Ще се присъединим към еврото, но не на всяка цена!

Орешарски: Валутният борд смекчи проявленията на кризата
Обновена: 15 юли 2013 17:01 | 15 юли 2013 14:45, Веселина Йорданова
49
Ще се присъединим към еврото, но не на всяка цена!
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

„България ще се присъедини към еврото, това е в договора ни. Кога точно, зависи от много фактори“, каза премиерът Пламен Орешарски, който присъства на тържествената церемония по удостояването на проф. Стив Ханке с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН.

Премиерът напомни думите на един от управляващите шефове на МВФ – че България има европейска перспектива и изходът от борда е в другия борд – ЕРМ II и Еврозоната.

„Аз съм подчертавал и в периода преди миналото правителство, че за нас еврозоната е цел, но не на всяка цена. Не бива на всяка цена да се форсира една такава цел, която изисква много предварителна подготовка“, заяви министър-председателят.

По думите му стабилитетът на банковата система е достижение, което вдъхва надежди, че при по-разумна икономическа политика страната ни може да се върне на пътя на растежа. Възстановяването на икономическите перспективи е предпоставка за обща социално-икономическа стабилизация на нашата страна, каза Орешарски.

Премиерът изтъкна, че проф. Ханке е познат на широката общественост в България от въвеждането на валутния борд. Орешарски напомни за събитията преди повече от 15 години, когато страната ни преживя най-драматичната монетарна и финансова криза в своята история. Тогава банковата система практически спря да работи, една трета от банките фалираха, а националната парична единица само за няколко седмици се обезцени над 10 пъти.

„Решението на проблема тогава беше неконвенциално – затваряне на централата банка, поне във вида, в който функционираше до този момент и отваряне на нов тип централна банка, базирана на принципите на валутен борд. Оттогава познавам проф. Ханке. Неслучайно той е известен у нас като баща на валутния борд“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Орешарски изтъкна, че вече повече от 15 години монетарната система на страната ни, основана на принципите на валутен борд, е както хвалена, така и критикувана. „Факт е обаче, че тя установи монетарна и фискална дисциплина. Не попречи на икономическия възход в силните икономически времена преди кризата и смекчи негативните проявления по време на кризата и до днес. Тази система предпази банките от прекомерни рискови експозиции и съдейства за техния стабилитет“, подчерта Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
БатБойкоАпашу преди 10 години
Защото сме финансово нестабилни и задължително трябва да се креди кредит който със сигурност няма да връщаш ти ОЛИГАРХСКИ.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da vlezem v eveozonata tova oznachava za obiknoveniq chovek vse edno da jivee v germania s 500eu zaplata
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изпитвам ужас само от мисълта за въвеждане на еврото у нас. Имам натрапчивото чувство, че ще настане тотален хаос и беззаконие, имайки предвид капацитета на 240-те алчни *** в парламента и цялото им обкръжение от лешояди.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tova ne trqbva da stane. samo *** bi si pomislil da go napravi.
12
1
 
1
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
Ши се присъединим към еврото ама как ши превалутирамиси секне и тва
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато заради борда не можеш да печаташ пари за стимулиране както в щатите например и икономиката ти не произвежда нищо- нали каквото си произведеш и продадеш това ще ядеш за какво ти е този борд? Стимулирай си икономиката а не чакай парите на емигрантите да ти осигурят растеж и после да ги дадеш за помощи на ***!
10
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А! *** тоя още ли е премиер?! Ах, че нагъъъл!
9
1
 
16
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"...всичко се прави в имтерес на банките..."Чуждите банки ще просперират, тукашните банки ще барат мекия. Простата истина е, че тукашните банки съдират по 9 кожи от клиентите си и ако пазара се изравни, чуждите банки ще ги сринат с земята.
8
5
 
30
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Кво евро, бе, брат? Ти ненормален ли си? Приоритетите трябва да са ви други, не глупавото евро! Пикая на еврото, а и на Евросъюза! Оправете си приоритетите - образование, индустрия, работа, сигурност и здравеопазване! После мислете как да лижете гъзовете на Евросъюза.
7
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еврото ще се въведе без дори и да се усетите и ще има масово обедняеане на хората.всичко се прави в имтерес на банките. Точно това е целта на това правителство то не го е грижа за вас политиците не се имтересуват от вас
6
7
 
39
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
Ако влезне ЕВРО-то в България ...*** да вие як ...България ще се стрине за дни максимум месец ! Ако тея комунисти са дошли с тая цел (щото за теях е оферта БГ да е в евро зоната) ..това ще е предателството на ВЕКА в ЕВРОПА !
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1kam1.eu/новини/животът-днес/item/785-прогнозата-на-григор-лилов-забраняват-ни-1-година-да-теглим-спестяванията-си-от-бг-банките
4
9
 
29
 
! Отговори
Жосд преди 10 години
Кой си те да казваш какво ще става мафиот долен . Ще бъдеш разпънат на кръс. Народа не прощава . Няма да имаш време да си похарчиш парите от Черепа
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kak mn qsnu purvo oshte edna hiper inflacia i togava.. da unistojite spestqvaniata ni ...gadni dolni lakumnici vie ste sram bee
2
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама, разбира се! Нашата икономика е толкова силна, че трябва веднага да се присъединим към еврото. Но, другари, първо да фалираме държавата, за да изядем на народа спестяванията и да си обезценим нашите кредити, че не ни се плащат на банките!
1
14
 
47
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Не ми трябва присъединяване към еврото и погубване на държавата ни