Ветото на Плевнелиев ни бави, коментира Орешарски

"Аргументите на президента са икономически неиздържани и пристрастни"
Обновена: 7 авг 2013 17:40 | 7 авг 2013 17:40,
109
Ветото на Плевнелиев ни бави, коментира Орешарски
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджета възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната. Това се казва в изявление на премиера Пламен Орешарски, изпратено до медиите от правителствената информационна служба.

„Въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на президента правителството запазва своето уважение към президентската институция и ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани“, изтъква министър-председателят.

Още по темата
Той информира, че правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г.

Премиерът припомня, че основните цели на актуализацията са били насочени към коригиране на възприети в последните няколко години фискални политики, които са задържали икономическия растеж  и са ограничавали възможностите за подпомагане на социално слабите групи в обществото. 

„Правителството актуализира тези приходни и разходни направления, които видимо бяха погрешно заложени“, изтъква той.

„Още в хода на обществените и парламентарни дебати партия ГЕРБ се обяви срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. Самото ръководство на партията още през февруари се отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и се разграничи от него.

Половин година по-късно представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от г-н Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях“,  се коментира още в изявлението на Орешарски.

„Изненадващо към тази позиция днес се присъедини президентьт с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така той  грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот“, посочва още премиерът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая държава ако всеки си върши работата вместо да коментира как другите си вършат работата ще напредва много по-бързо. На президента това му е работата по конституция да налага вето на закони които му се струват неизпипани. Тея от народното събрание вместо да се тюхкат да вземат и те да си вършат работата вместо да плажуват, ваканцуват и други уват. Вместо това комунистите почват да тълкуват конституцията както на тях им се иска. А може би им се иска да върнат член първи за водещата роля на БКП
56
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герберската кметица разрешава протестите, Герберските медии ги раздухват, герберският президент дъни правителството!Та кои са къкловодите?Само простите *** не разбраха :-)
55
7
 
2
 
! Отговори
ТОНИ - ДЖИ преди 10 години
Боко редовно пляска Плевнята отзад късно вечер във спалнята.
54
3
 
10
 
! Отговори
K преди 10 години
Хора по-голяма подигравка с народа не съм виждала..Тези ненормалници,които в момента ни управляват са безогледно нагли,долни и вглъбени единствено в източването на държавата пред очите на всички българи!Просто не мога да повярвам,че това се случва..Септември не знам какво ще става,но народе това не може да продължава...
53
7
 
5
 
! Отговори
ТОНИ - ДЖИ преди 10 години
Плевнята и той се прави че участва във живота,вижте ме и аз съществувам нищо че съм К..ВА на Боко,сега ще ви сложа вето ей тъй напук.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не беще сложил вето, ББ щеше да го опъне здраво!Пази си дупето, президенте!
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпрос: кой е куклата? И кой го води президента?
50
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е президент на Мутрата! Какво има ново?
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълна българска. Срам и позор. И не е война на интереси от ограбилите България през пустата демокрация за която ти българино стачкува, така както стачкуваш и сега.Стига сте работили за кражби.Защо господин президента продължава да е президент. Той е един от олигарсите.
48
4
 
11
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 10 години
След управлението на Борисов и разпределението на "пицата' от Дянков всяко управление е по-добро.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** са си долно племе, все другите са им виновни. Иначе разбират от всичко - ББ наркотици, ЦвЦв от СРСта и апартаменти, а Плевел-иев от бюджетиране на офщорки.Само редовите герберасти ги Ьнат, но те са си прости и се радват!
46
5
 
14
 
! Отговори
Bankqnec преди 10 години
Ама какво да обсъждат ваканцуващите; да ни е честит старият нов бюджет на Дянков, братя българи. Нали за това протестирахте- ето ви го. Радвайте му се! Зарадвайте и родителите си-пенсионери, да ударят по една молитва за здраве на Бойко.
45
15
 
12
 
! Отговори
tdmils преди 10 години
ПЛЕВНАЛИЕВ ТИ СИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ, БРАВО!!!ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНАЛИЕВ СЪВСЕМ АРГУМЕНТИРАНО ВРЪЩА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕТО НА РАЗХОДНАТА ЧАСТ НА АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА, ДА СТАНЕ ЯСНО НА НАРОДА ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ХАРЧАТ 80% ОТ ТОЗИ МИЛИАРД, А НЕ ПРОСТО ЕДИН ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО! БСП-ДПС-АТАКА ИСКАХА НЕПРОЗРАЧНО ДА ПОХАРЧАТ ТЕЗИ ПАРИ, Т.Е. ДА СИ ГИ РАЗПРЕДЕЛЯТ СКРИТО! ПО ВСИЧКО СИ ЛИЧИ, ЧЕ ТОВА ВЕТО НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКО, А ЕКСПЕРТНО, ЗАЩОТО ПЛЕВНАЛИЕВ Е ЕКСПЕРТ! БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА!!!
44
0
 
13
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
Кои може да ми каже ,колко тежи Фидосова.
43
1
 
9
 
! Отговори
ленин 3 преди 10 години
12.Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП...13. Дедо Аню Ангелов Комунистически генерал ! Член на БКП от време ОНО ; и сега забележете бил е делегат на комунистическата партия през 1990 година
42
2
 
13
 
! Отговори
ленин 2 преди 10 години
7.Симеон Дянков комунистическо синче ; стипендиант на фондация Людмила... още Живкова.8.Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.9.Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП ! Дядо и е бил рамо до рамо с Бай Тошо в Партизанският отряд Чавдар !10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп.
41
2
 
13
 
! Отговори
Бойко Борисов: преди 10 години
Аз казах на Росен да наложи вето!
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бюджета определя цялостната политика на правителството. Подкрепяш ли бюджета подкрепяш политиката на правителството, т.е. правителството. Сега ще видите Сидероглу как ще гласува, защото за ветото трябват 121 гласа.
39
9
 
13
 
! Отговори
@@@ преди 10 години
И 4млрд ли ги върна ЕС. Бюджета е закон и в него всичко е описано. А тези, които казват че ще се краде, наверно са крали и знаят как се прави това.
38
14
 
18
 
! Отговори
Станишко-пишко преди 10 години
Орешар-НЕ ТЕ Е СРАМ!! ТАКА ДА НИ ПОДВЕЖДАШ !! И ПРАВ Е ПЛЕВНЕЛИЕВ ДА НАЛАГА ВЕТОИСКАМЕ 1 МИЛИАРД, НО НЕ КАЗВАМЕ ЗА КАКВО???Хората ще си помислят че искаме да опапкаме половината...то че е така - така е , но да беше писал там нещо кво да е ..да им замажем очите на раята , а после ние си ЗНАЕМ...Еж Орешар изложихме се пак кат кифладжии...Сега е по-голем резила отколкото с Делян...Тюх да му се не види...много разчитах на тебе...но май е време да те ..сменим..Сегинка ще звъннна на Меди Догана да се