В Европа вече има сигнали за излизане от рецесия, а при нас е обратното

Икономист не очаква правителството да направи сериозни реформи
Обновена: 22 авг 2013 14:04 | 22 авг 2013 12:43,
17
В Европа вече има сигнали за излизане от рецесия, а при нас е обратното
Снимка: Bulgaria On Air

„Има връзка между икономическото състояние на страната и политическата криза. Ако тя продължи, то ще приключим годината много по-лошо от очакваното“, коментира в ефира на Bulgaria On Air  макроикономиста от Института за икономически изследвания към БАН Виктор Йоцов.

“В Европа вече има сигнали за излизане от рецесия, а при нас е обратното. Ако не за рецесия, то сигналите са поне за стагнация. Силно зависими сме от ЕС, ако той излиза от досегашното си състояние, то със сигурност ще повлияе благотворно и върху България“, каза Йоцов.

Според него обаче е необходимо да минат поне шест месеца, за да се почувстват плюсовете от излизането от рецесия и да се усети при заетостта.

„Основният двигател на икономиката ни в следващия програмен период отново ще бъде ЕС. Няма очаквания краткосрочно да има друг двигател, защото основното, което трябва да стане, е да се повиши вътрешното потребление“, категоричен е експертът.

Икономистът посочи обаче, че не очаква правителството да направи сериозни реформи. „При политическа криза няма как да има големи промени“, каза той.

„Актуализацията на бюджета беше необходима, защото данните, заложени в предишния бюджет, не се оправдаха. Дебатите обаче около актуализацията на бюджета бяха политизирани,  ветото на президента – също“, каза Йоцов.

По думите му резултат от актуализацията ще има върху бизнеса с ускореното плащане на задълженията на държавата към бизнеса, а от социалните разходи няма да има ефект върху икономиката.

„Ако не се случи нещо много драматично, то не би трябвало да има нова актуализация на бюджета. Би било абсурдно за шест месеца да има два пъти подобни действия“, допълни Йоцов.

Вижте повече във видеоматериала!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
paparak преди 10 години
България върви към рецесия ? че кога пък тази държава е излязла от кризата ? нека господата икономисти тук разберат че факторът движещ икономиката е един единствен и се нарича "брой на населението което харчи". всичко друго споменато извън това е една голяма статистическа залъгалка с която ни надува главите . ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ -> ПО ГОЛЯМО ХАРЧЕНЕ -> СИЛНА ИКОНОМИКА .оборотът прави голямата игра господа икономисти , и този който твърди обратното е или сляп или си е купил дипломата без да стъпва в университета .
13
1
 
1
 
! Отговори
paparak преди 10 години
До ФЕСбро влез в един френски супермаркет , помотай се вътре наколко часа около щанда за хляб и ще си имаш пълната представа колко бройки се продават на ден. във Франция криза няма няма и да има .
12
0
 
0
 
! Отговори
kironki преди 10 години
СКАПАНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА "ДЪРЖАВА" ВСЕКИ ДЕН ДАВА ПРОБИВИ - КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ НЕУДАЧНАТА СИ ФОРМА - МИНИСТЪРПРЕДСЕДАТЕЛСКА РЕПУБЛИКА И СЕ СТИГНЕ ДО НАЙ-ДРЕБНИЯ МЕСТЕН ФЕОДАЛ-ДАЛАВЕРАДЖИЯ.
11
0
 
0
 
! Отговори
хунта-БСП,ДПС,Юруш преди 10 години
"Експертното" управление на тройната коалиция, вече дава резултати!!!
10
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Защо ли, когато комунистите са на власт все държавата и икономиката отиват надолу?Отговорът е много лесен- защото са прости, нагли, алчни, мързеливи и некадърни!
9
1
 
5
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Обаче не разбрахте че българинът няма да живее добре никога вече защото просто е българин нищо лично към никого.
8
0
 
5
 
! Отговори
ФЕС преди 10 години
до PAPARAK - Като ти гледам правописа личи си колко разбираш и от икономика. В тази 100-милионна Франция да не би всички ядат по един хляб на ден, та ми говориш за 100 милиона хляба ?!? А и за твое сведение в Европа не се консумира толкова хляб, колкото в Балканските страни, мой човек ! Във Франция максимум на ден да продават 35-40 милиона, хайде сега виж къде са 100 милиона и къде са 35-40 милиона !
7
2
 
5
 
! Отговори
bozleto koc преди 10 години
нормално нали на власт е бсп и дпс!
6
2
 
12
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Имаме добро първо полугодие. Имаме добър туристически сезон. Имаме добра реколта. И имаме един милиард заем. Това ми прилича на 2% растеж в края на годината, който рубладжиите да размахват като свой успех, и 800 милиона излишък, който да си раздадат като премии и поръчки за обръчите.
5
7
 
5
 
! Отговори
paparak преди 10 години
господин Икономист , престанете да ръсите глупости . в Западна Европа никога не е имало криза и няма да има . факторът противопоставящ се на кризата се нарича "брой на населението". един *** пример - в 100 милионна Франция само на ден се продават 100 милиона хляба и се завърта толкова суха пара че си и нямате представа за какво става дума.тук в България на ден се продават макс 3-4 милиона хляба на ден и паричната маса при продажбата на този хляб не може да повлияе на кръговрата на икономиката.
4
5
 
19
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Какво друго да се очаква, когато БСП и ДПС са на власт! Следва спиране на еврофондовете, кражби до нас.иране, популизъм в захлас и накрая някой като Костов и Борисов идва да оправя батака, да ни мие срама пред света и естествено да обере негативите от "мъдрата" политика на червено-турските "икономически колоси" преди него! Що сме толкова *** и се наказваме през мандат - не мога да разбера! Това нашето е чист мазохизъм! Много е прав Бойко за материала!
3
0
 
19
 
! Отговори
гешев преди 10 години
е да, ама когато в европа имаше криза, у нас нямаше! даже и банките, дето в европа бяха на загуба, у нас печелеха много! сега кризата си отива от европа и идва в българия! само дето орешко пак няма да я види!
2
5
 
24
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
ЕС излиза от кризата ама когато влизаше в нея същия този Орешарски и Серльо хамстера 2007г. викаха с пълни гърла в България няма да има криза и в края на мандата оставиха 5 милярда неразплатени, увеличиха пенсиите. Сега ще стане обратното ЕС ще излезе от кризата а пък ние ще влезем повторно и по на дълбоко, както винаги става когато БСП/ДПС/ДС управлява
1
0
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Чух че и Австралия,вече...влязла в кризата.Те нали са от другата страна на Земята;ние като...излезем,те...влизат.