Галъп: БСП пред ГЕРБ, Станишев по-харесван от Борисов

40% от българите смятат, че кабинетът "Орешарски" трябва да подаде оставка
Обновена: 20 авг 2013 17:11 | 20 авг 2013 13:05,
614
Галъп: БСП пред ГЕРБ, Станишев по-харесван от Борисов
Станишев се радва на по-голяма подкрепа от Бойко Борисов. Снимка: Булфото

40 процента от българите смятат, че правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка, а 38 на сто смятат, че това не трябва да се случва. Това показва редовното проучване на "Галъп интернешънъл" за обществените нагласи, направено между 1 и 8 август. То е проведено сред 1013 души на възраст над 18 години.

Данните почти дословно повтарят тези от месец юли. 44 на сто от анкетираните подкрепят протестите срещу кабинета, докато 42 на сто – не. 14% пък не могат да преценят.

Впечатление прави, че едва 8 процента от запитаните са били част от антиправителствените демонстрации, а 30 на сто биха се включили. Според Първан Симеонов от Галъп това показва сериозен протестен потенциал, който обаче е съсредоточен на определени места в страната.

Когато има базисни потребности за задоволяване, ние трудно можем да търсим там потребности за протести на база ценности, заяви още Симеонов. Той обясни, че в момента се наблюдава нещо като България на две скорости. Самият той обаче определи като “цинични“ опитите да се дели обществото.

Според изследването 15 процента от запитаните смятат, че избори трябва да има веднага, 17 на сто – до 6 месеца, 19 процента от запитаните смятат, че ново правителство трябва да се избере на евроизборите през май догодина. Най-много – 24 на сто, смятат, че това трябва да стане след изтичането на мандата на кабинета. Постепенно и сигурно обаче се затвърждава, че избори трябва има преди изтичането на мандата, обяснява Симеонов.

От “Галъп“ уточниха, че тези данни потвърждават тенденции, а не отвеждат към нови изводи. От агенцията ги определиха като „летни данни“, които потвърждават изводите от юли – съществуват две отчетливи и противопоставени обществени позиции.

Не се вижда политическа алтернатива, няма субекти, които да събират отчетлива подкрепа. Според агенцията се наблюдава паритет между двете основни политически сили, като левицата е с по-мобилизиран електорат.

"Не се очертава нов играч, който да акумулира шеметна подкрепа", обясни Първан Симеонов, като допълни, че Реформаторският блок има шанс да събере гласове. По негови думи има ниша и за нов десен проект, както и за нов “месия“.

Ако изборите бяха днес, БСП щеше да стане първа политическа сила. Левицата консолидира електората си и събира 21.7 на сто подкрепа. За ГЕРБ биха пуснали своята бюлетина 17.5 на сто от запитаните. От Галъп обаче са категорични, че при евентуални избори партията би събрала по-голяма подкрепа.

Спадът на доверието във формацията се дължи най-вече на ролята й на опозиция и лошото състояние, в което се намира самата партия, обясни Първан Симеонов.

Трети остават ДПС с 6 на сто подкрепа. Реформаторският блок също се радва на добри перспективи – около 7 на сто.

Според Първан Симеонов е възможно да има преливане на гласове от ГЕРБ към реформаторите. Много е трудно да се каже дали това е механичен сбор от електоралния запас на партиите в блока, обясни Димитър Ганев. По негови думи пред блока седят много въпроси и не се знае дали тази подкрепа би се пренесла в реална изборна ситуация. Тези цифри не отразяват обаче присъединяването на БЗНС и СДС към блока. Атака пада под 4 на сто - 2.4 на сто. НФСБ се радва на същата подкрепа.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева продължава да е най-одобряваната политическа фигура в страната – 46 на сто. От Галъп обясняват, че традиционно най-голямо доверие будят фигури, които са в страни от текущия политически дебат. След нея остава кметът на София Йорданка Фандъкова, а след това – президентът Росен Плевнелиев с 37 на сто. Нивата на недоверие обаче се качват при него.

По-голяма част от респондентите в това проучване са отговорили, че смятат, че държавният глава не действа безпристрастно, обясни още Първан Симеонов.

Премиерът Пламен Орешарски е шести по доверие с 31 на сто подкрепа – веднага след омбудсмана Константин Пенчев, който също е с толкова.

Председателят на БСП Сергей Станишев пък е най-одобряваният политически лидер с подкрепа от 26 на сто. Георги Първанов обаче продължава да се ползва с по-широка обществена подкрепа – 35 на сто.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събира 20 на сто подкрепа. Сред привържениците на ГЕРБ расте негативното настроение към зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Според Първан Симеонов и Цветанов, и Борисов, вече се приемат като партийни фигури, а Бойко Борисов вече не се радва на предишните нива на подкрепа.

Сравнението с Виденовото време е некоректно, обясни още Симеонов. По негови думи автоматичното сравнение е невъзможно, защото тогава негативното настроение е достигало истерични нива.

Тревожността е висока, картината е напрегната, в политическа криза сме, а хората са си подготвили нещата да стоят зле, призна още политологът. По думите на Димитър Ганев обаче през есента ще може да се очертае по-ярка картина на политическата ситуация.

Към 13 август едва 19 на сто от хората смятат, че нещата у нас отиват към по-добро. 69 на сто смятат, че ситуацията в България върви към по-зле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
472
1
 
2
 
! Отговори
Демократа преди 10 години
До muzakаБраво на тебе Боко може да е бивша мутра ,но направи нещо което всички предишни правителства не успяха построи магистралата което беше едно от обещанията му за мандата си. Може да не гласуваш за него ,но именно той успя да вкара БКП в панически страх и ако той е оръжието с което ще изгоним 70 год поробител- БКП нека го оставим намира ,а като ги изгони нека погнем и него !!!
471
5
 
3
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
До Демократа-501 постАз не съм гласувал за БСП и Станишката.Но нокога не бих гласувал за бивши: мутри бандитицигани/ гробарите раздадоха 200 000 лв на костинбродските ***/има доказателства/всякаква *** от ПП ГЕРБ.Щом ти си демократ, то аз съм чичото на милиардера Сорос.Имаш опцията да отидеш на Витоша и надуеш кавала.
470
1
 
4
 
! Отговори
Информиран преди 10 години
До БоСимеоновЗдравей Бетонна Главо!За твое сведение Galup Inc. отдавна водят дела срещо "Кънчовците"-автори на това проучване ,които най-нагло ползват името на Галъп.Делото даже е спечелено през 2010,но сме в България..."нема такава държава"...
469
0
 
1
 
! Отговори
ДИВ ДЯДО 38 преди 10 години
Протестите и Контрапр-отестите са двете страни на ПРОТЕСТИТЕ.Самите Протести, срещу парламента също имат няколко страни. Важното е многостранните протести да продължават, за да Рестартираме системата на Безхаберните Булонки!?!ДД28
468
0
 
7
 
! Отговори
Д преди 10 години
Това изследване не е вярно според мен ... Малко се съмнявам Сергей Станишев да е толкова обичан ... Те и привържениците на БСП не го харесват, а какво остава за останалите... Колкото по-скоро има нови избори по-добре, направо не се издържа вече това положение... Но този път гласуването трябва да е задължително и мажоритарно...
467
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еми айде на избори тогава. Направо да си спечелят изборите, няма защо да делят баницата с други. Аз съм обиден от кънчовците. Ако чак за толкова *** ни мислят, си е направо убида.
466
1
 
9
 
! Отговори
хио преди 10 години
Днес да не е 1-ви Април? Всеки е по-харесван от Станишев.
465
0
 
12
 
! Отговори
Демократа преди 10 години
Това допитване е направено сред *** от миналия петък :D Долни червени *** целият народ иска от вас само вашата оставка
464
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 10 години
То зависи кой поръчва 'изследването'. Сега Станишко го е поръчал, на него дават преднина. Ако Боко го беше поръчал, той пък щеше да е напред (да си спомним след поръчаното 'изследване' каква преднина му даваше Мира Радева преди 12.05). Изобщо не виждам защо се публикуват такива 'изследвания' и ни занимават с тях, след като и бездруго никой не им вярва.
463
0
 
14
 
! Отговори
секс терапевт преди 10 години
КАТО ГО ХАРЕСВАТ ТОЗИ серГЕЙ, И ТОЙ СЕ ПРАВИ НА ОТВОРЕН, ДА ОТИДЕ НА ИЗБОРИ, И ТОГАВА ДА ГОВОРИ КОЙ ГО ХАРЕСВА. АМА ЗНАЕ ЧЕ ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА КОАЛИЦИЯ, И ТО С *** И ЦЪРВУЛА ОТ АТАКА - "*** МОЩУКА". КАКВОТО ОТКРАДНАТ, ТОВА ЩЕ Е, ЩЕ ПРИЕМАТ ПОСЛЕДЕН ЗАКОН НАКРАЯ ДА НЕ ГИ РАЗСЛЕДВАТ, КАКТО НАПРАВИХА ПРИ ПРЕДНАТА "СЕКС ТРОЙКА"
462
0
 
9
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 10 години
до megi55Комунистите тире социалисти са ексцибионисти. С това проучване показват на народа, вижте колко ни е голям, колко сме велики, ще управляваме 4 години, всъщност сме на всеки километър и ще управляваме до края на света и т.н.
461
0
 
11
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Трети ден тези мазници стоят тук с лъжливото проучване на ГАЛЪП.До кога ли ще е така?Най вероятно докато се уверят,че цяла България е прочела тази лъжа и по важното,че е повярвала!
460
0
 
10
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Трети ден тези мазници стоят тук с лъжливото проучване на ГАЛЪП. До кога ли ще е така?Най вероятно докато се уверят,че цяла България е прочела тази лъжа и по важното,ч
459
0
 
9
 
! Отговори
nikolche преди 10 години
Do istina... zashto ne se skriesh v mishata si dupka cherven predatel
458
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО ИСТИНА: АКО БЕШЕ ОБРАТНОТО ЗАЩО НЕ СЕ ВКЛЮЧИТЕ И ВИЕ БЕСЕПАРЧЕТАТА АКТИВНО????
457
15
 
0
 
! Отговори
истина преди 10 години
До Анонимен488-Е колко да сте в тоя форум-100 ,1000,10 000 или 100 000 бройки?Ами това сте всички ,които мразите Станишев и дупелизвате Тиквата!
456
0
 
13
 
! Отговори
Бай Жеко преди 10 години
Има печатна грешка в заглавието на статията "Галъп....... " Да се чете: "сКалъп скалъпи поредното "социологическо" проучване " Доверете му се напълно !
455
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧУДНО,КАТО ГЛЕДАМ МАСОВО КОМЕНТИРАЩИТЕ В ТОЗИ ФОРУМ СА ПРОТИВ СЕРГЕЙЧО......... КАК АДЖЕБА СТИГНАХА ДО ТОВА ЗАКЛЮЧЕНИЕ,ЧЕ Е ПО-ХАРЕСВАН ОТ БОЙКО????????
454
2
 
8
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 10 години
САМАТА ПРЕЛЕСТ,А ЗА УМНОСТ, ПОЧТЕНОСТ И ВЪЗПИТАНИЕ, ДА НЕ ГОВОРИМ !ПЪЛНА ЛИПСА.ВИЖ,ЗА МАХЛЕНСКО ПОВЕДЕНИЕ,МОЖЕ ДА Е ЕТАЛОН.
453
3
 
17
 
! Отговори
valka преди 10 години
Този мишок ли го харесват повече?Защо непрекъснато тогава се състезава с Борисов?И в Европа го разбраха що за човек е.