Социалните разходи в криза са опасни, обясни икономист

Необходими са реформи, каза Илиян Василев
Обновена: 7 авг 2013 22:48 | 7 авг 2013 22:15,
34
Социалните разходи в криза са опасни, обясни икономист
Илиян Василев. Снимка: Bulgaria On Air

„Взимането на заем от един милиард лева не трябва да се разглежда само в периода на една година или шест месеца, а в рамките на случващото се в по-голям мащаб - външна криза и задълбочаваща се вътрешна криза“, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът и енергиен експерт Илиян Василев.

„В рамките на необходимата многогодишна програма за кризисно въздействие, ранният милиард може да се окаже пречка за системните усилия, които ще трябва да бъдат вложени за подобряване на икономиката“, каза той.

Според него най-необходими са реформите, а това е слабата част на правителството. „Харчене на бюджет за социални разходи в период на криза е много опасен прецедент“, заяви Василев.

„Няма програма на правителството, а беше приет бюджет. В енергетиката управляващите направиха популистки промени с намаляването на тока с 5%, всъщност дупката става все по-дълбока“, коментира той.

„Преиграва се прекомерно с негативните последици от наложеното вето върху актуализацията на бюджета, защото няма такива“, пък каза политологът Стойчо Стоев.

Още по темата

Според него парламентът може да се събере още до края на седмицата и да преодолеят ветото с подкрепата на „Атака“ или някой от ГЕРБ заради необходимостта от 121 гласа.

„Интересно е защо един ден преди края на ваканцията ще бъде свикано извънредното заседание. Ако беше толкова важен за тях въпросът, можеше възможно най-скоро да го направят. Логично е обаче да има забавяне на НС, ако знаят, че нямат подкрепа и в този месец ще я търсят“, коментира Стоев.

„Президентът е политическа фигура и като такава наложи своята политическа санкция с ветото. Ако ГЕРБ успеят да съберат подписката, може и да има по-скоро НС, защото са необходими 48 депутатски подписа, след което по Конституция в 7-дневен срок шефа на парламента Михаил Миков ще трябва да свика НС“, каза политологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
15
 
26
 
! Отговори
Тоя амерофил преди 10 години
откога взе да разбира от икономика. Знаехме го досега като дежурен по облизването на грамите от Вашингтон. За това го пратиха и в Москва - да вреди колкото може на връзките ни с Русия. Очевидно са задействали всички възможни агенти на влияние. Вместо да си признаят тия от "ОТРОВЕНО ОБЩЕСТВО" че сме на тоя хал благодарение на тях и хора като тоя *** имат очи да се показват пред хората
3
3
 
40
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Тая дума "криза" е умел параван за много хора и по много поводи. Само дето отдавна втръсна.
2
10
 
41
 
! Отговори
shrek преди 10 години
Станишката требе да се отчита на руските мафиоти, дето го юркат за Белене. Тва е истината в два реда-инак ще му фръкне тиквата.
1
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя ту ни го представят за енергиен експерт,ту за икономист...истината е ,че е *** на ***