България настоява за договор за добросъседство с Македония

Той ще сложи началото на решаването на спорните въпроси, увери Вигенин
29 юли 2013 21:19, Елка Василева
25
България настоява за договор за добросъседство с Македония
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

След срещата на високо равнище между премиерите на България и Македония, както и на двустранните срещи между български и македонски министри, остава отворен въпросът, че България продължава да настоява да бъде подписан Договор за добросъседство и сътрудничество с Република Македония. Това каза пред БНР министърът на външните работи Кристиан Вигенин за провелата се вчера работна среща между правителствата на двете страни.

Според Вигенин от страна на Република Македония няма отказ за подписване на такъв договор, като доказателство за това е и провелата се работна среща. Има работни групи, като са минали вече четири кръга на преговорите в тях.

Министър Вигенин каза, че има уверение от македонска страна, че може би още  през август ще има втора работна среща между двете правителства. Предстои македонската страна да отправи покана за тези преговори, тъй като те следва да се проведат на македонска територия.

Още по темата
Според Кристиан Вигенин основните различия между двете страни са в три области. Едната е общата история. Втората област е свързана с член в македонската конституция, който говори за македонските малцинства в съседните страни. И третата тема на разговори е свързана с езика.

Министър Вигенин смята, че тези въпроси могат да бъдат разрешени, доколкото този договор по европейски ще регламентира отношенията между Република България и Република Македония. Той ще постави началото на решаването на всички спорни въпроси и ще отпуши преговорите по присъединяването на Република Македония към ЕС.

Македония е информирана, че за нас този договор е важен и подписването му ще отпуши от наша страна пътя на Македония към европейските структури, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да разбера защо България се МОЛИ на Македония !!??Те не желаят добри отношения с нас , а ние им се молим!!!Що за парадокс? Нима нашите политици нямат никакво самочувствие и поне малко българско самосъзнание? ОТРЕЖЕТЕ МЕРАЦИТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ И ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД!
19
4
 
2
 
! Отговори
gtf преди 10 години
абе що ни занимавате с глупости ?що требе да се откажат макетата от тая своя политика, за която хвърлиха доста средства и усулия, заради един комунист ли ?
18
4
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 10 години
То македонци и тракийци са 70% от населението на България бе, защото са изселени от родните си места. А защо са изселени и са се преместили в България, ами защото са българи. Дядо ми като са ги изселили от Беломорска Тракия, аз да не се чувствам грък или турчин. Българин съм! Сега пиши и за правата на изселените от Гърция гърци/беломорски българи/ и от Турция турци /одринските българи/. Нещо ти има у главата. По-скоро останалите в Македония говорещи български диалект от преди век са българи също
17
7
 
4
 
! Отговори
БДЖ преди 10 години
Не може да има добросъседство между Република България и Република Македония докато се потъпкват Правата и Свободите на Македонците в България.
16
11
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 10 години
Приател мисли коа жена е ти биде сопруга.. Сигурен сам че сам имал повее од тебе а ас сум Македонец.. Просто бугарките умират за Македонци и турци .. Пита, ако не гледа.. Тикво
15
0
 
4
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Добре е човек да си защитава историята, но трябва да го прави културно /иначе не я заслужава/. Коментарите са на много ниско ниво /не само тук/. Кипър се слави с подобен спор, но гърците и турците не падат на такова ниско културно ниво.
14
6
 
16
 
! Отговори
Марк преди 10 години
Създаването на "македонска" нация е само едно от безбройните национални предателства на гнусната комунистическа пасмина!!!
13
1
 
16
 
! Отговори
Ценител преди 10 години
Недоумяващо е, ние, намиращата се в по-силната позиция от всяка гледна точака-вътрешна и външна, да се "молиме" за договор за добросъседство. но нали пък социалистите, по наследство от миналото, са си интернационалисти, но не и патриоти,не и националисти.
12
1
 
8
 
! Отговори
sever преди 10 години
ne dogovor kitaiska stena zavinagi.
11
1
 
14
 
! Отговори
тото преди 10 години
алелеее.. все се надявах да е виц, че тоя е мин на външните работи. По скоро май трябва да му се дадат два поста - на външните и на вътрешните работи. И да ги редува. Назад, напред.. :X
10
1
 
19
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
ФИРОМ в ЕС? Вероянто това е нов виц измислен от БСП :)))
9
2
 
12
 
! Отговори
блаа преди 10 години
Между другото Скопие смърди на скорошно пръднато и не го казвам хейтърски. То не че и нашата столица не понамирисва, но там трябва да се сезира някаква организация за защита на околната среда и животните положението е като химическа война
8
2
 
3
 
! Отговори
ники преди 10 години
8 моли се на мокедон велики господарят на вселената само той може да сбъдне мечтите ти македон велики ще накаже жестоко сергей и бойко!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mnogo me interesyva koi vek 6te mi yveli4ite zaplatata na 1000 i kolko svobodni rabotni mesta ima i sergei koga 6te ni izkradne parite
6
2
 
19
 
! Отговори
ники преди 10 години
мокетата имат 40% официална безработица и 40% неофициални албанци а продължават да се изживяват като великите господари на света бааа*** грандоманите
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Slabo me intersyvat
4
4
 
11
 
! Отговори
бг преди 10 години
НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ СА ТУРСКО-КОМУНИСТИЧЕСКО -ФАШИСТКОТО УПРАВЛЕНИЕ,ПОДКРЕПЯНИ ОТ ГЕРБ
3
1
 
27
 
! Отговори
патриот преди 10 години
Следващият път когато осквернят още някой български паметник на културата в Македония,тая *** какво ще каже?,а за присвояването на българската история?тоя продажен *** ще направи толкова много поразии на България,колкото Македония не може да ни направи за 100г.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се учудвам че комунистите правят антибългарски неща, ама да сложат тоя за външен министър, Евгени Минчев щеше да е по -добре, на тоя министър само топки и салами са му в главата
1
1
 
23
 
! Отговори
Михаил преди 10 години
Тея верно са луди