Едно вето стопира социалните плащания, вайка се Адемов

Актуализацията на бюджета щяла да върне коледните добавки
Обновена: 7 авг 2013 09:58 | 7 авг 2013 09:58,
104
Едно вето стопира социалните плащания, вайка се Адемов
Хасан Адемов. Снимка: Булфото

Ветото е тежко политическо оръжие, което може да доведе до негативни тенденции за една част от българските граждани, които очакват социални плащания, предупреди социалният министър Хасан Адевом в деня, в който се очаква тежката дума на президента Росен Плевнелиев по актуализацията на бюджета за тази година.

"Не трябва да се създава впечатлението, че се води институционална война, защото от това не печели никой. Създава се впечатлението, че президентът иска да вкара актуализацията на бюджета в контекста на един политически дебат за оформяне на парламентарно мнозинство. И това е в основата на усещането и разбирането, че президентът става заложник на политическата сила, която го е издигнала", настоя министърът пред ТВ7.

Още по темата
Хасан Адемов добави, че социалните плащания не са първопричината за приемането на актуализацията на бюджета, но много хора няма да получат нужните им надбавки при евентуално вето.

Той поясни, че през последните три месеца парите за социални плащания са крайно недостатъчни.

"Предходното правителство некоректно е планирало разходите, заложени по закон, и след октомври социалното министерство няма да има възможност да плаща добавките за приемните семейства, семейните помощи за деца и за интегрирането на хора с увреждания", отчете той.

По думите му актуализацията на бюджета ще позволи на кабинета да върне практиката от времето на тройната коалиция пенсионерите да получават коледни добавки.

Друг сериозен проблем, според министъра, са детските надбавки, които сега са 35 лв.

"За да бъдат увеличени до 50 лв., на бюджета са нужни 145 млн. лв. годишно", пресметна министърът.

Хасан Адемов заяви, че най-важно е да се подпомогне бизнесът чрез изплащането на задълженията на държавата към него и връщането на ДДС.

"Ако малкият и среден бизнес заработи, той ще намери работа на много хора и ще свали част от социалната тежест на държавата", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
1
 
! Отговори
Браво на Президента преди 10 години
Нищо подобно! С тюхкания и размахване на пръст от страна на БСП и ДПС няма да вървят работите при Плевнелиев! Той е стабилен и си изпълни конституционното задължение за налагане на вето на съмнителни и некачествени закони! В случая един от най-важните закони за държавата! Браво на Плевнелиев, горд съм, че имаме такъв Президент!
82
1
 
0
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Такива като него нямат място в парламента! ОСТАВКА!!!
81
1
 
2
 
! Отговори
antimafia преди 10 години
Това вето ще стопира временно да не приберете 1 млрд. в джобовете си, крадци мръсни! И майките си бихте продали *** комунистически!
80
1
 
1
 
! Отговори
Миха преди 10 години
Да бе .. пореднала лъжа и манипулация.
79
1
 
1
 
! Отговори
dok12345 преди 10 години
Адемов, ти нямаш място в българското управление!
78
1
 
0
 
! Отговори
До Революционер преди 10 години
Сидеров ще трябва да отговаря за неизпълнени обещания само след като е бил на власт. Герб нали са с най-много депутати? Ако искат да поправят несправедливостта с приватизацията на мините, АТАКА 100% ще ги подкрепи вярвам, ама не искат! Задай им на тях въпроса "защо?". А президента можеше да помогне за изясняването на проблема с приватизираната за 2милиона златна мина, произвеждаща към 300милиона годишно - какво е правил с ръководството и на хеликоптера? Въпроса обаче му се видя невъзпитан!
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма никакъв проблем бе другари комунисти, след ветото се събирате извънаредно, защото сте ужасно загрижени за социално слабите и ще прекъснете ваканциятат си. С помоща на другаря Сидеров преодолявате ветото на президента със 121 гласа "ЗА" и далаверката ви е отново осигурена, само дето Атака ще стане отново трън в очите на Европа и в задните части на екперта Орешарски.
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бат Пенчосъгласна съм с теб) обаче...докато едно огромно перо от бюджета отива за ***, естествено е, че няма да има пари за пенсионерите!Да направят сериозни ограничения за ползващите помощи/ подкрепям твоите предложения, но бих добавила и още по драстични/ и сами ще се откажат *** да се редят за помощи.И не слагам всички *** под общ знаменател....всички знаем коя каста се плоди като зайци!Не съм съгласна да се дават помощи на здрави хора в трудоспособна възраст!
75
0
 
9
 
! Отговори
offffff преди 10 години
Айде, почна се с новото промиване на мозъци, този път с ветото. Какъв прочетен вестник сте само, кому боклу, не е истина. Заеми, кредити и тем подобни не са добре за никой.
74
0
 
9
 
! Отговори
асен преди 10 години
Да намалят политиците в народното събрание ,така ще спестят доста средства! Оставка!
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АДЕМОВ , КАТО ИСКАТЕ ДА ПЛАТИТЕ , ТЕЗИ 4% ОТ МИЛИАРДА НА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ , ИЗТЕГЛЕТЕ ЗАЕМ ОТ 40 МИЛИОНА ИЛИ 50 ИЛИ 100 И ПЛАТЕТЕ НА ТЕЗИ ХОРА , КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ???? НО ЗАЩО ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ 40 МИЛИОНА , ВИЕ ИСКАТЕ 1 МИЛИАРД ??? АЗ , АКО ИСКАМ ДА СИ КУПЯ ЖИЛИЩЕ , КОЕТО СТРУВА 100 000 ЛВ. , НАПРИМЕР , ЩЕ ТЕГЛЯ ЗАЕМ ОТ 100 000 , А НЕ ОТ 10 000 000 , НАЛИ ????? ДРУГ Е ВЪПРОСА , КОИ ЩЕ ПЛАЩА ТОЯ ЗАЕМ И КОИ ЩЕ ГУШНЕ ПАРИТЕ ...
72
0
 
16
 
! Отговори
бат Пенчо преди 10 години
Петко за *** съм съсгласен, но за пенсионерите не. Хората са работили цял живот и засулужават нормална пенсия, а не да не могат да си платят тока и да си купят хляб, както е сега. Проблема е точно с ман*алите. Щото станаха много Държавата ги развъжда заради изборите, а ние трябва да плащаме за всичко това. Детски надбавки и помощи за до 3 деца и то само ако ходят на градина или училище. Ако не нищо да не се плаща и толкова. Ония на запад дето толкова ги обичат да си ги вземат при тях!!!
71
3
 
11
 
! Отговори
Petko78 преди 10 години
Средната класа българи не са длъжни да плащат за издръжката на т.н. социални групи - прости пенсионери и мързеливи ***.Нека селяндурската партия БСП сама ги издържа от собствения си джоб!
70
1
 
8
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
ДО ДЪРТАНЯН : Абсолютно съм съгласен с вас , господин ДЪРТанян !!! :) Напълно "законна" ПИРАМИДА! То да ни е за първи път..... Но за кой ли път ни е вече?!?! В "зората на демокрацията" така наречена ;) беше пълно с такива......... Какви ли не! Особено "КЛАСИКАТА В ЖАНРА" с някой определени "банки",който впоследствие "съвсем случайно" фалираха? ;) и оставиха куп завлечени хора,значителен брой "кредитни милионери" ;) и група доста "забогатяли бъдещи Олигархчета"..... ;) !!!
69
16
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
ГОСПОДИН АДЕМОВ, КОЛКОТО И ДА искате да помагате на хората едва ли ще успеете ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ТЯХНИ РЪЦЕ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КОЛКО ИМ Е МЪЧНО КОГАТО СМЕНИТЕ ТЕХНИТЕ ХОРА А ТЕ СА МАСОВО НАВСЯКЪДЕ ДАЖЕ СИ СЛОЖИХА И ПРЕЗИДЕНТ ЗА ПО СИГУРНО ТАКОВА НЕЩО ИСТОРИЯТА НЕ ПОМНИ ЦЯЛОТО МВР И ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗАЩО ВИЕ ТОГАВА НЕ ГОВОРЕХТЕ ЗА РЕВАНШИЗЪМ ;
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Социалните плащания - такова нещо няма - това е плащане на мързеливите роми да гласуват за определени крадци-политици! В нормална държава - социално плащане трябва да се извършва срещу положен обществено полезен труд - почистване на обществени площи, поливане, и други такива. При нас - на лежащите и крадливи черньовци - плащаме да правят и раждат безкрайно "полезни" чавета, които са и неграмотни и неполезни за обществото.
67
2
 
17
 
! Отговори
tdmils преди 10 години
Стига с тези червено-турски манипулации бе нагли КРАДЦИ НА НАРОДНИ ПАРИ!!! Нали има бюджет, пък сега не сме края на годината??!! Бързате да откраднете ДОКАТО БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ВИ СВАЛИЛИ ОТ ВЛАСТТА, НО И ТОВА ЩЕ СТАНЕ И ТОГАВА ДУПЕ ДА ВИЕ ЯКО, МРЪСНИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ! Мястото ви е в българските затвори!!! СТИГА СТЕ ХАРЧИЛИ НАРОДНИ ПАРИ ЗА ОХРАНА, ЧЕ И МИЛИЦИОНЕРИТЕ СЕ ИЗМОРИХА И ЩЕ ВИ ЗАРЕЖАТ, ОК???
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Honorik358а ти господинчо...или си ужасно *** човек...или просто си от тези, които се редят пред банкомата очаквайки помощи от парите за които аз и доста работещи-бедни българи РАБОТЯТ упорито всеки ден, често с повече работни часове....а ти боклуче...се много, много просто създание!Съгласна съм да изтеглят този милиард, само при условие, че подкрепящите правителството и идеята за заем, станат гаранти и ТЕ изплащат парите за ***!Ти ще се навиеш ли да плащаш, лично от твоите средства?
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дъртянян,доста си заблуден относно втората пенсионна вноска, селянино. Какви пари ще ти изчезнат като можеш да си теглиш собствените вноски, а във фонда остават 6-те процента които внася държавата?Т.е на мен ми удържат всеки месец по 3%, което при мен е към 60 лева, а държавата ми внася още 120. Идва края на годината и аз си тегля 700 кинта и си ги харча.А ти седиш и драскаш във фОрома на днес.бе.ге колко си зле...
64
0
 
20
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Предложение:Да се върнат Строителни войски за Необразованите безработни ,социално слаби граждани с професия "постоянно безработни",ползващи повече от 6 м в годината помощи.Да се погрижат и те за възраждането на страната ни.Да се погрижат и те за вдигане на доходите и условията на тези които ги издържат.И тогава с удоволствие ще подкрепя вдигането на бюджета на Строителни войски. АНАДУМО????