Готови сме да оборим ветото, категорични са от ДПС

Йордан Цонев заподозря политически мотиви на президента
Обновена: 7 авг 2013 19:19 | 7 авг 2013 19:17,
99
Готови сме да оборим ветото, категорични са от ДПС
Йордан Цонев. Снимка: Булфото

Не сме изненадани нито от ветото на президента Росен Плевнелиев, нито от мотивите, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Както Dnes.bg по-рано писа държавният глава наложи частично вето на актуализацията на бюджета.

От думите на Цонев стана ясно, че мнозинството е решено да преодолее ветото.

Готови сме да оборим ветото, Министерството на финансите също е готово със своите мотиви и ветото ще бъде преодоляно, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че депутатите им подкрепят отново промяната на закона за държавния бюджет, но не искат да го правят автоматично, защото не би било сериозно. Искаме да аргументираме вота си "за" за този закон за трети пореден път като политически израз на очакванията на точно тези социални слоеве, в името на които се прави актуализацията,  посочи Местан пред БТА.

Правото на вето е конституционно право на държавния глава, следва обаче да се има предвид, че това право е и отговорност. Президентът консумира правото си, надявам се, че той носи и отговорността си, каза Местан.

Цонев се спря и на мотивите за спиране на актуализацияна, обявени днес от държавния глава.
Искам да мисля, че президентът иска да помогне да има повече прозрачност, но начинът, по който се налага това вето, и мотивите към него, ме карат да мисля, че то е политическо, коментира Цонев.
Днес президентът каза, че не е чул достатъчно аргументи и обясни, че иска прозрачност. От няколко дни обаче ДПС и БСП повтарят, че вето на бюджета ще бъде чисто политически ход от страна на държавния глава. Цонев се спря и на цифрите.

Приходите са планирани да са 1,8 млрд. лв. повече от приходите за 2012 г. Към края на шестте месеца на тази година обаче са събрани едва 400 млн. лв. повече от 2012 ч., посочи Цонев, цитиран от БТА. Според него нито един икономист не би могъл през следващите шест месеца от годината да събере оставащите 1,4 млрд. лв., както е заложеното в бюджета.

Относно актуализирането на разходната част на бюджета и мотива на президента, че увеличаването на разходите е в разходна статия "непредвидени разходи", Йордан Цонев коментира, че това е направено, защото не всички разходи могат да бъдат предвидени с точност.

Местан определи като безпрецедентен акт налагане на вето на промените в Закона за бюджета, с актуализацията на който кабинетът "Орешарски" създава законодателна основа за решаване на изключително тежките социални проблеми на българските граждани и на бизнеса. По думите на Местан дори забавянето на тези мерки поставя въпроса за отговорността на този, който упражнява правото си да налага вето.


Ние ще се съобразим подобаващо сериозно към ветото на Росен Плевнелиев, каза председателят на ДПС и добави, че ще правят това всеки път, когато президентът упражни правото си на вето, дори когато актовете му ни изглеждат неаргументирани, защото това е държавния ни глава.

ДПС възнамерява да води активен диалог с всички социални слоеве, включително и с бизнеса, който би бил засегнат от забавянето на актуализацията на бюджета. За нас е важна оценката на обществото, каза Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ok, znaem za kakvo shte poharchite 4% ot 1 mlrd LV. Sega triabva da ni obiasnite za ostanalite 96%. Vas iavno ne sa vi uchili na transparatnost tam kadeto ste uchili? A, I oshte neshto... Nie ne sme ovtsi. Nie, za razlika ot vas, sme uchili v universiteti I vi razbirame trikovete. Taka che, ne mojete da ni machkate, kakto machkahte babite I diadovtsite ni prez komunisma.RAZBERETE GO NAI-POSLE!!!!!!!!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мастития икономист данчо след консултации с мастития хидроинженер счупи глупомера
71
0
 
10
 
! Отговори
Muh преди 10 години
'За нас е важна оценката на обществото, каза Местан.' Колко *** трябва да си, за да не си разбрал все още оценката на обществото?! Оценката на обществото е, че сте мафия, че сте напълно морално деградирали, че сте нагли крадци и ***.МАХАЙТЕ СЕ!!!
70
0
 
7
 
! Отговори
aman преди 10 години
bravo za vetoto. nepredwidenite razhodi gi znaem kade otiwam w djoba na nqkoi ot troinata koaliciq. Stiga sa goworili za socialno slabite i pechelili glasowe po tozi nachin. Nisto nqma da widqt ot tezi pari te, samo trohi..
69
1
 
18
 
! Отговори
да ама не преди 10 години
Насаждаха с години тезата че предните управляващи са мутрите,НЕ! другари по- голяма мафия от вашата "тройка" - няма!
68
1
 
29
 
! Отговори
европеец преди 10 години
Долу ДПС!Долу БСП!Долу Атака!Оставка!
67
0
 
22
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
ибрика се е натокал. много е секси. ще му пръснат пак цвайтера ходжите. те обичат гладко избрънатите пемевенци
66
0
 
23
 
! Отговори
някой преди 10 години
така е,трябва да се изтегли заем...трябва да се плати за някой хидроинженерски обект...на хидроинженера също...
65
0
 
21
 
! Отговори
дпс-бегом в турция преди 10 години
тоя гамен и политическа *** от кога взе да ги разбира бюджетите...това да не тие да сервираш ракийка бе ка**** смахнат
64
4
 
37
 
! Отговори
алилиии преди 10 години
теа кръгли очилца ти гилат като на свинче - звънче, а си също толкова ***
63
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo na prezidenta tiq sa nasraha ot qt
62
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 10 години
До Анонименкато...къпан ;)
61
3
 
37
 
! Отговори
az преди 10 години
цонев, "Искам да мисля" - поне го прави на ум... половин България не гласува, останалите са ви под прозорците - а ти си чакай приходи - аре ся мишо шамара и 20-те баби да ти оправят баланса.... ти като стар тарикат не може ли да светнеш, че заемаш излишна търговска площ? - шматарок
60
3
 
32
 
! Отговори
gr преди 10 години
откровен мошеник ръководи финансите на БГ. И дава акъл.Ярък представител на нацията в момента.
59
3
 
32
 
! Отговори
bb преди 10 години
много модерни очила имаш бе тъпчо !! не бих ги сложил и на прасето си!!!...в тази страна само предатели!! от една партия в друга и така до следващия път!!...да,но няма да има такъв...мъртви сте !
58
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данчо Ментата от Бургас !Съсипа имиджа на Слънчев бряг с чейнч-бюрата си където сменяхя еврото за 1.1955Сега под предлог че ще им трябват 40 милиона за социални дейности, искат да ни загробят със заем от 1 милиард ??????Някой с акъла си имали там ?
57
3
 
45
 
! Отговори
Радецки преди 10 години
Цонев е предател и турска изтривлка. Как ли бипостъпил Ботев или Караджата с тоя жалак *** Цонев ефенди?
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Метастане - пъди лиАма Сайдеров жив ли е още? ;)
55
4
 
41
 
! Отговори
Метастане - пъди ли преди 10 години
Готови сме да оборим ветото, категорични са от ДПС.... ,да ама ага Сайдеров трябва да си смъкне гащите пред ибрикчийте..... Да го видя сега, дето проповядваше национализъм и борба срещу ДПС-то как ще гласува.....?!?!?! Е, пак ще му бутнат някой милионец след като го надупят яко.....
54
3
 
19
 
! Отговори
акуд преди 10 години
Йордан Цонев кражбите от бюджета де спират за сега, чекай малко