! Отговори
Kylie преди 10 години
Бабее :) прав(а) си, но мен това, че има хора на които цитирам разговорче от мИтрото докато отивах на протеста "оффф ами то сЯ с тия протИЕсти нИ можем да сА видим в цИентъра" пртосто ме изумяват .... но искрено се надявам да успеят ... ако не заради мен поне заради сплепият човек до мен вчера на протеста, който макар и да не се беше обърнал към МС пак свиркаше!
101
3
 
10
 
! Отговори
Баба ви Куна преди 10 години
115, естествено, че всеки заслужава съдбата си. А и имай нещо друго предвид, с лалане по форумите нищо не се постига. Така че те нека си мрънкат, а нормалните и дейни хора нека си действат. Както четох някъде, ако беше важна бройката, Априлското възстание нямаше да се случи.
100
9
 
15
 
! Отговори
Kylie преди 10 години
От всичко което прочетох по форумите май болшенството от хората НЕ подкрепят протеста :(На тях мога само да кажа, че заслужават съдбата си - ниска заплати и мизерия.Аз се насочвам към Терминал 1/2 ! Стига толкова данъци на тая държава!
99
7
 
17
 
! Отговори
JJ преди 10 години
България няма да стане жертва на мафията. Протестите продължават вече месец, а ще продължат и още по-дълго. Но това не е правителството на България. То крие от собствения си народ онова, което върши и скоро ще го разберете. Освен това, тези хора в правителството са некомпетентни. Те не могат да защитят държавния интерес, дори да се опитваха. Правителството след един месец не е формирано. Цели отрасли не могат да функционират нормално.
98
1
 
13
 
! Отговори
Balgarin преди 10 години
Дано не и несигурна зима!
97
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАРОДА Е ГОТОВ И МАЙЧИНОТО СИ МЛЯКО ДА ПРОДАДЕ ЗА ПАРИ -"ПАРЕС" (ТАРЕС - ФАРЕС).КОЛКО ЖАЛКО ЗА УМРЕЛИЯ ХРИСТОС.НО ЖИВ НИ БОГ - ИИСУС, СЛЕДВАЙТЕ ГО С ВЯРА И ПОВАНИЕ - НЕ ТЕЗИ ПО МИТИНГИТЕ.ТЕ СА ЛЪЖОВНИ И НЕ СА ГЛАДНИ, А НАРОЧНО СЕ СЪБЛИЧАТ И УБИВАТ.
96
27
 
13
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
ИЛИ НЯМАТЕ ПАРИ ЗА МОРЕ, ТА ОБИКАЛЯТЕ УЛИЦИТЕ КАТО ЛУДИ, ИЛИ МНОГО СТЕ ДОБРЕ, ЗА ДА СТЕ НА ПРОТЕСТИТЕ, НО ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЯБВА ДА РАБОТИ, НЕ ЗАРАДИ ВАС, ЧЕ НЕ ГО ИСКАТЕ А ЗАРАЗИ ВСИЧКИ ДРУГИ РАЗУМНИ ХОРА, КОИТО МУ ДАДОХА ШАНС И ЧАКАТ РЕЗУЛТАТИ, А ТЕ ВЕЧЕ СА НА ЛИЦЕ, МНОГО ПОВЕЧЕ НАПРАВИХА ЗА 1 МЕСЕЦ, КОЛКОТО БОРИСОВ НЕ УСПЯ ЗА 4 ГОДИНИ, СРАМ И ПОЗОР, ОСТАВИ ХОРАТА БЕЗ ДОХОДИ, БЕЗ ПЕНСИИ И Т.Н. А ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ БЯХА И ОСТАНАХА САМО ГОЛЕМИТЕ ОБЕЩАНИЯ, ЗАТОВА НАРОДА ГО ИЗРИТА, НИКОГА ВЕЧЕ
95
18
 
13
 
! Отговори
И на мен ми писна! преди 10 години
До Анонимен 88Абе пич,много си ербап във форума:))Що не си на улицата ами дращиш тук.Нали ние сме овцете ,говедата -както се изказа един *** сутринта,на нас по ни отива да си чешем езиците.Като гледам, отрицателният вот на коментарите ви тук нараства .Май на хората им писна от свируканията ,дюдюканиата ви.И като гледам каква ентелегенция остана по улиците и как ви снимат на нивото на главите ви,че да изглеждате повечко ,май прогресивно понамалявате и увират празните ви глави.