Любов по време на протести

Правителството си осигури комфорт от страна на земеделците
11 авг 2013 12:30,
53
Любов по време на протести
Зърнопроизводителите си издейства по-ранно изплащане на част от европейските субсидии. Снимка: Булфото

В тази история от едната страна имаме бизнес асоциация, чиято основна функция е да иска повече облаги от държавата, и едно правителство, изправено пред огромно недоверие, но отчаяно търсещо подкрепа и начин да раздуе държавните разходи на тъмно, пише в свой анализ Николай Вълканов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Това, което се получи от срещата между двете страни, бе наречено „слагане на правила на играта” от земеделския министър Димитър Греков и „отстояване на позиция” от представител на зърнопроизводителния бранш. В действителност асоциацията на зърнопроизводителите си издейства по-ранно изплащане на част от европейските субсидии и възможност земеделците да получат 70 млн. лв. облекчение за акциза върху горивата, които използват за производствени нужди.

В обстановка на масово обществено недоволство към политиката му, кабинетът пък си осигури комфорт от страна на един бранш, имащ силно изявена склонност към блокиране на столични улици и международни пътища с тежка селскостопанска техника. Допълнителен бонус за правителството е, че се сдоби с още един аргумент да оправдае спорната актуализация на бюджета, понеже изпълнението на исканията на земеделците е под това условие.

Вече писахме, че искането за по-ранно изплащане на субсидиите е лишено от сериозни аргументи. Единственото, което може да се добави, е, че прехваленото ни зърнопроизводство изглежда трудно понася една очаквана пазарна корекция, за която предупреждавахме от началото на годината. За негативните ефекти от директните плащания на площ също сме писали многократно – те пряко допринасят за растящата себестойност на българската продукция най-малкото чрез покачването на рентите и други фактори на производството. Сега болният търси лечение с отровата, която го е поразила.

Накрая е добре да дадем и друга посока за размисъл – България е твърде близо до огромните световни износители на зърно Украйна и Русия, които произвеждат в пъти по-големи количества с по-ниска себестойност. Очевидно е, че българските фермери са съвършено зависими от движенията на световните борси. За известно предпазване от тези рискове също има отдавна познати механизми, като продажба „на зелено”.

Може би за толкова малка страна като България просто не е особено добра идея да се профилира в зърнопроизводството и е време фермерите да се замислят за диверсификация на производството, препоръчва експертът от ИПИ.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИПИ е *** организация, чиито икономисти са под санитарния минимум на компетентност, за сметка на това винаги са готови да повтарят в транс неолибарлните мантри как държавата трябвало да се оттгели от всичко, за да може спекуланти като Сорос да се вихрят необезпокоявано. Изглежда собствениците на медии намазват от пропагандирането на *** организации, след като всеки ден ги представят за някакви "експерти".
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В обстановка на масово обществено недоволство към политиката му, кабинетът пък си осигури ..." Къде го видяхте това масово недоволство???!!!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Института за пазарна икономика (ИПИ).предатели соросисти - има още половин дузина такива *** с нежни имена дето обслужват интересите но америка в противавес на нашите национални интересидокато не ги изгоним няма оправяне
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малее, колко глупости само в една статия! Тези ренти се дават на собствениците на земята. Т.е. стигат до много хора. ЕС ни насочва към това производство. С тази цел са субсидиите. А ти си диверсифицирай мозъка.
31
11
 
9
 
! Отговори
Тъпаците бъ;гарски преди 10 години
не разбират,че колкото повече се плюе на ляво и дясно против ГЕРБ толкова повече ще сме които ще гласуваме отново за ГЕРБ. Основното Бг правило е,че винаги се плюе против дори най-малкото добро и зло, защото българинът е *** и никога няма да може да различи доброто от злото. Народите искащи спокойствое и развитие никога не избират комунизмът, ние не искаме тези благинки, ние искаме мизерия и глад,затова сме и създадени, за равновесие ха ха ха .
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей мееен, ние вече прикарваме към Царството небесно, ти ни напомняш за геройствата на Симо Горския и за Националните катастрофи на предците му! Мерси!
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до никога повече...Другарю, солидарен съм с анализите Ви и Ви поздравявам! Надявам се рамо до рамо да браним законната Народна власт, но не виждам да имаме такава в момента...Може да се възползваме от скорошния герберастки пуч и да възстановим съветската власт и Народния съд, без последния няма да се управим! И махнете тая с банана, че ми се колебае кръвното. ВЕНСЕРЕМОС!
28
4
 
9
 
! Отговори
иван преди 10 години
Правилно заключение, твърде подходящо за хората, т.е. абсолютно неприемливо за помешчиците. За това и ще си остане само поредния верен правилен анализ, каращ хората да не се чустват толкова безсилни в нищетата си, душевна и физическа.
27
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А стига с тия "протести", че ми писна на оная работа вече! `Бах ти и "протестите" - вземете да прочетете с какви субсидийки са се уредили "лицата" на т.нар. протест след началото му, пък после ми говорете за "спонтанността" и "независимостта" му...ай сиктир! Реват за оставка, ама не предлагат АБСОЛЮТНО НИКАКВА раелна алтернатива - хубаво, сваляме ги тия... и после к`во пра`йм,а?! Може би пак ГЕРБ?! Ааааа, не - по-добре "тройни", "четворни" и тям подобни, но не и цветните ***!!!
26
2
 
36
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Земеделците в България станаха като политиците. Много говорят и много тв изяви а резултати никакви. Всичко батко е внос и далавера. Единствено изключвам пшеницата.
25
3
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 10 години
Ами хайде разясни ни, защото това което прочетох, не изглежда да е невярно...
24
15
 
8
 
! Отговори
До никога ввче ГЕРБ: преди 10 години
Не бяха овце, а *** пред НС. Иначе не може да се отрече,че Боко и другата управляваща *** си намериха майстора в лицето на земеделци и животновъди, и така трябва да бъде! Никакви високи технологии, никаква промишленост- няколко крупни фермери, няколко крупни хотелиери и няколко крупни енергетици са напълно достатъчни да обират плодовете, създавани от неграмотната рая.
23
4
 
4
 
! Отговори
CS преди 10 години
it doesn't matt mi luja li e , 4e 50'70% go durjat nqkolko du6i .Blizki do GERB predi tova i sega do >Oligarski
22
13
 
14
 
! Отговори
it doesn't matt преди 10 години
Много обичам хора, които нямат представа какво става в даден бранш да дава акъл и да настройва останалата част от обществото срещу някой или нещо. Такъв ни е манталитета.....завистлив.......
21
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Любов и то шведска има от няколко месеца между бея, гея и лудия. Нека се обичат че още малко им остана на свобода.
20
1
 
16
 
! Отговори
gtf преди 10 години
Добра реколта таз година има на едно място, догодина на друго. Единствено човек, който иска да те постави в икономическа зависимост, може да даде подобно "експертно" мнение.Имаме възможност и ТРЯБВА да развиваме селското стопанство !
19
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало, другаря "никога повече герб", дето загубил "хубавите неща" на комунизма - кои хубави неща бе, перко? :) Да не би висенето на безкрайни опашки за всичко - от кренвирши до банани - заради никога несвършващия дефицит? Или ти липсва страхът да не би съседа да те чуе, че разказваш виц и да те предаде на Държавна Сигурност?
18
2
 
9
 
! Отговори
Бесепар-Натовец преди 10 години
Другари, виждате, че нашето любимо отечество е съсипвано от Вселенската Еврейска Конспирация, Злият Сорос, Злият Костов, Планът Ран-Ът, ЦРУ, Мосад и МИ666. Другари, да даден отпор на злите сили! Но посеран! Да живее международното положение!
17
6
 
15
 
! Отговори
ханс преди 10 години
До Първо мутрите вън!Прав си за мутрите, комунистите и старите муцуни 100%,но извини ме не съм съгласен относно мнението ти за междуфирмената задлъжнялост в Бг.Тя не е патент на Дянковото време.Можеш ли поне да си представиш колко е сумата?Някъде по най скромни оценки преди 4-5 години бе около 50милиарда лева!Сега сигурно е още по голяма цифра.В момента сме свидетели на едно просто нещо- промиване на мозъците на хората и опит за отклоняване на вниманието им от реалните проблеми в Бг.
16
1
 
8
 
! Отговори
хихик преди 10 години
Днес.бг изтрий всички постове, а най- добре цялата тема, че някой от ОЛАФ може да се самосезира и после мафията от къде ще краде и ще стане страшнооо!