Корупцията в България прелива, смята Стив Ханке

"Дефицитът на надежда кара хората да излязат на улицата"
Обновена: 15 юли 2013 09:03 | 15 юли 2013 09:01, Елка Василева
63
Корупцията в България прелива, смята Стив Ханке
Стив Ханке. Снимка: архив, Булфото

Корупцията в страната прелива и има дефицит на надеждата – това изкарва хората на улицата и ги кара да обмислят емиграция в друга държава от Европейския съюз (ЕС). Това коментира икономистът Стив Ханке в ефира на bTV.

"Бащата на валутния борд", както още е известен Ханке, ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Българската академия на науките (БАН).

Стив Ханке защити въвеждането на валутния борд у нас, защото по думите му той дисциплинира политиците. Преди 16 години бордът е върнал надеждата – след месечна инфлация от 242% през февруари 1997 година през юли икономиката е стабилизирана. Сега бордът носи стабилност на финансовата и банковата система.

Експертът препоръча на управляващите борбата с корупцията да бъде тяхната основна задача, защото именно тя носи негативен облик на страната. Корупцията е тази, която е в състояние да изгони и чуждите инвеститори от страната, допълни още той.

"Реалистично е коалиционните правителства да бъдат слаби. Това си има и своите положителни страни – не могат да натворят голяма глупост”, каза Ханке и допълни, че в същото време те могат да направят и много хубави неща.

Той препоръча на сегашните управляващи да намалят администрацията, но да включат истински експерти, които с поглед в бъдещето да разработят план за борба с корупцията, реформа на здравеопазването и за нормалната работа на енергийните пазари.

Икономистът коментира, че няма информация за методиката за намаляването на цената на електричеството у нас, но заяви, че държавно регулиране на цените не е работещо. "Цената на електричеството трябва да се определя от пазара, а държавата да създаде правилата за правилното му функциониране", допълни той.
 

Още икономически новини от България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
17
 
! Отговори
Valpet преди 10 години
Крадецът вика дръжте крадеца. Рекетьорът от МВФ Стив Ханке изнуди България да въведе валутен борд като не даде заем когато тукашните апаши ограбиха хазната и създадоха инфлация. Чак когато въведохме борд, тогава дадоха заем и тукашните прекратиха грабежа. Този грабеж можеше да бъде прекратен и заемът да бъде даден и без борд. Но след това заради борда, страната не можеше да печата свои пари за да отговори на растящите световни цени и се налагаше да иска нови заеми от МВФ . Подлеци!
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До anti-казакКакви руснаци, бе, мой човек? Те зи "руснаци" до един са от еврейски произход. Путин и Медведев са евреи. Газпром е купена от Ротшилд. Я ги погледни тукашните "руснаци", 99% са и с изсраелско гражданство. Но да не забравяме, че в Русия живеят около 46 милиона Волжски и кавказки българи. И че половината Украйна също е българска. Докато от така наречената Европа сме видели само зло. Не съм платен от никого. В момента съм доста болен и повечето време си лежа. Интернета ми го плащат пр
41
0
 
18
 
! Отговори
Елтимир преди 10 години
До дъртанянПосле дойдоха ГМО от еврейката Цветелина Бориславова. После дойде аерозолното пръскане от американски самолети. Евреите полагат неистови усилия да ни ликвидират физически като народ. Сега евреинът Сорос иска да прави негово правителство в България. Какъв е Сер Гей? Евреин. Борисов и Янев са еврейски ***. Волен пък беше женен за еврейка. Ние нямаме българи в управлението и тук е цялата ни беда.Мечтая за деня, когато еврейски и *** крак няма да стъпят в Родината ми!
40
0
 
17
 
! Отговори
Елтимир преди 10 години
До дъртанянНе съм комунист, точно обратното. Съден съм за антикомунизъм и лежах в затвора. Но в интерес на истината икономика имахме. По-интересен обаче е въпросът за селското ни стопанство. Кой го съсипа?Евреите. Първо евреинът Филип Димитров започна съсипията. После под еврейски натиск пуснаха *** банди да опоскват селата като скакалци.
39
2
 
19
 
! Отговори
anti-казак преди 10 години
До кога в БГ, руснаците ще имат думата? Платените писачи,които плюят по Европа, да се успокоят малко,че вече никой не им вярва.
38
1
 
19
 
! Отговори
икономист преди 10 години
До Muntcho DemokrataЗабрави да споменеш и откраднатите милиони от държавата от верните другари на БКП!Празни магазини, чакане по 10-15 години за кола, никакво излизане извън границата на БГ, за да не виждаме как живеят другите държави и т.н. 24 години по-късно пак има хора, които плачат за ОНОВА ВРЕМЕ.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA , PRAV STE MNOGO STE PRAV GOSPODIN HANKE , SAMO PREDI BROENI MINUTI SE OBAJDAH S NAI GOLQMA NAIVNOST DO MINISTERSTVOTO NA TRANSPORTA ILI KAKTO AZ VE4E GO KRASTIH MINISTERSTVO NA " IZVOZVANETO " V INSPEKTORATA MU PO BORBA S KORUPCIATA I TAM VMESTO NA OBQVENIA OT TQH TELEFON DA PRIEMAT SIGNALA MI ME KARAT DA PI6A NEKAKVI PISMA KOITO KATO PRISTIGNAT NE ZNAM DALI NQKOI 4ETE . PO TOZI NA4IN TE POKROVITELSTVAT KORUPCIATA . KATO 4REZ BYROKRACIATA TE KARAT DA SE OTKAJE6 DA
36
1
 
20
 
! Отговори
кекуле преди 10 години
До Анонимен 41не съм съгласен с теб. не валутният борд създаде това, а нашата, родна ДС. каква икономика, какви сочни парчета, на кой свят живееш? дивата приватизация си е наш, роден феномен, валутният борд е инсталиран насила защото без него гражданската война е неминуема, а такава в задния двор на европа не е желана (стига едно косово). ако погледнеш парите зад приватизаторите на големите предприятия ще видиш само една топла руско-еврейска връзка. с валутния борд просто се пазят от нас..
35
1
 
17
 
! Отговори
Journey преди 10 години
До АнонименDo 25Ти не си добре.Сигурно си някой от платените на Кутев.Иначе, един средно-интелигентен човек никога не би написал подобна глупост.
34
0
 
19
 
! Отговори
Сергей Станишев преди 10 години
''ТИЯ ОТ ЕС ,НИЩО НЕ РАЗБИРАТ "!?!?!?!?
33
0
 
21
 
! Отговори
Гецата преди 10 години
...Премахването на корупцията в България е ПО ПРИНЦИП НЕВЪЗМОЖНО !!! Все едно, като Барон Мюнхаузен, като си затънал в блатото, да се хванеш за косата и се извадиш .Абсурд ! Единственото бъдеще, което очаква тази страна е окупация. Ще дойдат отвън, я евреи, я турци /те вече са тук и изкупуват земи с бясна скорост/. Прав е колегата - тоя, който взима подкупи, трябва да се бори да няма подкупи. Е, как ще стане ?
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докъде ли ще стигнем след като всеки път награждаваме най-големите престъпници съсипали България и нейната икономика!!! Как ще се връща този външен дълг след като държавата няма собственост,няма икономика,печеливша дейност на която да разчита??? Или теглим заем,който води до друг заем и така до съществуването на тази държава!!!!!
31
1
 
22
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
След 69 години управление на партията-майка се роди народ без надежда.
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н Ханке,корупцията прелива защото вие сами я създадохте и крепите с това или онова правителство!!! С въвеждането на валутният борд въведохте бясна,дива приватизация при която вчерашни мухльовци бармани,сервитьори,химици осъмнаха на другия ден милионери с по 2-3 предприятия ,шефове на банки и т.н.,подкупвахте наляво и надясно партии,политици,правителства с цел фирмите ви,американски и европейски да вземат колкото си може по-сочно парче от икономиката ни без пари!!
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корупцията, злобата и зависта са генетично заложени в Българския манталитет. Разбира се че хората ще бягат в чужбина. След ден прекаран в агенция по вписванията всеки е готов да се откаже да прави какъвто и да е било бизнес. На хората им писна вечно да живеят в циклични кризи и популистко бръщолевене.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Знаем кой си СтивСтив го знае цял свят, а ти кой си ?? Поредния разбиращ от всичко писач, на който все нещо му е виновно и все е недооценен ?
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корупцията, лъжата и лицемерието за червените са нормално и естествено състояние как иначе ще оцелеят.
26
4
 
23
 
! Отговори
Memphis преди 10 години
НАЙ-УРОДЛИВАТА ИЗДЪНКА НА КОМУНИЗМА Е ГЕРБ.ТЕ БЕТОНИРАХА ВРЪЗКАТА МАФИЯ-ДЪРЖАВА.
25
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
корупцията е толкова голяма , че ако не им харесваш и нямаш връзки в провинцията може да умреш от глад, другарите няма да ти дадат работа
24
1
 
21
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
Корупцията в една държава може само да процъфтява, когато народът и е толкова ***, че си избира да го управлява най-големият престъпник-мутра.Мутрите в БГ са в комбина с правораздавателната система.Надежда- НИКАКВА.